Last news in Fakti

13 Април, 2021 23:32 6 416 38

Фискалният резерв се срина под 5.9 млрд. лева

  • фискален резерв-
  • бнб

По всичко личи, че това ще се превърне в задълбочаваща се тенденция

Фискалният резерв се срина под 5.9 млрд. лева - 1
Снимка: БГНЕС

Сигналите, че бюджетът за 2021-ва е калпав, че харченето на държавните пари е неефективно и че фискалната стабилност на държавата е под въпрос, стават все повече и повече. Първоначално те дойдоха от резултатите на Държавния бюджет, който за първите два месеца на годината реализира дефицит от близо 1 млрд. лева.

По всичко личи, че това ще се превърне в задълбочаваща се тенденция, защото според последните данни на БНБ фискалният резерв към първата десетдневка на април се е сринал под 5.9 млрд. лева, обобщава news.bg.

Това е най-ниското му ниво от кризисната 2010-та насам, когато поради незнание и неумение да управлява държавните пари правителството на ГЕРБ имаше сериозни проблеми с приходите и се наложи още в средата на годината да актуализира бюджета, като удвои дефицита му. Само че тогава удвояването бе от 1.6 млрд. лева на 3.8 млрд. лева, а ако сега се наложи удвояване на дефицита на Държавния бюджет, то ще е от сегашното законово ниво от 5.48 млрд. лева. Удвоената сума всеки сам може да си я сметне.

Планиpaните зa 2021 г. вpeмeнни paзxoдни диcĸpeциoнни мepĸи зa cпpaвянe c пocлeдcтвиятa oт СОVІD-19 ce oцeнявaт oт MФ нa 2.8 млpд. лв.

Проблемът е, че при липса на правителство и работещ парламент, няма кой да внесе за одобрение такава актуализация и няма кой да я приеме. Нещо повече. Без действащо правителство и Народно събрание държавата не може да взема външни заеми, за да финансира дефицита и/или да попълва фискалния резерв, защото няма кой да ги ратифицира. За такова попълване изпълнителната власт може да разчита само на вътрешни заеми, но не е ясно доколко и още по-важно - при каква цена, финансовият сектор ще е склонен да поеме финансиране на допълнителен дълг от 5 млрд. лева или дори още по лошо - от 10 млрд. лева. За момента практиката показва, че на пазара вървят единствено петгодишните облигационни емисии от по 200 - 300 млн. лева всяка, а за тези от 10.5 години правителството и финансовия сектор така и не успяват да се договорят.

Тук веднага ще се намерят хора, които да кажат, че няма проблем, защото и при сегашния фискален резерв, с малко по обем - до общо 2 млрд. лева вътрешни емисии изпълнителната власт, каквато и да е тя, може да финансира бюджетния дефицит. Само че не бива да забравяме, че във фискалния резерв има неприкосновен запас, който, ако текущо през годината бъде нарушен, до приключването ѝ трябва да бъде възстановен. Ако изчисленията на Петър Ганев от статията му "Кои са рисковете пред фискалния резерв?" в Money.bg, са верни, неприкосновената част на фискалния резерв е в размер близо 6 млрд. лева, над половината от които са парите на Сребърния фонд.

Излиза, че изпълнителната власт вече яде от пари, до които не би трябвало да се докосва. Припомняме, че именно през 2010-та тогавашният министър Симеон Дянков се опита да употреби Сребърния фонд за финансиране на дефицита, като с парите от него да купува държавен дълг. Тогава инициативата му бе пресечена от съвместните действия на БНБ и ЕЦБ. Сега не е изключено да се повтори подобна колизия, но да научим за подобни операции едва след като те са станали факт.

Управляващото мнозинство прие окончателно на второ четене първите два члена на проектозакона за Държавния бюджет за 2021 г.

На целия този фон все по актуално звучат призивите на някои политически партии за спешната необходимост от силен експертен кабинет. До колкото на един чисто финансов материал не му отива да се впуска в политически анализи, особено в сегашната ситуация., ще се въздържим да коментираме какъв кабинет е нужен на България в момента. Що се отнася до експертния кабинет, в момента избирането на такъв, ще е грешка.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Borisov

    25 1 Отговор
    По-добре Станка да дойде!
  • 2 честен ционист

    32 5 Отговор
    Какво го споменавате тоя сребърен фонд, още 97г го източиха и беше 20млрд USD не някакви деноминирани 2 млрд левчета.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Джон Уик

    70 1 Отговор
    4,7 милиарда лв хвърлиха за чакъл за Хемус и Струма шосетата дето не се знае до къде стигнаха, обаче парите ги няма, обърнати в Евро и по частните сметки в чужбина.
  • 6 Марио

    75 0 Отговор
    Влади Горанов и Менда пропусхаха 700 милиона да влезнат в хазната от хазарта обаче теглиха 10 000 000 000 милиарда евро това не пропуснаха!
  • 7 Карамел

    83 0 Отговор
    Боко ви завеща една разорена държава!

    Коментиран от #16, #17

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Emigrant

    34 3 Отговор
    4.7 милиарда, тамън да запълни фугите в чекмеджето, и после Барселона.
  • 10 123

    6 55 Отговор
    Статията е с цел очерняне на ГЕРБ. Няма страна в момента на която финансите да нямат дефицит,има здравна и вследствие на това икономическа криза, в България има също и политическа криза както и криза на доверие в политиците и държавата. Но в България ще бъде по лошо защотото заедно със всичките тези кризи, мнозинството от Българите 70+% са данъчни измамници,а има и страхотна корупция,кражби и престъпност. Все дейности от който има много вреда за държавата и най вече за гражданите на България, и изчезване на голямо количество пари от икономиката на България.Да му е честито на новото правителство старите граждани на България и тяхните навици, не са изчезнали.Романа Глад над Йсиф Сталин пълзи към България.

    Коментиран от #22

  • 11 Ико Номов

    5 25 Отговор
    Фискалният резерв към края на февруари е 8,8 млрд. Лева! Същият като в края на 2019 преди ковида.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Включвай печатницата

    30 6 Отговор
    Този филм сме го гледали. След комсомолеца Виденов, комуниста Борисов ще покаже как се срутва държава - световно равнище.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Ами да

    23 1 Отговор

    До коментар #7 от "Карамел":

    И после ще вика, че новото правителство е виновни и без ГЕРБ не можем да се справим. Дано те поне донякъде успеят да оправят икономиката, за да го опровергаят.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Тулупа

    13 1 Отговор
    Ги трупа в хралупа
  • 19 НеРазбрал 3

    0 2 Отговор
    Акак може да продадем АЕЦ Белене за €65 -€75 милиярда. Не да я превърнем в бунище или източник на желязо А ДА Я Продадем. ????
    НЕ САМО ДА Я ПРОДАДЕМ НО И ДА РАБОТИ НА ПЪЛНИ ОБОРОТИ ????

    Коментиран от #24

  • 20 адв Хаджигено

    7 1 Отговор

    До коментар #13 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Не е толкова просто. Трябва стадиона да се цементира, да се настеле със шчупени бутилки и да тичат до припадък отгоре преди да е стегнало. Чак тогава студена вода и бой с маркуча. Нешата не са толко прости.
  • 21 ГЕРБ=БСП=ДПС

    8 14 Отговор
    Венцислав Михайлов казва някои верни неща. Но и нагло лъже, бюджет на България през 2009 г. беше издънен не от новото тогава правителство Борисов 1. Бюджета на България беше продънен от отишлото си тогава правителство на Тройната коалиция с премиер Сергей Станишев. В момента на българите ни се случва същото. През 2021 г. правителството Борисов 3 оставя България в същото лошо състояние. В каквото я остави Тройната коалиция и Сергей Станишев през 2009 г.. Докато поне 55% от българите не разберат, че държавата е силно инерционна. И за да си проличи лошото управление понякога трябва да мине доста време понякога една година, а понякога един, дори два мандата. За мен автора на статията Венцислав Михайлов е написал статията и за да манипулира българите. И за да ги накара да гласуват за другата мафия БСП. За мен и ГЕРБ и БСП са бедствие за България. Колкото по-скоро ГЕРБ, БСП и ДПС изчезнат или станат като партиите на Каракачанов, Марешки или АБВ с по няколко процета избиратели толкова по-добре за България. Да Бойко Борисов управлява много лошо. Но продънения бюджет на България през 2009 г. беше заслуга на Станишев, не на Борисов. Хората трябва да разберат, че всички върхушка на досега управлявалите са МАСКАРИ.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Безизвестен

    0 7 Отговор

    До коментар #19 от "НеРазбрал 3":

    АЕЦ Козлодуй трябва да бъде спряна,изключена.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Демократ

    15 2 Отговор
    Виденов може само да завиди на баце
    Дори тои не постигна такьв колосален успех в срутване на дьржавата и толкова дьлгове
  • 28 ККК

    5 1 Отговор
    ГАРАНТИРАНО ОТ ГРОБ! (Комунягите и ДС-арите!)
  • 29 Васил

    10 0 Отговор
    То от както диктатора е на власт само тегли заеми нали сме великата икономика?
  • 30 Един

    5 0 Отговор
    Ха! Ама сме имали и "фискален резерв" ! Тва последния виц ли е?
  • 31 четящ

    14 1 Отговор
    ББ раздаде милиарди за заплати на държавните калинки по време на панемия! това го няма никъде по света и трябва лично да отговаря за изтъняването на фискалния резерв и без основателно раздадените пари на тоя и оня!

    Коментиран от #36

  • 32 Асен

    6 2 Отговор
    Още заглавието показва, че статията е в подкрепа на ГЕРБ. Правилното заглавие е " Правителството и парламентарното мнозинство на управляващите сринаха фискалния резарв"
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Е що

    0 1 Отговор
    толкова мераклии за властта, от кибиците, щом положението е толкова лошо.
  • 35 Blackthorn

    1 0 Отговор
    На-на-на-на-на-а-а-на-а,на-на-нана-на-а-а
  • 36 Админ

    2 0 Отговор

    До коментар #31 от "четящ":

    Е нали оттам са му 20-те % които без подкрепа бързо ще се сринат под 5 %, евентуално от сливен.
  • 37 Варна

    2 0 Отговор
    Онзи ден гледа справката за Фискалният Резерв през сайта на МФ. До януари беше 8,2 милиарда. - Справките за следващите месеци все още отсъстват! Във фискалният резерв не стоят само депозитите на банките, но и сребърният фонд и още няколко елемента.
    Друг е въпроса, че ГЕРБ тихо и кротка и без да съобщават през последните 5 години го свалиха от 13 милиарда на 8.
  • 38 име

    2 0 Отговор
    това не е добре. но нека имаме вяра на новите корифеи. помним обещанията за пенсии, заплати ,.....демагогия от всякъде.