Last news in Fakti

5 Ноември, 2020 16:11 3 590 13

С 30% се е свил бизнесът в Русе

  • бизнес-
  • русе

Според експерти следващият сектор, който сериозно ще пострада, е образованието

С 30% се е свил бизнесът в Русе - 1
Снимка: БГНЕС

С 30% се е свило производството и работната ръка на бизнеса в Русе от началото на пандемията. Заради намалената покупателна способност магазините масово затварят. Част от шивашките фирми се спасяват с ишлеме за чужди компании, но има и цехове, които са затворили врати и разпродали машините си.

Над 150 русенски фирми са обявили ликвидация от началото на COVID кризата, съобщава БНТ.

"Свиването на производство доведе до свиването на работната сила, защото има натрупване в складовете и непродажба на произведени изделия", каза проф. Красимир Ениманев, председател на Стопанската камара в Русе.

В първите месеци на пандемията шивашките фирми в Русе се спасяваха с шиене на маски и защитни облекла, но след това работата им значително намаля.

"Приключихме този епизод. Западът вече се регулира и голяма част от запасите на световния цех за производство Китай почнаха да идват насам", каза проф. Красимир Ениманев.

"Има голям отлив на самите поръчки на клиентите. Те продават малко, съответно и възлагат малко. Доста шивашки фирми намалиха капацитета си, има и фирми, които преустановиха дейност", каза Антоанета Антонова, управител на шивашка фирма.

За да оцелее в този период на криза на бизнеса, трябва се осигурят свободни финансови средства, да се разширят възможностите за комуникация с администрацията по електронен път.

"Бизнесът страда от това нещо, защото нямаме електронно правителство, не можеш да работиш електронно и по-бързо. А бизнесът печели, когато е бърз", каза проф. Ениманев.

"Понеже сме разпръснати и сме малки, е хубаво да бъде приет Законът за браншовите организации, тъй като това според мен ще консолидира силите на различни групи от фирми, за да могат по-лесно да излизат на пазара, за да имат по-добра представеност и пред властите, и пред клиентите си", каза Антоанета Антонова.

Според експерти следващият сектор, който сериозно ще пострада, е образованието - голяма част от частните школи така и не отвориха врати в началото на учебната година.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българка

    25 3 Отговор
    Какво ги унтересува властващите бизнеса в който и да е град. Важно е ' правилните"- техните фирми да усвояват, а другите имат право само да плащат данъци, рекет и издържат огромния герберски и сие апарат
  • 2 плановик

    22 5 Отговор
    Знаете ли ко означава това. Че 30% скрита безработица + още 30 релана ще се появи към якия студ февруари 2021, когато Баце ще е на санаториум на Бахамите.
  • 3 Пффф

    32 2 Отговор
    От Русе съм. Пълно мъртвило. Работят търговците и до там. И администрацията. Другото е леш. Главната е с празни витрини. Пет кафенета на кръст. С по пет клиента и пет души персонал.

    Коментиран от #4, #6

  • 4 свиквай

    22 3 Отговор

    До коментар #3 от "Пффф":

    Мирише викаш на 96-та зимъска. Тая зима ще е още по-голем клинч.
  • 5 Милиционер

    18 2 Отговор
    Важно е ние да лапаме, а когато не спим, да ви млатим по площадите.Затова ище гласуваме за нашият любим вожд - ТИКВА-ТУЛУП.
  • 6 Софиянец

    20 5 Отговор

    До коментар #3 от "Пффф":

    И тук не е по-различно.В МОЛ София е мъртвило.Това, което се купува са най-вече цигарите.Навсякъде оборотите падат.Пълна трагедия, а ТИКВАТА дава на куките и пенсионерите по 50 кинта, за да си купи гласовете им.Абе откъдето и да го погледнеш - боклучива работа.
  • 7 Консултант

    8 3 Отговор
    Няма как да стоят нещата по друг начин.Нас ни управлява негово величество чиновника-гербаджия.Той има задача да мотае, да бави,да взема неадекватни решения,защото толкова може.В същото време е с удвоена и гарантирана заплата,независимо дали ходи на работа или не,ще има ДМС,защото се е прекъснал да пие кафе и важното е ,че е слушал.Целия бюджет се изля върху главата му,че се чуди къде да си харчи парите,отделно са си комисионните а бизнеса кучета го яли.Смотани и некомпетентни министри ни решават съдбата ,чрез интернет,от джипката,по телевизията и ние седим и гледаме.
  • 8 Стойте си вкъщи

    15 0 Отговор
    Споко! Лоясалото баце няма да остави никого гладен, нали така каза?! А електронното правителство е факт - Томито - Философа открадна 2 млрд., за да направи на всички в правителството едно голямо, електронно семейство - всичко у тях е електроника, но ние сме твърдо на дърва! Стойте си вкъщи, за да могат спокойно да ни ограбват...
  • 9 Кеф

    4 23 Отговор
    Русенци са противни хора

    Коментиран от #13

  • 10 Петър Волгин

    13 2 Отговор
    Капитализмът е следствие на международната търговия, а тази търговия е следствие на големите собственици плюс робството.

    Коментиран от #11

  • 11 Марк Енгелс

    9 2 Отговор

    До коментар #10 от "Петър Волгин":

    Капитализмът гони ниските разходи за постигане на добри продажби, цена и експорт. Социализмът на СИВ, залагаше ниски цени за достъпност. Маркс е за пазарни цени и златни пари, без големи собственици, като е за ниски пазарни цени чрез свръх производство. Първите не създават пазарен дефицит, защото купува който има достатъчно пари. Вторите търпят пазарен дефицит. Марксизмът не е направен. Частично в Китай и Скандинавия. Ако едно производство ангажира и произвежда средно 5% от разходите и БВП, значи, че 5% от заетите трябва да са там. Ако 500 милиона лева е разходът за телевизия на домакинствата - кабел и на рекламодателите, и това е 0,4% от БВП. Значи при 2,5 милиона работещи, трябва 10 000 работещи да правят телевизионен продукт и услуги. Ако 20% от доходите са за жилище, значи къщи и обзавеждане ще прави всеки пети.
  • 12 Варна

    2 5 Отговор
    Само Герб и Бойко
  • 13 Голем смях

    2 2 Отговор

    До коментар #9 от "Кеф":

    Майка ти да не е от Русе?