Last news in Fakti

20 Април, 2021 23:32 3 056 11

Определят правилата за влизане на чужди туристи у нас

  • туристи-
  • коронавирус-
  • правила

В условията на пандемията туристическият бранш е пострадал най-много

Определят правилата за влизане на чужди туристи у нас - 1
Снимка: БГНЕС

До края на седмицата се очаква здравните власти да предложат ясни и точни правила за влизане в страната на туристите както от Европейския съюз, така и от трети страни. Tова заяви във Варна вицепремиерът и министър на туризма в оставка Марияна Николова, която се срещна с представители на бранша в морската столица.

От министерството на туризма са направени няколко предложение към Министерството на здравеопазването. Туристите да представят дигитален зелен сертификат, който удостоверява, че са имунизирани, както и негативен PCR-тест. Друга алтернатива за преболедувалите коронавирусната инфекция ще бъде медицинското изследване за наличие на антитела, каза Николова.

Николова уточни, че тя и колегите ѝ са предложили три варианта за правилата по отношение на туристите:

"Дигиталният зелен сертификат, знаете е удостоверение за така наречената ваксинация. Аз се надявам за скорошно решение на европейско ниво. Алтернатива за влизане в страната също е и изискването за негативен PCR-тест, както и медицинско изследване за преболедуване на вируса с така наречените налични антитела".

Тя обясни още, че предвид факта, че туризмът е структурно определящ отрасъл за икономиката на страната, както и наближаващият летен туристически сезон, бе решено да се положат необходимите усилия заетите в отрасъла лица, които желаят да бъдат ваксинирани срещу Covid-19, да бъдат навременно имунизирани.

"Призовавам бранша да бъде активен, за да може ефективно да се организира ваксинирането", бе категорична министър Николова. И уточни, че за целта е необходимо да се предвидят съответните количества ваксини, както и да се създаде ред на регионално ниво от РЗИ за обхващане на тези, които искат, в сравнително кратки срокове.

Стана ясно, че 86 000 от общо 150 000, заети в туризма са подали писмена декларация, че желаят да се ваксинират. До началото на сезона те трябва да получат първа доза от ваксина по избор, а до 15 юни да приключи масовата ваксинация за целия бранш.

По думите ѝ политиката за зелен сертификат за пътуване и за отваряне на зелени коридори ще продължи, като и това лято приоритет остават основните структуроопределящи пазари и съседните страни.

Николова обясни, че за Северното Черноморие традиционно са важни румънките туристи.

„В тази връзка бих искала да посоча, че се обмислят различни възможни варианти за облекчено влизане на гостите, като има очаквания, че ваксинационният паспорт ще може да се признава по-рано от заложеното от ЕК“, бе категорична тя.

Важно е всички - държавни и местни институции, контролни органи и представители на бизнеса, да работят в синхрон, защото само по този начин можем да гарантираме сигурно и безопасно пътуване и почивка за туристите, както и спазване на правилата, заяви вицепремиерът и министър на туризма в оставка Марияна Николова по време на срещата си с представителите на туристическия бранш и контролните органи във Варна. В дискусията участваха зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева, Коста Базитов, зам.- кмет на община Варна и Стоян Пасев, областен управител на Варна.

Областният управител на Варна Стоян Пасев каза, че в условията на пандемията туристическият бранш е пострадал най-много. „Секторът се крепи на съседните държави. Трябва да направим всичко възможно PCR тестовете да отпаднат преди Великден, каза той.

Зам.-кметът на Варна Коста Базитов увери министър Николова, че варненските и регионалните структури имат готовност да се включат в инициативите за разрешаване на проблемите, свързани с отваряне на пазара на туристическите услуги.

По време на срещата бизнесът постави въпросите за начините за влизане на чужденци в България, както и издаването на визи за руските граждани. Относно чартърите бе споменато, че за април, май и юни има доста анулации и поради тази причина трябва да се действа бързо, за да се намали техният брой.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 RT-2PM2

    2 5 Отговор
    Разградения двор ще е зона достъпна за всякакви бацили, докато руснаците не стерилизират всичко.
  • 2 честен ционист

    8 2 Отговор
    Ако Любчо ви стане министър на туризма всякакви трвестити, гейове и джендъри ще са с предимство по морските ви курорти. Сигурно ще забрани на украинските проститутки да развиват дейност женомразчото.
  • 3 Голем смях

    7 12 Отговор
    Вън мръсните руски свине от майка България.
  • 4 Долу новата нормалност !

    9 2 Отговор
    Всяка година за плажа се изискваше да имаш тяло, а вече искат антитяло !?
  • 5 Бг турист

    4 5 Отговор
    86 000 ВАКСИНИРАНИ ОТ 150 000... Да не съм луд, че да си рискувам живота на семейството да ме хранят какви ли не ''майстори'' събирани от Столипиново, или Факултето. Че и не ваксинирани при това. Пак добре че гърците са взели всички мерки, не като нашите дето са се омотали като пилци в кълчища. Почвам с един месец на Лефкада, после 10-15 дни в Албания( прави ли ви впечатление че там са много малко заболелите от Корона) па може и направо на Албания да паркирам. Чудесни условия. Спокойствие и сигурност. Много ми хареса там последните две лета. После може да приключа с Хърватска..но на ла,,номорието...не по никакъв начин. Който иска- тЕ го къде е . Прав му път.
  • 6 Говедото

    4 0 Отговор
    Хахахахаха....дай боже. Чул та господ . Дано Любето стане министър. Ше има сеир безплатен. Мноо як комент. Имаш 6 от мен. С Камен ще се разхождат, горещо прегърнати по родните плажове;. Събирайки погледите на плажиращите се.
  • 7 Ташунко сапа

    5 7 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Трябва да направим всичко възможно PCR тестовете да отпаднат – Браво бе. Само сте на акъл и овча козина. Машалла. Всички вземат предпазни мерки, само наште са все на обратно. После що си отивали по 20 000 месечно.
  • 8 NikNay

    7 2 Отговор
    Ей това тъпото си е тъпо - ваксината не убива вруса а предпазва ваксинирания от него което в същото време не му пречи да е вирусоносител съответно разпространител на заразата въпреки ваксината и зелени сертфикати.
  • 9 NikNay

    9 2 Отговор
    И още един въпрос към умниците от министерството - колко ще е валиден този зелен сертификат ако дадено лице се е ваксинирало през Януари а предполагаемата защитна функция на ваксината е 6 месеца? Гупаво,по-глупаво тъпо та ГЕРБ .....
  • 10 Бацил

    3 2 Отговор
    Ще докарат още вируси в България. Ще има и 4 вълна.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.