Last news in Fakti

11 Февруари, 2013 16:16 1 673 1

Дефакто няма спад в лошите кредити

  • лоши кредити-
  • бнб-
  • райфайзенбанк

В началото на тази година БНБ обяви, че от началото на кризата едва в края на 2012-а се наблюдава спад в процента на лошите кредити. Заемите, чието просрочие е над 90 дни, са намалели през последното тримесечие от 17.25% на 16.62%. Съотношението на нетните кредити с просрочие над 90 дни също се понижава от 11.6% до 10.62%. Според анализатори е още рано да се говори за тенденция, но този факт е положителен за развитието на българската икономика.

В действителност обаче се оказва, че процентът на лошите кредити не е спаднал. „Понижението, което БНБ регистрира в края на миналата година, е преди всичко резултат от отписване на кредити от балансите на банките. Няма промяна в икономическата ситуация, която да предполага устойчиво намаление на показателя. Последното може да се случи едва след като икономиката започне да регистрира по-съществен икономически растеж, съответно когато започне да се възстановява заетостта. Прогнозата ни за нарастване на БВП с 1.5% през 2013 г. означава, че сме все още далеч от подобно развитие”, коментира Калоян Ганев, главен икономист на „Райфайзенбанк” България.

Анализаторите на банката отчитат продължаващ спад на промишленото производство през ноември (-1.8% на годишна база), както и понижение на вътрешната търговия (-7.4% спрямо ноември 2011 г.). Същевременно строителната продукция продължава да нараства (годишен растеж от 1.1%), като определящият фактор е динамиката на инженерното строителство.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 На ЧСИто майка му

    0 0 Отговор
    От какво ли пък живеят тогава тъпите ЧСИта?