Last news in Fakti

8 Август, 2021 05:52 3 232 13

Производителите на грозде очакват държавно подпомагане

  • грозде-
  • производство-
  • подпомагане-
  • реколта

Задава се по-добра реколта, но това ще се отрази на изкупните цени

Производителите на грозде очакват държавно подпомагане - 1
Снимка: БГНЕС

По-добра реколта спрямо последните две години очакват производителите на грозде, съобщи БНТ. Това обаче ще се отрази на изкупните цени. Затова представители на бранша искат държавно подпомагане, каквото има и за други сектори от земеделието. Проблемите в бранша бяха обсъдени в пловдивдивското село Брестовица по време на първия национален събор на българските лозари.

Около 300 000 тона гроздова реколта очакват лозарите тази есен.

Най-страшното ще бъде ако винарските предприятия тази година изкупят по- малко от 120 000 тона. Това означава, че ще останат около 180 000 тона грозде, което ще излезе на пазара, каза Милко Янев, член на УС на Националното сдружение на българските лозари.

Най-ранните сортове вече започват да зреят. Очакванията на гроздоприозводителите са за 30% по-добра реколта спрямо миналата година. Това обаче означава и доста по- ниски изкупни цени.

За да се реализира цялата продукция на пазара, лозарите искат да се либерализират условията за производството на домашно вино и ракия. А за да се намалят загубите от ниските изкупни цени, настояват да има национално подпомагане за сектора, който според бранша пред последните 3-4 години трупа само проблеми.

Искаме допълнително национално финансиране, искаме помощ по отношение на закупуване на земеделска техника. Ние искаме лозята в България да бъдат подпомагани с национална субсидия, каза д-р Петьо Бошнаков, председател на Националното сдружение на българските лозари.

Заради свръхпредлагането се очаква изкупната цена тази година да е най-много 60 стотинки на килограм. Ковид кризата доведе до залежаване на количества червено вино. За разлика различните видове бели вина и розе, които се реализират много добре на пазара.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Фершел

    33 3 Отговор
    В България всички помощ търсят от държавата,крият данъци и продават на мах

    Коментиран от #7

  • 2 Нещо

    29 1 Отговор
    Ми се губи. Добра реколта, помощ от държавата, лоша реколта още по-голяма помощ от държавата!

    Коментиран от #6

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Чех

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "ГОЛЯМ СМЯХ":

    Защо този коментар не е изтрит, а потребителя блокиран за системно нарушаване правилата на сайта.
  • 5 БАЙ Х@Й ‼️

    11 1 Отговор
    "Най-страшното ще бъде ако винарските предприятия тази година изкупят по- малко от 120 000 тона. Това означава, че ще останат около 180 000 тона грозде, което ще излезе на пазара" каза Милко Янев🤔 и защо една реколта да излезе на пазара е нещо страшно🤔
  • 6 Ама

    10 0 Отговор

    До коментар #2 от "Нещо":

    И аз искам така!
    Висока заплата, без данъци, ниска заплата, помощ от държавата!
  • 7 Zrock

    13 0 Отговор

    До коментар #1 от "Фершел":

    Не е точно така. Всички я търсят и няма нищо ненормално в това но я получават точно тези, които крият данъци и продават на мах. А малките производители, които с честен къртовски труд си изкарват хляба с това- ги мачкат картелите а държавата на мутрите- нехае...
  • 8 И тази година

    10 0 Отговор
    Без БЕНТЛИ. Лоша държава.
  • 9 Лудница

    4 3 Отговор
    Електронни пари това е спасението, всяка транзакция през банката да се вижда кой как какво и колко, няма скрито покрито, няма корупция няма откриване на печалби данъци и туй нататък, всичко ще си дойде на мястото и забрана за пари в брой. Ще се вдигнат и пенсии, ще се вдигнат и заплати ще се осветлят някои които взимат по 2 3 заплати и това ще секне, ще се спре изтичането на паричния ресурс.
  • 10 Лозар

    3 1 Отговор
    Еееей и цената определиха.?
  • 11 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 0 Отговор
    Добър е Господ! След добрата реколта от пшеницата и слънчогледа, сега и от гроздето....,но да се внимава у нас, че франсетата отново може да ни приложат някой номер, като с филоксерата през 1884г. и да ни съсипят лозята!
  • 12 Един

    3 0 Отговор
    Вярно, те са "производители на грозде" за да вземат парите от помощите! Да се разбере : дотациите съсипват производството, защото маскират влиянието на условията от търсене и предлагане!
  • 13 Котарака

    2 0 Отговор
    Патрони Бандити , какво чакате помощи от държавата ,, направете си домашна гроздова ракиян ,, 1 литър върви на 10 лева ,,,, ето ви пари и богатство