Last news in Fakti

14 Февруари, 2022 19:15 1 568 6

Българският мед ще поскъпне най-малко с 10%

  • пчелари-
  • български мед-
  • мед

Има данни за смъртност при пчелите, казва председателят на Съюза на българските пчелари инж. Михаил Михайлов

Българският мед ще поскъпне най-малко с 10% - 1
Снимка: БГНЕС

Очаква се българският мед да поскъпне най-малко с 10 %. Това каза в интервю за БГНЕС председателят на Съюза на българските пчелари инж. Михаил Михайлов.

По думите му медът не може да се изостане от увеличението на стоките от първа необходимост: „Да, ще се увеличи цената на меда, както и изкупната цена. Ние го бяхме заложили това още от миналата година“.

„На изложения се видя, че дори това малко повишаване с лев - два на килограм не оказа възпиращо действие срещу любителите и ползвателите на пчелните продукти. Сега предстои новият сезон и вероятно ще се пристъпи към най-малко 10-процентно увеличение на цената на меда", казва инж. Михайлов.

Председателят на Съюза на българските пчелари отбеляза, че българският пчелен мед има добри физико-химични показатели и е предпочитан от потребителите.

„Проблемът е в това, че вносният мед се смесва с българския мед. Не съм виждал да се продава мед, на който пише, че е произведен в Украйна или в Китай например. Едрите търговци и преработватели ползват вносния мед за свои цели. Понякога го препродават, но смятам, че се смесва и с български мед. Учудващо е да се купуват количества, когато имаме достатъчно български мед, който не е усвоен. Ние произвеждаме достатъчно количество и поради това, че малко консумираме - средно между 350 и 400 грама на глава от населението, а остатъкът го изнасяме. Грубо една трета остава за потребление и подхранване на пчелите, а две трети се изнася", коментира инж. Михайлов.

Пчеларят даде съвет как хората, които не разбират, да различат чистия български мед от този с примеси: „Трябва този мед да има сертификат, както и да има етикети, на които да е указан произходът. Когато е от ЕС, то пише, че е произведено в ЕС и се знае, че е в общността. Или пък изрично, че е произведено в България с конкретни координати на пчелин и телефони. Може много лесно да се разпознае, стига потребителят да изиска тези документи“.

Според него това, че медът може да се фалшифицира, представлява проблем, тъй като това се случва лесно и зависи за морала на тези, които предлагат мед.

„Имаме данни за смъртност и то твърде рано. Традиционната зимна смъртност се установява края на март и началото на април. Тази година тя настъпи много по-рано и имаме сигнали от област Враца - общините Мездра и Роман. Председателят на местното пчеларско дружество даде списък с пчелари, които са пострадали от загуба на пчелни семейства. Вероятно това се дължи на използване на нелицензирани препарати, внос от трети страни, които са за борба с болести по пчелите. Когато се третират тези пчелни семейства с неподходящи ветеринарно-медицински препарати, тогава се стига до гибел", коментира още инж. Михайлов.

Председателят на Съюза на българските пчелари обясни, че ефектът от тези препарати се получава няколко месеца по-късно поради отслабване на пчелите и комплекс от причини. По думите му няма точни данни за пострадалите пчелни семейства.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 САТЪРА НА ХАНА

    6 0 Отговор
    ТВА С БЪЛГАРСКИЯ МЕД Е ГОЛЯМА ЛЪЖА ...
    ... ПЧЕЛАРИ ИСКАХА ДА ГИ СВЪРЖА С НАЙ-ГОЛЯМАТА ФИРМА В САЩ ЗА ПАКЕТИРАНЕ НА МЕД. - МАК-КОРМИК- ФУДС ....
    .....
    И КАТО ИМ ПРАТИХ НА БЪЛГАРИТЕ .... НА НАШИТЕ ....
    2 ЛИСТА С ИЗИСКВАНИЯТА ЗА БИДОНИТЕ, И ХИМИЧЕСКИЯ СЪСТАВ НА МЕДА ( НОРМИТЕ ЗА ПЕСТИЦИДИ, ТЕЖКИ МЕТАЛИ И Т.Н)
    .....
    ПОВЕЧЕ НЕ ЧУХ ОТ НАШИТЕ ПЧЕЛАРИ:)))
    ....
    ТЕ ПРЕДПОЧИТАТ ДА ПРЕПРОДАВАТ НА ГЪРЦИ И ИТАЛИАНЦИ, КОИТО ПЪК БЛАГОДАРЕНИЕ НА МАФИЯТА ВКАРВАТ МЕД НЕ ПИ СТАНДАРТА В САЩ :))) ... И ДРУГИЯ НОМЕР Е ДА ПРОДАВАТ ЧЕРНОБИЛСКИ МЕД КАТО БЪЛГАРСКИ
  • 2 много ми е интересно

    7 4 Отговор
    Експлоатирате пчелите да правят мед после го крадете и продавате само печалба много са алчни тези хора в какво инвестирате в буркани и капачки ли

    Коментиран от #4

  • 3 💉🐵🔜🧟‍♂️

    10 1 Отговор
    Хората си купят един буркан от селски производители и го ядат една година, а тия шмекери да си го мажат по знаете кои части.
  • 4 Амнезия

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "много ми е интересно":

    Има и такива пчелари,било за
    пчелно млечице,прашец ...Само по
    себе си е експлоатация.Но все пак,
    да си честен спрямо пчелите е
    истинско щастие.Преди се сещах
    за мед,от необходимост и не знаех
    доколко е истински.Почти буркан
    на месец си хапвам и не ми омръзва.
    Другото е,че при грешка ,виждаш
    целия кошер умрял.Къса се всичко
    в теб,но какво да правиш,пропилени
    надежди.Даваш 150 лв и чакаш до
    следващата година.Това програми
    помощи,забрави.Не искам да спра,
    да се предам.
  • 5 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 1 Отговор
    В началото на 20век, едно пчелно семейство е давало 10 пъти повече мед отколкото сега, в началото на 21век, въпреки напредъка на науката Пчеловъдство... Причината за измирането на пчелите не е загатка. Пчелите измират от насищане на средата с електромагнитни излъчвания. Един поглед върху спектъра на електромагнитните вълни показва съседството между U-късовълновите излъчвания и инфрачервените лъчи. В резултат, отделните мощни предаватели, а и безбройните не толкова мощни, действат като нагреватели на атмосферата, като резултатът е „Глобалното затопляне”. Безсмислено е да се хвърля вината за това явление върху парниковите газове. Обикновенната водна пара в атмосферата, без да се включват облаците, има 75% принос за парниковия ефект, без който земята ще изстине за часове и ще настъпи космически студ. Друг неблагоприятен ефект е, че „електромагнитната супа” в която се къпе съвременния човек, оказва пагубно влияние и върху биополето на всяка отделна човешка клетка. Това води до изменения в нея, мутации, рак.
  • 6 Иван

    7 3 Отговор
    50% от пчеларите са простаци и циций и големи селяндури и мошеници и мързеливци това е положението.