Last news in Fakti

11 Ноември, 2021 14:32 5 842 45

Домусчиев: Христо Алексиев лъже за концесията на пристанище Бургас

  • кирил домусчиев-
  • концесия-
  • пристанище бургас

Обработените от концесионера товари на двата терминала за периода 2012 г. – 2020 г. са в общ размер на 41 млн. тона

Домусчиев: Христо Алексиев лъже за концесията на пристанище Бургас - 1
Снимка: БГНЕС

Днес за пореден път министърът на транспорта Христо Алексиев изрече куп лъжи и неистини в свое интервю, естествено за медия от групата на олигарха Иво Прокопиев. Този път обект на нападките и лъжите му е концесията на пристанището в Бургас. Този човек е за втори път министър и интересно защо чак сега и точно преди избори видя нередности?!. Това коментира във "Фейсбук" Кирил Домусчиев.

Ясно беше, че министърът на кръга Капитал готви по поръчка това интервю и поредната порция лъжи. Ние също получихме въпроси от Капитал. Коректно отговорихме и прилагам тук нашия отговор, като всеки може да прочете и да види как посочените от компетентния и некорумпиран министър на Иво Прокопиев и Христо Иванов числа не кореспондират на числата от отчетите на концесионера „БМФ Порт Бургас“ ЕАД.

Както ще прочетете в материала ни, аз имам повод да се гордея с постигнатото като концесионер, а не само да заведа поредното дело срещу този поръчков министър за неговите клевети и за претърпените в тази връзка вреди.

На всички е ясно кои са неговите кукловоди и как му е обещано да остане министър при едно ново правителство. Схемата е една и съща – някой казва една лъжа пред някоя от медиите на Прокопиев, те си я препечатват една от друга и след това двама юнаци – Христо Иванов и Ивайло Мирчев се появяват навсякъде и си правят евтин политически пиар на чужд гръб.

Естествено, обект на клеветите им са бизнесмени, които „не рекламират“ в медиите на Прокопиев и са успели личности, за да вдигат рейтинга на политическия му проект. Не е важно, че министърът не извади нито едно доказателство (пазел ги за съда!?).

Важно е сега предизборно да се помогне на политическите креатури на Прокопиев. А пък после решението на съда за клеветите няма да има значение. Проста схема, но явно работеща в нашето общество!

Ние с брат ми не се занимаваме с политика, инвестираме в България, строим заводи, пристанищни терминали, кораби, стадион и базите му и вместо да се концентрираме върху това, трябва да отделяме време и енергия да обясняваме, че „нямаме сестра“.

В такава среда живеем! И докато има такива олигарси и кукловоди като Прокопиев с неговите политически креатури, НПО-та и медии, бизнес средата ще е лоша и не ни чака нищо добро!
И знайте, че гласувайки за Христо Иванов и неговата партия, вие всъщност гласувате за полуфалиралия бизнесмен и олигарх Прокопиев! Вие направете своя избор!

P.S. Моля прочетете внимателно приложения материал и след това логично ще си зададете въпроса: „Защо министърът на транспорта се занимава с успешен концесионер, а не с подопечното му пристанище „Варна“?“
Днес моите адвокати заведоха първото дело за клевета срещу Христо Алексиев.

ОТГОВОР НА ЛЪЖИТЕ НА ЕДИН МИНИСТЪР

Сключването на договорите за концесия за пристанищен терминал Бургас – Изток 2 и пристанищен терминал Бургас Запад (и двата част от пристанище за обществен транспорт с национално значение Бургас) е в резултат на открити публични процедури за предоставяне на концесия съобразно приложимото законодателство и при предварително определени от страна на държавата условия и критерии за участие.
Вече близо десет години концесионерът „БМФ Порт Бургас“ ЕАД успешно управлява, поддържа и развива обектите на концесия и надлежно изпълнява задълженията си по концесионните договори, включително по отношение на ангажиментите за извършване на инвестиции.

Освен първоначалните концесионни плащания и задължението за извършване на инвестиции в определен минимален размер за срока на концесиите, концесионерът „БМФ Порт Бургас“ ЕАД е поел ангажимент за заплащане на държавата на годишни концесионни плащания, състоящи се от фиксирана част и променлива част в конкретни размери, определени в договорите за концесия.

В допълнение, концесионерът се задължава да погасява и немалка част от заема на Република България към Японската банка за международно сътрудничество (т.нар. японски заем). Първоначалната инвестиционна програма по договорите за концесия на двата терминала предвижда да бъдат направени инвестиции в общ размер на 258,2 млн. лева за целия срок на концесиите. Само за периода от 2012 г. до 2020 г. концесионерът е изпълнил инвестиции в размер на 292,3 млн. лева общо и за двата терминала.

Подробна справка за тези инвестиции се съдържа в Таблица 1. Не е без значение, че голяма част от тях, а именно инвестиции в размер на 158,6 млн. лева, платени от концесионера, са се превърнали в публична държавна собственост.

Постъпленията в бюджета в резултат на концесиите в периода 2012 г. - 2020 г. възлизат общо на 77млн. лева. От тях 35 млн. лева представляват концесионни плащания, а 42 млн. лева – платен корпоративен данък.
За сравнение, за периода от 2007 г. до 2011 г. вкл. (т.е. в периода преди концесиите) от държавното „Пристанище Бургас“ ЕАД не са постъпили абсолютно никакви приходи в държавния бюджет от концесионни плащания, дивиденти и корпоративен данък. Очевиден е приносът на концесионера за значително подобряване и модернизация на двата терминала, които, наред с другото, доведоха до многократен ръст на товарооборота на пристанище Бургас – от 1,5 млн. тона при предоставянето на концесиите до 6,2 млн. тона през 2020 г.

Обработените от концесионера товари на двата терминала за периода 2012 г. – 2020 г. са в общ размер на 41 млн. тона.

За сравнение, в същия период от пристанище Варна, оперирано от държавния оператор, са обработени 83.3 млн. тона товари. За онагледяване на ползите за държавата от концесиите на двата терминала на пристанище Бургас, по-голямото пристанище Варна не носи приходи от концесионни плащания и други концесионни такси, не може да се похвали с извършени инвестиции, съизмерими по размери и по естеството си с тези, извършени от концесионера на пристанище Бургас, а приходите от корпоративен данък от дейността на пристанище Варна възлизат едва на 6.5 млн. лева за периода от 2012 г. до 2020 г. вкл.
За същия период дружеството-оператор е разпределило и дивидент в полза на държавата в общ размер на 31.2 млн. лева.

Следователно, приходите в бюджета от пристанище Варна са в общ размер на 37.7 млн. лева, а тези от концесиите на пристанище Бургас са в общ размер на 77 млн. лева. Горното идва да покаже, че от два пъти повече обработени товари за периода 2012 г. - 2020 г., приходите за бюджета от пристанище Варна са два пъти по-малко от приходите от отдадените на концесия терминали на пристанище Бургас.

Същевременно за същия период в пристанище Варна са извършени инвестиции в размер на 98.3 млн. лева, които са три пъти по-малко от извършените инвестиции за същия период от концесионера „БМФ Порт Бургас“ ЕАД. Към момента на предоставяне на обектите на концесия на концесионера броят на наетите по трудов договор работници и служители е 686, понастоящем техният брой е над 800, като след предоставяне на концесиите е имало периоди, в които броят на работниците и служителите е достигал 1100.

В нито един момент концесионерът „БМФ Порт Бургас“ ЕАД не е бил в неизпълнение на ангажимента си да поддържа определения в договорите средносписъчен брой на персонала. Заслужава да се отбележи и приносът за развитието на редица малки и средни предприятия, които пряко или косвено са ангажирани с дейностите, извършвани от концесионера на пристанище Бургас. Това са все предприятия, които създават и поддържат работни места и в крайна сметка плащат данъци и осигуровки в полза на държавата. „БМФ Порт Бургас“ ЕАД постоянно търси възможности за увеличаване на капацитета на пристанище Бургас чрез осъществяване на допълнителни инфраструктурни проекти извън тези, предвидени в инвестиционната програма по договорите за концесия.

Една от тези възможности, неправилно наречена от Вас „проект за удълбочаване“, е свързана с кандидатстването за европейско финансиране за изграждане на 5 нови кейови места на територията на пристанище Бургас и прилежащата към тях инфраструктура. За съжаление, на този етап този мащабен проект остава без реализация. В Приложение 1 е предоставен снимков материал, който може да онагледи каква е била разрухата в пристанището в края на 2011 г. и как изглежда то в момента.

На фона на гореизложеното считаме, че успешните концесии като форма на публично-частно партньорство са по-добрият и адекватен инструмент за управление на държавна собственост, което се доказва от ползите за държавата, сред които получаване на концесионни възнаграждения, данъци и други приходи в бюджета, развитие на инфраструктурата и управлението ѝ от частен партньор, като в същото време последният изцяло поема оперативния и икономически риск. Концесиите на пристанище Бургас (които са най-успешните в този сектор на територията на България) са красноречив пример за такова изгодно и за двете страни партньорство.

Стремежът на „БМФ Порт Бургас“ ЕАД да продължи успешното развитие на терминалите с оглед предоставяне на все по-качествени услуги на своите клиенти изисква извършването на все повече инвестиции в обектите на концесия. Поради това концесионерът се е възползвал от законовата възможност за удължаване на срока на концесиите.

Следва да се подчертае, че това удължаване не е свързано с по-ранното инвестиране на по-голяма сума в обектите на концесия, а с необходимостта от увеличаване на размера на инвестициите за повишаване конкурентноспособността на пристанището и задоволяване на все по-високите изисквания на клиентите.
Това е продиктувано и от целите и естеството на концесиите – извършване на инвестиции и гарантиране на наличност и високо качество на предоставените услуги от частния партньор „БМФ Порт Бургас“ ЕАД, от една страна, и приходи от концесионни такси и данъци в полза на държавата, от друга страна.

Що се отнася до намерението за продажба на част от капитала на „БМФ Порт Бургас“ ЕАД, през 2020 г. „Адванс Пропъртис“ ООД, в качеството си на едноличен собственик, е ангажирало реномиран международен (базиран в Нидерландия) финансов консултант, специализиран в сделки по сливания и придобивания в областта на морския транспорт и пристанищните операции, който да организира частна тръжна процедура по евентуално привличане на инвеститор в „БМФ Порт Бургас“ ЕАД.

В резултат е осъществен контакт и са водени разговори с над 30 компании, потенциални инвеститори. За да се удовлетвори обществения интерес, следва да се подчертае, че одобрената от продавача за момента най-изгодна оферта не е офертата на Meridiam.

Домусчиев: Христо Алексиев лъже за концесията на пристанище Бургас

Домусчиев: Христо Алексиев лъже за концесията на пристанище Бургас

Домусчиев: Христо Алексиев лъже за концесията на пристанище Бургас

Домусчиев: Христо Алексиев лъже за концесията на пристанище Бургас


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 16 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 asd

    80 14 Отговор
    Я се скрий бе "Паметна записка" гелосана и одрищяна!
  • 2 ТаУмВзе

    67 12 Отговор
    Белене палавник!
  • 3 Сатана

    76 10 Отговор
    Киро Домуза известен като Киро—Джапанката преди да го направят зорлем милионер продаваше китайско ишлеме на Илиянци под закрилата на ДС.
  • 4 Кики

    80 11 Отговор
    Този е един от най корумпираните масони
  • 5 Jacques Yves Moineau

    71 7 Отговор
    Направо да се разплаче човек от умиление. Лош, лош, лош Прокопиев!
  • 6 Хич

    46 6 Отговор
    не лъже , господинчо !
  • 7 Тома

    62 5 Отговор
    Всички знаем че домуса и прокопиев са от едно котило партията на дядовците и бащите им бкп.Сега си мерят кой е по голям олигарх а и двамата ако бяхме бяла държава трябва да са при бай Ставри за пране на пари
  • 8 ВЗЕМАТ МУ

    57 2 Отговор
    ПРИСТАНИЩЕТО. ДАВА ОНЕЗ 45 МИЛИОНА И РАЗСЛЕДВАНЕ ПОД
    КОЕ КРИЛЦЕ Е БИЛ, СМУЧИЛ И
    КРАДЯЛ. И НА КОЙ Е ПЛАЩАЛ.
  • 9 Ива

    57 4 Отговор
    Само да падне прокурора мафиот и измамите ще бъдат показани и наказани !
  • 10 Професора

    54 5 Отговор
    Много страх в шайката и ортаците и престъпници и има защо !
  • 11 Време

    42 3 Отговор
    Киро е ясен на всички.
    Кога ще арестуват в Павел Баня и Гурково за купени гласове?
    Знае се кои са
  • 12 ИНДИВИДА

    46 5 Отговор
    Трябва да бъде разследван до дупка за пристанището и бизнеса му проспериращ след това !
  • 13 тиква

    44 4 Отговор
    Това недоразумение още на свобода ли е,време е да си плаща греховете и кражбите!
  • 14 Българка

    50 6 Отговор
    Олигарх е този мастит милионер, който е във властта. Иво Прокопиев не е бил във властта. Нещо повече прокуратурата и "независимият" борисов съд оневини Прокопиев. Ако от негова страна имаше и най-малко нарушаване на някой закон, то той щеше да е осъден
    За разлика от Прокопиев в топли връзки с мафиотското управление Борисов-Доган-Пеевски са Домусчиеви. Колкото повече мафиоти плюят по Прокопиев, толкова по-симпатичен ми става!

    Коментиран от #44

  • 15 Теко

    44 4 Отговор
    Ей свинаров кога ще върнеш 58 000 000 на държавата от БМФ
  • 16 НЯКОЙ

    41 3 Отговор
    Какво ли още ще научим, когато започне да се разплита "плетката" на ГЕРБ/ДПС ???
  • 17 Перо

    36 5 Отговор
    Толупът и неговият ортак от контингента на държавните милионери,отново лъже! Крайно време е Рашков и НАП да му окажат “съпорт” към м-р Векилски и да го подхващат!
  • 18 Инвеститор бил

    37 4 Отговор
    Ако държавата си прибере подаръците ще му останат само гащите.
  • 19 Без гел

    34 3 Отговор
    Нещата са ясни.
    СерГей му продаде БМФ със 130 кораба на цената на скраб.
    Не му вярвам.
  • 20 пешо

    29 3 Отговор
    съд за гела и мутрата те ограбиха българия
  • 21 УУУУУУУУУУУУ

    21 4 Отговор
    Колко струва тази публикация и статийка? Нагъл крадец с трибуна.
  • 22 254

    27 3 Отговор
    Вълци я яли България.
    Когато Домуза купи БМФлот, намери в сметките 80 мил. дол. кътани от предишното ръководство, пазара бе много висок. Горе долу една трета от покупната цена.
    Разнасяще се името на някаква подставена германска компания, която уж спечелила.
    След 2 години и предишното ръководство и германската компания ги натириха.
    Във Варна се говори, че Станишко лапнал 20 мил.дол. за сделката.
    Домуза се явяваще в БМФ с 10 /15 човека охрана с автомати като на
    някой наркобос.
    Тиквата му даде Порт Бургас, щото няма друг или са му наредили старите авери.
    Получи кредити от държавните ББР и Общинска.
    Много се печелило от ветеринарни препарати за животни, дори с една смяна на работа.
    Щото американците са прости и не да се сетили да ги правят.

    Коментиран от #24

  • 23 Едва ли, джъст…

    15 5 Отговор
    Всеки в бранша знае, че няма по-некадърен пристанищен оператор от “БМФ”. Всеки товародател, опериращ на тяхна територия, го прави не заради нещо друго, а защото няма къде другаде! Дано да не им дадът и терминал Изток-1, което би ги превърнало в абсолютен монополист. За сега са само”” монополист.
  • 24 4242

    19 1 Отговор

    До коментар #22 от "254":

    То и в концесията на летище София уж участвува оператора на Летище Мюнхен, ама те не знаели.
  • 25 Магелан

    18 3 Отговор
    Шок и ужас.Все съм виждал нагли и напористи олигарси.Но делиорманския нерез Домуза и неговия съочастник кауна от Банке наскочиха себе си с далаверата с концесията на Бургаското пристанище.Защо не каже Домуза колко пари лапна за няколко години за складирването на тръбите за Южен и Турски поток.И защо ще преостъпва пристанището на концесия ма друга фирма като няма право на това.Пристанището си е държавно и не е продадено .
  • 26 Магелан

    9 2 Отговор
    Шок и ужас.Все съм виждал нагли и напористи олигарси.Но делиорманския нерез Домуза и неговия съочастник кауна от Банке наскочиха себе си с далаверата с концесията на Бургаското пристанище.Защо не каже Домуза колко пари лапна за няколко години за складирването на тръбите за Южен и Турски поток.И защо ще преостъпва пристанището на концесия ма друга фирма като няма право на това.Пристанището си е държавно и не е продадено .
  • 27 Госあ

    10 8 Отговор
    “И знайте, че гласувайки за Христо Иванов и неговата партия, вие всъщност гласувате за полуфалиралия бизнесмен и олигарх Прокопиев! Вие направете своя избор!” Евала Кире ! Единствения бизнесмен у България. Всъщност всички бизнесмени които драпат към политиката са полуфалирали.
  • 28 Тиква Стайл

    15 3 Отговор
    Вий по дълга статия за Киро Каптагона не можахте ли да изтипосате.
    Сега по същество- Киро Герасим е един от най-големите производители и разпространители на каптагон и сродни наркотици. Тъй като това не е прост бизнес, а и Боко и ко. блажиха яко от това, то бяха взети всички мерки за успеха на начинанието. На Гела баха харизани част от пристанище Бургас, дето японците му направиха Upgrades за няколко милиона. Тази част бе оградена с високи огради, камери и т.н. Наема беше ако не се лъжа няколко десетки хиляди левове на месец. Мафията пари не дава. Какво още е нужно в тоя бизнес? Точно така- дистрибуция. Кой взе БМФ? Точно така. Тия наркотици не могат да се транспортират със случаен превоз. Ненужните кораби се нарязаха, тия за транспорта на стоката останаха. Ае.

    Коментиран от #38

  • 29 Абе Домусче

    9 4 Отговор
    Кога стана калайджия , кога ти лъсна задника?! От кога почна и да разбираш от политика и икономика. Бедно оръфано сервитьорче ще си останеш завинаги. Дръглив кон пристанал на Златна стара кобила. Я се скрий
  • 30 дедо ви

    12 4 Отговор
    домус сменят ли гешев си аут....при бай ставри заедно с винету............и да не си помислиш че не знаем що крадено завлякахте в южна америка.....ИДЕ ВИДОВ ДЕН!
  • 31 Човекът

    4 10 Отговор
    ви говори с факти и цифри, а 30 малоумника в един глас и под строй се мъчат да изкарат бялото - черно!
  • 32 НЯКОЙ

    7 2 Отговор
    налапа бургаската корабоктроителница. там имам акции от масовата приватизация. и ми давай дивиденти а не да си купуваш бентлита.
  • 33 Деян Икебаната

    6 1 Отговор
    Киро Гела, крупен бизнесмен и приятел на истината.
  • 34 Иванов

    3 1 Отговор
    Войната на олигарсите у нас: явно вече Иво Прокопиев е срещу Кирил Домисчиев! Имат да поделят милиарди все пак, а всеки дърпа към себе си...
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Ми браво

    5 1 Отговор
    Товари др.Домусчиев, товари. Той и затова руския ГП Чайка долетя, че от Кировото пристанище бяха тръгнали едни гърмящи работи за Грузия. Товарете др.Домусчиев, товарете! Ама се и пазете да не гръмнете заедно с гърмящите работи.
  • 37 Ей домуса му с домус

    10 0 Отговор
    Навсякъде плъзнал бе! То не бяха летища, пристанища, телевии, футболни отбори, ресиранти, хотели...Още какво ли ще следва? Много крадлив си бил , бе джанам!
  • 38 бърборко

    4 1 Отговор

    До коментар #28 от "Тиква Стайл":

    не братчед, брат му гошо наследи каптагон канала до сивите вълци и от там близкия изток. Кире го пазиха чист анджък развие нещо. Е разви его на хипопотам и третокласен балкански селски отбор дето който и да е от топ 5 в старите еврочленки го пляка като парцал от автомивка на битоня. То тея перачи на трафикантите от дс нито един ама нито един печеливш бизнес не можаха да организират, само тъпотии
  • 39 Контрааргумент

    3 0 Отговор
    Разбрахме за Прокопиевите медии( според Киро). Обаче това просторно и напоително писание нали не е безплатно? Факти чия медия е?
  • 40 8888

    3 1 Отговор
    Вий ли сте най-чесния,не лъжите и не крадете
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Абе Домусчиев

    1 4 Отговор
    Кажи един министър от служебното правителство които не лъжи От къде ги събраха от некъдърник по некъдърник Само дългове
    Трупат
  • 43 Ееее

    3 0 Отговор
    Ние с брат ми не се занимаваме с политика,... 😂😂😂
    Домузът започна да лъже като тиквата.
  • 44 Аре стига

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Българка":

    Как да не е бил като Трайчо Трайков Плевнелиев бяха министри на икономиката и регионалното министерство.Преди това при Костов Каолин на кого беше продадено
  • 45 Левски

    0 0 Отговор
    Уволни хората за тези години. Крадеш от труда на работниците които ти работят за около 1000 лв. Децата ти ще плащат... жалко...Да изгониш старите работници и да назначаваш нови които напускат всеки месец...оня си знае работата.