Last news in Fakti

22 Ноември, 2012 18:14 2 219 0

ОЦК - Кърджали е с нов директор

  • оцк кърджали

Оловно-цинковият комбинат (ОЦК) в Кърджали от днес е с нов изпълнителен директор, който на 7 декември трябва да започне да връчва предизвестия за освобождаване от работа на всички останали металурзи и служители.

Досегашният икономически директор Валентин Манев бе упълномощен да изпълнява временно функциите на заводски директор, след като неотдавна титулярката Славея Стоянова напусна по свое желание поста. Манев е избран с решение на УС на ОЦК АД и е регистриран в Агенцията по вписванията днес.

"Няма смисъл да се поддържа персонал и да се правят разходи за работни заплати, след като активите на комбината вече не са собственост на ОЦК. Но това не означава, че заводът е мъртъв, шансовете не са загубени, не е обявена несъстоятелност", подчерта Манев.

"На 7 януари ОЦК ще бъде погребан. Тогава ще бъдат уволнени и последните работници от дружеството. На 7 декември на 62 от общо 78 души персонал ще бъдат връчени предизвестия за освобождаване от работа", заяви областният координатор на КНСБ в Кърджали Иванка Караколева.

Ще останат няколко чиновници, които ще оформят документите на напускащите, каза тя. Според нея сегашното ръководство на завода действа без да информира синдикатите. Първите металурзи, които заведоха съдебни искове и получиха изпълнителни листове заради неполучените дълго време заплати, вече вземат парите си, посочи синдикалистката.

Караколева каза също, че новият собственик на цинковия завод "Хармони 2012" е наел 16 работници, които да чистят инсталациите. Според нея това е подготовка за пуск на производството. Оловният завод бе запечатан със заповед на РИОСВ-Хасково през април 2011 г. заради периодичните замърсявания със серен диоксид. На 27 ноември предстои поредната публична продан на активите на металургичния комбинат.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА