Last news in Fakti

27 Февруари, 2013 13:02 1 629 6

ЕК одобри изграждането на магистрала "Струма"

  • магистрала-
  • струма

Европейската комисия одобри проекта за изграждането на АМ „Струма” лотове 1, 2 и 4. Това бе съобщено на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията в оставка и ръководител на ОП „Транспорт” Ивайло Московски с кореспонденция от Брюксел. Общата инвестиционна стойност на проекта е 342 млн. евро (670 млн. лева). Безвъзмездната финансова помощ от Кохезионния фонд на ЕС е в размер на 274 млн. евро (536 млн. лева), уточняват от транспортното министерство.
 

Договорът за проектиране и строителство на ЛОТ 2 на автомагистрала „Струма” беше подписан днес в Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Подписите бяха положени от инж. Лазар Лазаров, председател на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура” и инж. Георги Харизанов от Консорциум „Струма - ЛОТ 2”.

Изграждането на участъка Дупница – Благоевград се финансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и ОП „Транспорт” 2007 – 2013.

Подписването стана в присъствието на министъра в оставка Лиляна Павлова, която уточни, че договорът е на стойност почти 360 млн. лв.

„Одобрението на проекта за изграждане на АМ „Струма” е поредната оценка за нашата работа през последните години. Заедно с него договорените средства по ОП „Транспорт” за пътни проекти възлизат на над 1,653 млрд. лв., а изплатените са над 676 млн. млн. лв.”, каза Ивайло Московски. По думите му още тази година първият лот от нея трябва да бъде пуснат в експлоатация, а ако се продължи с добрата работа след 2014 г. ще може да започне изграждането на лот 3, който обхваща Кресненското дефиле. „Надявам се до края на годината никой от проектите да не изостава, защото сме в заключителния етап на програмния период и всяко забавяне може да е фатално”, допълни министър Московски.

Одобреният проект за изграждането на АМ „Струма” лотове 1, 2 и 4 включва изграждането на 68.5 км автомагистрален участък и извършване на подготовка за изграждане на лот 3, който преминава през Кресненското дефиле. С изграждането на АМ "Струма" ще се постигне по-висока скорост и подобряване сигурността при движение по новите участъци, ще се подобри свързаността и условията за развитие на икономиката в районите, през които преминава.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 неутрален

    0 0 Отговор
    Може да сме гладни, но магистрали ще си имаме :D
  • 2 Димитър Стоянов

    1 0 Отговор
    А че няма пари за гориво, което пак стигна 2.75.. това е друг въпрос
  • 3 Владимир Йосифов

    0 0 Отговор
    Браво !
  • 4 pk_rz

    0 0 Отговор
    Това ,готина новина .А за предишнините коментари нахранете се сипете си гориво не мързелувайте и намерете начин да спечелите пари.Който и да дойде на вас точно няма да ви даде .

    Коментиран от #5

  • 5 неутрален

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "pk_rz":

    И ти живееш в твоето лично жилище, изкарано изцяло с твоите собствени пари(без чужда помощ), изкарани напълно честно и почтено.
    И разбира се плащаш ток, вода, парно и други, които сравнени със заплатата ти са нищожни сметки..

    Мда.. по-добре да не ти обяснявам за какво говориме "бедните" хора ;)
  • 6 гнида

    0 0 Отговор
    Извинявай приятел , ама говориш на 80% от хората в бг.Дано не те набарат ,че освен доходите ще си вдигнеш и вересиите.