Last news in Fakti

5 Март, 2021 06:20 4 990 15

Кои са регионите в България с най-ниско икономическо равнище

  • бизнес-
  • икономика-
  • брутен вътрешен продукт-
  • ес

Съществува значителна вариация както между страните в рамките на ЕС, така и в самите държави - членки на общността

Кои са регионите в България с най-ниско икономическо равнище - 1
Снимка: БГНЕС

През 2019 г. регионалният БВП на човек от населението, изразен в стандарти на покупателната способност (СПС), варира от 32% от средния за Европейския съюз (ЕС) в Северозападния регион на България, както и в Майот, отвъдморска територия на Франция, до 260% в Люксембург, съобщават от НСИ, цитирани от БНТ.

Съществува значителна вариация както между страните в рамките на ЕС, така и в самите държави - членки на общността.

Водещите региони според БВП на човек от населението през 2019 г. след Люксембург (260% от средното за ЕС) са: Южен в Ирландия (240%), Прага в Чехия (205%), Брюксел в Белгия и Източен и Централен в Ирландия (по 202%) и Хамбург в Германия (195%). Високият БВП на човек от населението в тези региони може да се обясни отчасти с високия приток на работници, пътуващи до работното място (Люксембург, Прага, Брюксел и Хамбург) от други региони, или с големите капиталови активи, притежавани от някои мултинационални компании със седалище в регионите (Южен, Източен и Централен в Ирландия).

За разлика от тях след Северозападния регион на България и Майот (32% от средното за ЕС) регионите с най-ниско икономическо равнище са следните региони на България: Северен централен (35%), Южен централен (37%), Югоизточен (40%) и Североизточен (41%). За Майот ниският БВП на човек от населението се обяснява главно с демографски фактори, тъй като 44% от населението е под 15-годишна възраст.

През 2019 г. регионалният БВП на заето лице варира от 12 700 евро в Северния централен регион на България до 205 500 евро в Южния регион на Ирландия в сравнение със средното за ЕС (66 800 евро). Тази производителност на труда измерва общата производителност на регионалните икономики без корекция в разликите в нивата на цените или средните отработени часове.

След Южен в Ирландия (205 500 евро) водещите региони в класацията за регионален БВП на един зает през 2019 г. са: Източен и Среден в Ирландия (156 900 евро), Люксембург (136 600 евро), Валонски Брабант (123 400 евро) и Брюксел (121 200 евро) в Белгия.

За разлика от тях най-ниските нива на производителност на труда са регистрирани в три български региона: Северен централен (12 700 евро), Южен централен (13 000 евро) и Северозападен (13 400 евро).


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пак сме последни в Европа и Света....

    63 6 Отговор
    Под хвалипръцкото ръководство на Тюмбелина от джипката,сме на изчезване!Конкурента ни за некадърни управляващи от френската колония има голяма надежда за оправяне,защото имат средна възраст от петнадесет години.При нас средната е погребалната възраст.Гадното семенце продължава да се хвали от тунели,джамии и джипката ,че още няколко мандата и Люксембургите ще се молят да живеят в България,за да могат и те да забогатеят като отвратният българоубиец от бандата на ГЕРБ....
  • 2 ГЕПИ КОМИЦИТЕ ПРЕДСТАВЯ

    65 5 Отговор
    Държавната батка ще остане в учебниците по история с прякора ЗАЛИЧИТЕЛЯ.Изгони работливите пчелички и останаха само търтей.Ще ни заличи от картата но света.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ама то много трудно да се досети човек

    26 2 Отговор
    е що за въпрос как така кои ? ами цяла българия разбира се !!!
  • 5 Сатъра на Хана

    29 0 Отговор
    Божидар Димитров беше намерил вампир с Дървен Кръст в Сърцето
    ...............
    Сега разбирате защо :)))
  • 6 НОВО ПЕТ

    8 38 Отговор
    ТАКА СМЕ НАУЧЕНИ ОТПРЕДИ 30 ГОДИНИ....ДА НЕ БАЧКАМЕ, А ДА ИСКАМЕ ДА ПАПКАМЕ.......

    Коментиран от #8, #9

  • 7 Човек

    23 5 Отговор
    Някой да разбра нещо от тази статия?

    Коментиран от #10

  • 8 някой

    41 6 Отговор

    До коментар #6 от "НОВО ПЕТ":

    Напротив, при соца всички работеха и създаваха блага, дори и циганите. За това вече 30 години се краде и още има какво да се краде! Но ти явно си от поколението, шлифовано с измислените представи за този строй.

    Коментиран от #12

  • 9 Ново шест

    27 2 Отговор

    До коментар #6 от "НОВО ПЕТ":

    Не, научени сме да не ни плащат некадърни, изпълзяли от някъдеси"бизнесмени"
  • 10 Разбрал

    11 0 Отговор

    До коментар #7 от "Човек":

    Е разбрахме...без значение дали СЗ или ЮИ е преди или след ЮЗ или СИ район... разбрахме, че България е най-бедния район на Европа. Ама това и без учени, университети, институти и изследвания - има ли някой да не го знае?!
  • 11 Голем смях

    9 1 Отговор
    Я извадете София от Югозападния регион ..Най-бедния регион в България е югозападния.Едно Банско и няколко туристически обекта.Никакво производство и пълна мизерия.
  • 12 Голем смях

    6 10 Отговор

    До коментар #8 от "някой":

    Аланкоолу,от тези блага сега сме най-бедни.От тези реки от мед и масло ..още не можем да се възстановим.А в момента БВП е два-пъти по-голям от ..времената по които рониш сълзи.
  • 13 Статистик

    11 1 Отговор
    Казано накратко - 30 години американо - турска власт = 30 години България пропада към дъното . Ни производство , ни образование , ни медицина ...
  • 14 12 голям смях?? Къде го този двойно по

    4 0 Отговор
    Голям БВП?? В Овшорките и американските банки!!! Дълговете на държава и народ като какво смяташ, че са??? Тъпанар!

    Коментиран от #15

  • 15 Голем смях

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "12 голям смях?? Къде го този двойно по":

    Май не си учил повече от осми клас.Няма смисъл да се хабя с тъпуци.Няма да разбереш.