Last news in Fakti

24 Декември, 2021 07:21 6 327 48

БАККО: Опит за непазарна намеса на държавата

  • бакко-
  • асоциация-
  • телекомуникационни оператори-
  • индексация-
  • цени-
  • корнелия нинова

Предприетите действия на мобилните оператори за индексация са изцяло в съответствие с действащото законодателство и европейската практика, заявиха от Асоциацията на телекомуникационните оператори

БАККО: Опит за непазарна намеса на държавата - 1

"БАККО изразява загриженост от опитите за непазарна намеса от страна на държавата във връзка с обявеното намерение за индексация на цените на телекомуникационните оператори.

Бихме искали да обърнем внимание, че индустрията е готова на диалог по икономическите причини, довели до това трудно решение".

Така реагираха от Асоциацията на телекомуникационните оператори след като мицепремиерът Корнелия Нинова заяви, че ще забрани вдигането на цените, планирани от мобилните оператори заради инфлацията у нас.

"Планираната индексация ще се отрази средно с до 1 лв. на месец на потребител, което се случва на фона на постоянно нарастваща инфлация и ръст на оперативните разходи на практически всеки бизнес.

Предприетите действия са изцяло в съответствие с действащото законодателство и европейската практика, и са крайно необходими, за да могат телекомуникационите оператори да продължат да предоставят услуги с непрекъснато и високо качество, както и да гарантират инвестициите в развитие на модерна инфраструктура", обясняват от БАККО.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Американец 🏈

    12 64 Отговор
    Лелчето на снимката много лошо гледа. Що тъй

    Коментиран от #46

  • 2 гадно

    121 1 Отговор
    То и картелите не са особенно пазарни, ама от БАККО си траят когато се отнася за цени.

    Коментиран от #16

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Мисля

    113 4 Отговор
    Като е непазарна намесата на държавата и искате пазарна икономика,защо ревете за държавна помощ заради ковида и тока?Кога е "пазарно" и кога е "непазарно"?
  • 5 Фен

    15 46 Отговор
    Ами то ние гледаме опит на детската градина да направят държава. Не им се получава, за сега. За съжаление.
  • 6 ЦарВул

    66 5 Отговор
    Браво Корнелия!Брависимо Нинова!!Мачкай тези СМУКАЧИ И ИЗНУДВАЧИ!!!Ма те не са виновни!!Луд изяда и два зелника щом има кой да му ги даде!!!Щом го играем НА ПОЛЕГНАЛА Е ТОДОРА!!ЩЕ СЕ НАМЕРИ И КОЙ ДА Я О.ОДИ!!!НАМЕРИЛИ ЦЪРКВА ДА СЕ МОЛЯТ!!И НАШИТЕ НОВИ КИР/ЛИВ/ЧОВЦИ СИ ТРАЯТ И ТРАЯТ!!!ДОБРЕ Е,ЧЕ ИМА И ТАКИВА,КОИТО ПОНЕ МАЛКО ДА СЕ ПОГРИЖАТ ЗА НАРОДЕЦА!!МОЖЕ И ДА Е ОТ ПОПУЛИСТКИ ПОДБУДИ,НО ТОВА НЕ ОМАЛОВАЖАВА ДЕЙСТВИЕТО!!НАЙ ПОСЛЕ ТРЯБДА ДА СЕ СЛОЖИ НАМОРДНИК/ХАМУТ/НА ТЕЗИ КРЪВОПИЙЦИ!!!!ТОЛКОЗ!!
  • 7 РЕАЛИСТ

    71 4 Отговор
    Браво Нинова, мачкай ги мръсните кожодери, капиталистите. Само знаят да грабят и пият човешка кръв. Ако ти имаш договор с тях, ще те изядат, а когато те го нарушават, имало си причини.
  • 8 Потребител

    97 0 Отговор
    Сигурно и едностранното нарушаване на договорите от операторите е "пазарна" практика - хайде бягайте кожодери. От африканска страна до България се обаждам за 44 цента на минута а обаждането от България до същата страна ми струва 7 лева на минута.

    Защо натискат потребителите си тогава да сключват двугодишни договори - да сключват едногодишни и другата година да предлагат нови "индексирани" планове но тогава ще имаш избор и може да се преместиш на друг оператор. А така ужким си сключил договор на една цена а те имали правото да ти "индексират" цената с колкото си решат - много пазарно няма що.
  • 9 САТЪРА НА ХАНА

    67 2 Отговор
    СКЪПИ МУТРИ, БЕЙОВЕ , НАТОВЦИ, КАПИТАЛИСТИ И ВСЯ ЛИБЕРАЛНАЯ СВОЛОЧЬ .........
    ..,......В БЪЛГАРИЯ ЩЕ СТАВА ТОВА, КОЕТО ИСКА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД
  • 10 един от многото

    54 2 Отговор
    То това БАККО повече ми прилича на БАТКО!
  • 11 САТЪРА НА ХАНА

    68 2 Отговор
    АКО ИЗГОНИМ А1 И ТЕЛЕНОР ОТ БЪЛГАРИЯ, ... БЪЛГАРИЯ НЯМА ДА ОСТАНЕ БЕЗ ТЕЛЕФОНИ И ТЕЛЕФОННА КОМПАНИЯ .......

    Коментиран от #14

  • 12 нормално

    26 5 Отговор
    То защото зеления сертификат е на пазарен принцип.
  • 13 Щом А1 и останалите правят това

    71 2 Отговор
    Увеличение, едностранно, тогава същите те трябва да дадат възможност на потребителя да се откаже без неустойки! Това дето правят тези Оператори си е освен за Българския съд, а за Европейския по правата на човека! Адвокатите да кажат..
  • 14 Те тия са кожодери

    47 0 Отговор

    До коментар #11 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Само гризат от сметките ни...мн неприятно и непоносимо стана! Нагледци!
  • 15 Ако позволим като Общество

    45 1 Отговор
    На тези оператори да правят така, за вбъдеще те ще имат по лесно основание за да вдигнат таксите ни.! Трябва държавата да се намеси и да баложи пълен мораториум на цените на тези оператори!
  • 16 Ще има и още

    61 1 Отговор

    До коментар #2 от "гадно":

    Пазар ? Какъв пазар ? Значи пазарно е те да "индексират" цените едностранно без никаква опция за мое съгласие. А моето право за идексация? Мога ли да си прекратя договора едностранно без санкция от тяхна страна ? Мога ли да "индексирам" едностранно цената , която плащам в посока надолу защото съм загубил доход да речем ? Когато това стане възможно, тогава може да се говори за пазар. Сега имаме очевиден картел и мнооого смешен плач за пазара....
  • 17 САТЪРА НА ХАНА

    52 3 Отговор
    АКЦИОНЕРИ В А1 И ТЕЛЕНОР СА ЗАПАДНИ ПЕНСИОННИ ФОНДОВЕ .... И СЕГА КВО НАРОДА .... ДА ПЛАЩАМЕ СКЪПИЯ ТОК И ГАЗ НА БАБИЧКИТЕ В ГЕРМАНИЯ И АВСТРИЯ ЛИ. ??? .... ИЛИ ТОВА ЧЕ ФЕРАРИТА ПОСКЪПНАЛИ ?
  • 18 От Теленор

    45 0 Отговор
    Отказват да подпиша нов договор или анекс към него за промяна от тяхна страна в месечната ми сметка! След като ми отказват значи е незаконно вдигане на цената! Аз ще давам някакви пари, но никъде няма да ги пише! Следователно тези пари ще потъват в някоя сметка на незнайно кой! И според мен щом не е отразено законно с подписи от двете страни не могат да ни задължът да плащаме!
  • 19 плюс минус

    48 1 Отговор
    Време е държавата да си направи един държавен мобилен оператор. Като им свършат договорите с кожодерите, стотици хиляди ще се прехвърлят при държавния мобилен.
    Що е то пазарна икономира?
    Тебе ти дерат кожата, а те богатеят!

    Коментиран от #20

  • 20 Ами те си

    46 2 Отговор

    До коментар #19 от "плюс минус":

    Продадоха БТК на ВИВАКОМ както и Тец, Вец и др вече не са български! Продадоха държавата на чужди фирми!

    Коментиран от #31

  • 21 Стамат

    26 12 Отговор
    Мицепремиерът (както пише по-горе в статията) КорНинова, щяла да забрани вдигането на цените от страна на моб. оператори. Много ми е интересно, защо не забрани вдигането на цените на тока, горивата, хляба и ред други? Аман от популизъм.
  • 22 Хорейшио

    39 0 Отговор
    Интересно кой стои зад тая измислена организация?! Действията на мобилните били законни.. Да, наистина са си написали текст в договорите с клиентите, че имат право да увеличеват таксите според инфлацията. Но..! Фактът че 2 от мобилните оператори го направиха в един и същ ден, а третия само 2 дни по-късно говори за картелно споразумение. Това е изключително сериозно нарушение и по целия свят се преследва жестото, вкл. правят се обиски, изземат се компютри, техника и ако се докаже глобите са спрямо годишния оборот на фирмите, а не смешните 5-10хил . Защото както днес са се договорили за 5% увеличение, утре може да се договорят и за 50%
  • 23 Страхул

    5 20 Отговор
    Така е, като сложиш за икономически министър комунист, а за военен путинист.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 !!!?

    10 18 Отговор
    Държавата на Радев и "промяна" - кремълски троянски кон с постсъветски режим на хранилка в ЕС !!!?
  • 26 някой си там

    25 1 Отговор
    На мен ми дойде съобщение от Теленор, че с 5% ще бъдат индексирани цените в сметките от февруари! При положение че обвързват хората с 2 годишни договори, това си е грубо нарушение на договора!
  • 27 Нинова

    5 14 Отговор
    Си мисли ,че управлява в Н РБ при Живков
  • 28 Българка

    22 0 Отговор
    До някъде ги разбирам тия , но не разбирам защо пипат стари договори. Всяка година оскъпяват услугите, сега могат даже и да се оправдаят. Някой от вас да е преподписвал договор и той дори на прИмоция да е бил по-евтин? Аз нямам такъв спомен.
  • 29 Васил

    18 0 Отговор
    А кога ще подхванат банките и застрахователите или над тях пак ще има чадър както винаги?
  • 30 Такаааа

    16 2 Отговор
    Всеки се ,,почесва там където го сърби,,
    Не става нищо което изисква колективизъм от нас.Всеки за себе си ни е най добре.
    Турците преди 700 г са го разбрали и после са ни нае...и.Сега ни таковат западняците,въртят ни както си искат.
  • 31 Знаещ

    11 0 Отговор

    До коментар #20 от "Ами те си":

    Не, продадоха го на една пощенска кутия във Виена - Вивавенчърз, пък те били собственост на AIG, дето глътнаха вода, въпреки че Обамата им даде подарък от 80 милиарда през 2008 (такива субсидии даже в ЕС няма) . Както и да е, истинският курувач бе исландския милиардер Тор Бьорголфсен, който препродаде БТК и изкара милиард и нещо печалба. А Мики Маус я подари на пощенската кутия за 230 милиона евра. Три години по-късно исландеца я препродаде. Междувременно през тези 3 години, тея от пощенската кутия теглиха заеми отвсякъде, откъдето им дадоха и си изплащаха дивиденти. Действията се развиват след 2004 година, познайте кой упряваше тогава. Тези схеми са отдавна измислени и изпробвани в "развитите" демокрации, откъдето дойдоха юпитата на сакса.
  • 32 Нима

    13 0 Отговор
    То щото телекомитъе не са олигопол с непазарни заробващи условия и не злоупотребяват постоянно с пазарната си власт?
    Айде да не се правим на големи радетели за свободен пазар, докато поддържаме непазарни норми на пшечалба в пъти над нормлната цена на услугата си!
  • 33 Погазване на сключен доковор !

    13 0 Отговор
    Всяка промяна в условията на договор между две страни е фактически НАРУШЕНИЕ на сключеното споразумение , което автоматично го АНУЛИРА и е основание за заплащане на НЕУСТОЙКА !Потребителят в този случай има правото да поиска компенсация за пропуснати ползи и при необходимост може да се обърне към съда !

    Коментиран от #39

  • 34 Мицепремиерът

    6 4 Отговор
    Има право ако не ви отърва напуснете България.
  • 35 пери

    9 0 Отговор
    Прах в очите е инициативата на Корнелия. Изглежда много загрижен за хората жест, но ключът не е в комисията за защита на потребителите или глобите, които са смешни за възможностите на телекомите и биха си ги платили без проблем. Според техния коментар, те си били в правото, защото спазвали Закона, значи това е нещото, което трябва да се промени и Корнелия едва ли не го знае. Това е начинът, всичко останало е ала бала.
  • 36 ВЪПРОС

    10 0 Отговор
    А КАРТЕЛНИТЕ СПОРАЗУМЕНИЯ ПАЗАРНА ИКОНОМИКА ЛИ СА? И КОЛКО НАРОД ОГРАБИХА ТИЯ ОПЕРАТОРИ А НЯМА ОТНЕТИ ЛИЦЕНЗИ. АМА БОЙКУЗАТА ПОЛУЧАВАШЕ КЮЛЧЕТА
  • 37 Владимир Илич

    9 0 Отговор

    До коментар #24 от "Gost":

    Само на акционерите вдигат "заплатите" и на слугите им меринджеи, които принуждават персонала да прави всякакви номера, за да привлекат клиенти. Питайте служителите им в магазините, защо не могат да сядат в работно време и какво се случва, ако не успеят да си "хванат" таргетите няколко месеца. Иначе там "грижата" за служителите се оценява всяка година с награди за директорите на персонала. Абсолютно лицемерие, въобще не ги смятат за хора обикновените служители.
  • 38 ууу

    4 5 Отговор
    Глупава влаинка ! Съсипа комунистите в България !!!
  • 39 Съгласна съм

    8 0 Отговор

    До коментар #33 от "Погазване на сключен доковор !":

    С вас, но тези договори винаги са в полза на другата страна не на потребителя. Защо мислите, че всички договори са големи колкото Под игото даже и консултантите им не са запознати с него. Някои да си е направил труда да прочете тези 100 страници преди да подпише? Мобилни оператори, банки и други такива мошеници са запознати със законите защото имат добри адвокати! И те знаят как да ги използват в тяхна полза. Лошото е, че вече сме зависими от тях и те го знаят. И колкото и да вдигат сметките ние ще плащаме!

    Коментиран от #40

  • 40 Владимир Илич

    7 0 Отговор

    До коментар #39 от "Съгласна съм":

    Дребният шрифт е в общите условия, а тях почти никой не ги чете. Във всички случаи при едностранна промяна трябва да има възможност за прекратяване от страна на клиентите. В случая обаче операторите са се сдушили и колективно ще притиснат потребителите. Тук вече трябва да се намеси държавата и да защити потребителите. Ако закона не позволява адекватна намеса, значи трябва да го променят.

    Коментиран от #41

  • 41 пери

    8 0 Отговор

    До коментар #40 от "Владимир Илич":

    Лошото е, че дори да прочетеш дребния шрифт, нямаш кой знае какъв избор, ако ти трябва услугата. Щеш не щеш, сключваш договора, защото искаш да ползваш мобилен телефон, без който в днешно време е невъзможно. Така ръцете ти са извити даже преди да подпишеш.
  • 42 Жалък плач

    9 0 Отговор
    Помощите на бизнеса са пазарни, а помощите за потребителите непазарни.
  • 43 НЯКОЙ

    7 0 Отговор
    Усещането за сговор между ТЯХ, за преднамерен натиск върху потребителите, за точно избраното време - преди празниците, за насаждане на чувството за неуправляема държава и беззащитност - това е цел за удар срещу новата власт! Така го възприемам! ТЕ са силните на деня и правят каквото си искат и когато го искат!
  • 44 Виктор браво

    6 0 Отговор
    Кое у нас е ПАЗАРНО?Самолети на рисунка-без тръжна процедура.Магистрали строени набързо и без проект.КТБ атакувана от Цацара по поръчка на нереза.Държавни пари в сакове разнасяни от футбулни съдии.Патлаци ,пачки и елитни проститутки при държавен глава.
  • 45 Модерна инфраструктура, къде?

    8 0 Отговор
    "Какво висока качество", какви " европейски практики"? Модерна ви е само по американски загрижеността". Не сте загрижени , а сте побесняли ,че една жена / няма ли да започнете да я плюете сега/ се намери, поне за малко да ви върне на земята.На чий гръб искате да живеете като плейбои? Ще се ограничите и вие, защото сте на българския пазар, единственият в света, на който може да си разигравате коня.
  • 46 Щото е извънземна

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Американец 🏈":

    И иска да яде MB
  • 47 Ле роа

    0 0 Отговор
    БАККО: Опит за непазарна намеса на държавата
    Държавата може всичко БАККО.Скачате като петли когато ви резват неоправданите кярове.
  • 48 Аре стига бе комуняги

    0 0 Отговор
    Какво ми се хващаш за 2лв на месец всички цени скачат до непосилни нива за обикновенни човек гориво,газ,храни те се хващат за най малкото увеличени уж в услуга на потребителите скапани комунисти,популисти и кръвопиици