Last news in Fakti

23 Декември, 2021 10:47 10 813 18

"Той отново беше прав": Ердоган спаси лирата?

  • турция-
  • турска лира-
  • икономика

Ако успее да спаси лирата ще може да се похвали, че е спасил Турция от чужди сили, желаещи ѝ злото. Но никой вече не вярва на Ердоган, твърди Бану Гювен.

"Той отново беше прав": Ердоган спаси лирата? - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

В края на дългия ден, в който курсът на турската лира удари историческо дъно спрямо еврото и щатския долар, президентът Ердоган обяви пакет от мерки срещу обезценяването на валутата. Той гарантира, че правителството ще покрива загубите на притежателите на депозити, ако поевтиняването на лирата спрямо чужди валути надвиши лихвените проценти на банките.

Във вторник курсът на лирата успя да се стабилизира и компенсира загубите през последния месец. Последователите на Ердоган отпразнуваха новината в “Туитър” с хаштага #HeWasRightAgain („Той отново беше прав“).

Президентът явно спаси положението, но дали наистина може да спаси държавата и политическото си бъдеще с тази политика за депозитите? Съмнявам се.

Бедните семейства ще платят цената

На първо място, в този модел няма справедливост. Евентуални загуби по депозитите в лири ще се компенсират от бюджета. Това означава, че домакинствата, които нямат спестявания в банките, ще трябва да споделят бремето на всяко следващо обезценяване на лирата.

А какво да кажем за тези, които продадоха доларите си достатъчно рано, за да закупят отново американска валута на следващия ден при много по-нисък курс, спечелвайки по този начин огромни суми? Спекулира се, че близки до правителството инвеститори са били посъветвани да направят това преди Ердоган да обяви новите мерки.

Освен това този модел не е устойчив. Ако лирата отново се срине, националният дълг може да достигне рекордни нива, а инфлацията да се покачи още. По данни на държавния Статистически институт на Турция, инфлацията миналия месец е надхвърлила 21 процента. А независими експерти дори твърдят, че тя е достигнала 60 на 100.

Трето, този ход приоритизира долара. Преди обявяването на новата депозитна схема, 64% от банковите депозити бяха в чуждестранна валута. Не знаем колко от тези депозити са били превърнати в лири. Но това няма значение, ако лирите по същество се третират като щатски долари. Някои наблюдатели вече наричат модела „схемата турски долар“.

Вече никой не вярва на Ердоган

Критиците също така твърдят, че ходът на президента Реджеп Ердоган е по същество „скрито“ повишаване на лихвите. Това е мярка, която той упорито отказваше да въведе с аргумента, че ислямът изисква ниски лихви – въпреки предупрежденията, че курсът към намаляване на лихвените проценти с цел да се озапти инфлацията ще има обратен ефект.

Никой, освен най-верните му привърженици, не вярват на Ердоган. Инвеститорите може да са предпазливо оптимистични за финансовия ефект, но те много добре знаят, че той е инатлив, нелогичен и непредвидим.

Знаем, че Ердоган се мисли за всемогъщ. Тези дни той се изживява като икономист, който ще контролира икономиката и няма да се спре пред нищо, за да изпълни краткосрочните си политически цели.

Целта е една: нов президентски мандат

Основната му цел в момента е да спечели трети президентски мандат през 2023-а година. Изборите ще съвпаднат с 100-годишнината от провъзгласяването на Турция за република. Кампанията му ще се фокусира върху посланието, че той е спасил държавата от външна намеса, която финансово е щяла да разруши Турция.

Основни акценти ще са увеличението в износа, ръстът на БВП и успехът на неговите мегапроекти. Въпреки това хората, които обедняха в последните години заради неговата икономически некомпетентност, няма да му простят.

Изваждането на поредния заек от магическата шапка може да закрепи положението днес. Но дали това ще е достатъчно за победа на президентските избори е съвсем друг въпрос.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 СССРБарета

    27 17 Отговор
    На Ердоган му беше помогнато с точни съвети от Москва които успяха със същите мерки през 2014 година да спасят руската рубла! руските специалисти стигнаха до извода че за да спасят валутата си трябва да правят точно обратното на това което съветват западните платени експерти! По този начин в краткосрочен план губят но в дългосрочен ще излезнат победители както Всъщност се оказа! Колкото повече слушаш западните платени експерти толкова повече потъваш без шанс да се измъкнеш! И може да се каже че турската лира беше спасена от Москва! Същото нещо беше казано през 2015 година от президента Путин който заяви Не се притеснявайте скоро всичко ще си дойде на мястото и обезценяването на рублата няма да продължи повече точно това каза и Ердоган преди няколко дни сякаш знаеше точно какво ще се случи!
  • 4 Минчев

    10 15 Отговор
    Това какво интересува българина?
  • 5 Дрът турчин

    15 12 Отговор
    Слава на бащицата, извади ни душицата! Лирата върви като китара, а ние караме на извара! Даже като гледам на комшията прасето, ми идва да го р.е.з.н.а през вратлето!
  • 6 верваи ми

    27 6 Отговор
    Цените в турция са същите като в България до 1989г. А после дойде демокрацията и , дори в Лондон са по ниски. Да живее демокрацията и тия дето на вкараха в нея, поне година.
  • 7 Ако беше читав

    13 9 Отговор
    Никога няма да мисли за някакви организации като Великия Туран.То не осъзнава ,че бабето с короната може ги попилее.Само да го пожелае
  • 8 питам

    34 6 Отговор
    Никой не харесва Турция а всички пазарят от там. Защо ли?

    Коментиран от #13, #16

  • 9 Ъмзъ Калъчогур

    16 15 Отговор
    Има много бедни .Над 30 милиона са.При 90 милиона това е страшно много

    Коментиран от #15

  • 10 СССРБарета

    14 17 Отговор
    Лирата беше спасена от Путин и неговите финансови експерти! Тоест номерата от Вашингтон вече са разкрити и няма да минават толкова лесно! Между впрочем Путин за втори път спасява Ердоган първия път щеше да бъде убит по време на преврата в Турция но беше спасен от руските спецслужби които му помогнаха да се спаси от Анталия и да си върне властта обратно след което метежниците бяха заловени и цялата строгост на Ердоган беше приложена към тях! Не

    Коментиран от #14

  • 11 Ха ха ха🤣

    21 16 Отговор
    Централната банка изсипа на пазара 1 000 000 000 долара и временно спря обезценяването на лирата. Временно! В първите дни на януари да очакват 20 лири за 1 долар.
  • 12 Behemoth

    7 12 Отговор
    Тия са по прости и от нас!
  • 13 Рошко

    15 3 Отговор

    До коментар #8 от "питам":

    Щото сме алчно завистливо и крадливо племе
  • 14 А Путин кога

    7 6 Отговор

    До коментар #10 от "СССРБарета":

    Ще спаси така и руснаците?
  • 15 А как е при

    18 2 Отговор

    До коментар #9 от "Ъмзъ Калъчогур":

    При 5 млн да има 3 млн бедни?
  • 16 Пазар

    5 0 Отговор

    До коментар #8 от "питам":

    Ами то и децата знаят защо.Защото има далавера 1лев се разменяше на 8тл.Анадьммо апап.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 ИМПЕРИАЛИСТ

    8 0 Отговор
    Инфлацията е порочен, банков изкуствено създаден финансов инструмент. Ясно е, че инфлацията се прави от банките, не е от пазара...
    НЕ Е НОРМАЛНО, ПРИ НЕПРЕКЪСНАТОТО ПОВИШАВАНЕ НА ПРОИЗВОДИТЕЛНОСТТА НА ТРУДА И ЕФЕКТИВНОСТТА НА ПРОИЗВОДСТВОТО, ЦЕНИТЕ ДА РАСТАТ.
    Заради натиска от инфлация е презапасяването с храни и хранителни ресурси и последващото им изхвърляне на сметищата, както и презапасяването със суровини и дълготрайни активи, а също и баснословното инвестиране във всякакви щуротии от абстракционистки картини и косата на Наполеон, та до гащите на Жозефина.