Last news in Fakti

18 Февруари, 2021 15:13 2 060 10

Пчеларите са готови за национален протест

  • пчелари-
  • протест

Те настояват за адекватна политика от страна на Министерството на земеделието за изследване на причините за високата смъртност сред пчелите и промени в Закона за пчеларството

Пчеларите са готови за национален протест - 1
Снимка: БГНЕС

Готовност за национален протест заявиха представители на Националния браншови пчеларски съюз и Сдружение „Български свободни пчелари“, предаде БНР.

На пресконференция днес от организациите ще представят искането си за водене на адекватна по думите им политика от страна на Министерството на земеделието за изследване на причините за високата смъртност сред пчелите и промените в Закона за пчеларството.

"Високата смъртност сред пчелните семейства последните години е главният проблем пред нас, този проблем обаче сякаш не съществува пред отговорните институции (Българската агенция по безопасност на храните), които го обясняват само с климатичните причини, което е като щрауса, който си е скрил главата в пясъка", коментира в "Преди всички" Сребрин Илиев, председател на Националния браншови пчеларски съюз.

По думите му този проблем, освен преките финансови загуби на заетите в сектора, води и до невъзможност да се осигурят пчелни семейства, които да опрашват културите - това води пък от своя страна до намаляване на биоразнообразието.

"Този процес за повишаване на смъртността е валиден за всички опрашители (не само медоносната пчела) и ЕК го постави на дневен ред - да опазваме опрашителите" , посочи Илиев.

Илиев каза още, че в момента смъртността е катастрофална, на места тя е 80 на сто. "За компетентния орган този проблем не съществува - тоест ние пак ще получим твърдения, че никой не е регистрирал тази смъртност. А проблемът трябва да се идентифицира.

Според закона за пчеларството не сме ние, които ще идентифицираме тази смъртност. Разбира се, че и пчеларите имат вина за това, но държавата трябва да изготви механизъм и система за анализ на причините и фактите, които довеждат до тази смъртност и да се вземат мерки. Това понятие трябва дори да се разпише в нормативен документ - смъртност при пчелните семейства", посочи още Илиев.

По думите му пчеларите също имат вина в случаите, когато с това се занимават хора с ниска квалификация, безразборно хранене с нерегистрирани фуражи, използването неправомерно на ветеринарно - медицински препарати, част от тях от Турция.

"Ако пчеларите обявяват такава смъртност те ще бъдат наказани, Българската агенция по безопасност на храните също няма интерес от обявяване на такава смъртност, защото на базата на регистрирано пчелно семейство се получава европейското финансиране.

Но вече е време да седнем и двете страни на масата и да направим програма за разрешаване на този проблем. Нашите искания ще ги дадем лично на министъра на земеделието и храните, в понеделник ще го направим, защото сме готови и на диалог", каза още председателят на Пчеларския браншови съюз.

Агенцията по храните съобщава междувременно, че от 1 март фермерите ще информират за пръскането с пестициди единствено чрез създадената за целта електронна платформа.

Всички останали начини за известяване отпадат. Платформата има за цел да подобри координацията между пчеларите и земеделците с цел опазване на пчелните семейства от отравяне с препарати.

По данни на статистиката, регистрираните пчелари у нас са над 13 хиляди, в платформата обаче до момента са се вписали едва 4000 от тях. Няма краен срок за регистрация в платформата. Ползването ѝ е безплатно.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    11 0 Отговор
    Сто човека на мафията изкупиха повечето земи в България.Сеят само пшеница че е най евтино и я изнасят.Какво да ядат тия пчели?

    Коментиран от #6

  • 2 Само питам

    9 1 Отговор
    Тиквите от министерството дали осъзнават сериозността на проблема?
  • 3 Дельо Хайдутин

    2 0 Отговор
    Много Ковид пръскат от самолетите.
  • 4 така така

    1 13 Отговор
    Какви пчели гледат тия плужеци... нищо не са произвели, а иначе лаят.
  • 5 2loop

    5 0 Отговор
    Който не е доволен, протеста ще е на 4ти април, знаете си квонда правите

    Коментиран от #7

  • 6 Че ядат

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Кибапчeта😬
  • 7 ТовА на

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "2loop":

    Пчелите ли го казвaш😬
  • 8 туй е българия

    0 0 Отговор
    ало о о о,някой да вижда по-далеч от носа си и фустата на жената?
  • 9 В китай опрашават ръчно

    3 0 Отговор
    С памучени тампони на пръчки... ТАМ Е ЛЕСНО ГЛАДНА РАБОТНА РЪКА БОЛ А ТУКА ИМА ГЛАДНИ ГОТОВАНЦИ И ТЪРТЕИ....

    Коментиран от #10

  • 10 Шамара

    4 0 Отговор

    До коментар #9 от "В китай опрашават ръчно":

    Опрашването не е проблем! Проблем, че няма да има мед!