Last news in Fakti
  Тема: Украйна

3 Март, 2022 21:37 10 325 42

Хлябът и олиото силно ще поскъпнат

  • украйна-
  • русия-
  • зърно-
  • олио-
  • хляб-
  • цена

В Украйна се отглеждат огромни количества зърно и слънчоглед. Тя и Русия са сред най-големите производителки на пшеница в света. Ще има ли недостиг на слънчогледово олио и соя? И какво ще стане с цените на хляба?

Хлябът и олиото силно ще поскъпнат - 1
Снимка: БГНЕС

Украйна е смятана за житницата на Европа – най-вече южната и западната част на страната с нейните изключително плодородни черноземни почви, които покриват 70 процента от украинската територия. Обработваемите земи обхващат 32 милиона хектара – това съответства на една трета от обработваемите земи в целия Европейски съюз.

Това са гигантски площи, а и постигнатият от украинското селско стопанство напредък през последните 20 години се определя от експертите като огромен. Допреди това голяма част от земите пустееха или се обработваха неефективно. В началото на 21 век на Украйна все още ѝ се налагаше да внася зърно. Днес тя е сред десетте най-големи износители на зърно в света. В страната се отглежда най-вече пшеница.

Какви ще са последствията за вносителите?

И Русия, и Украйна са водещи производители на пшеница за световните пазари. „Двете страни заедно осигуряват почти 30 процента от изнасяното жито“, казва евродепутатът Мартин Хойслинг от Зелената партия. Ако продукцията от двете страни отпадне, отражението върху световните аграрни пазари ще е огромно.

Войната вече доведе до невиждано високи цени на пшеницата. На международните зърнени борси има увеличения от 25 и повече процента. Има и друго: голяма част от житото, изнасяно от Русия и Украйна, не е предназначено за ЕС, а за Близкия и Средния изток. Спадът в производството и трудностите при транспортирането – например заради разрушени релси, пътища или пристанища – могат да доведат до сериозни проблеми с осигуряването на нужните количества жито, опасява се Хойслинг. Недостигът ще трябва да се запълва с производството от ЕС.

Слънчогледово олио, соя, фураж

Но не става дума само за пшеницата и зърното от Украйна, а и за други аграрни продукти. „Преди 20 години в Северна Украйна дори не бяхме виждали соя, никога не бяхме отглеждали царевица, а слънчогледи имахме само в градината“, казва Алекс Лисица, който има земеделско стопанство в Северна Украйна и е начело на Украинския аграрен съюз.

Междувременно страната изнася големи количества слънчогледово олио и соеви продукти на световните пазари. От соята пък има нужда за производството на месо в ЕС: като храна за животните. Всички тези фактори определено ще повишат цените на селскостопанските продукти, което ще се усети и от потребителите.

„Затова трябва добре да обмислим дали да продължаваме да храним свинете, кокошките и кравите с близо 70 процента от европейското зърно. Вероятно би трябвало да се отнасяме по-внимателно към ресурсите“, казва Хойслинг. „Всичко това ще се отрази на европейското селско стопанство и ние трябва да помислим как то да стане по-устойчиво, а не да залагаме толкова много на вноса.“

Последиците за селското стопанство

Отражението на войната върху снабдяването с хранителни продукти може да се сравни с това върху енергийния пазар: откроява се голямата зависимост от вноса.

Това се отнася и до азотните торове, които европейските фермери внасят предимно от Русия и от Беларус. Производството им е изключително енергоемко, а енергията в тези две страни е относително по-евтина заради запасите от земен газ. Междувременно обаче и там има сериозни увеличения на цените.

Никой в ЕС не допуска, че ще има сериозен недостиг на селскостопанските продукти. Но те определено ще поскъпнат сериозно – включително и като следствие от войната.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 32 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Последния Софианец

    10 29 Отговор
    В моето заведение ще готвим със палмово масло и готово

    Коментиран от #14, #18, #23

  • 3 гост

    56 7 Отговор

    До коментар #1 от "мечо":

    Ще го ядеш заради краварника.
  • 4 бодила

    67 5 Отговор
    За олиото не съм сигурен от къде е суровината, но ако се спре износа на качествена пшеница ще имаме предостатъчно за направата на хляб, без да поскъпва драстично.

    Коментиран от #9, #17, #26, #32

  • 5 СКЪПО ОЛИО И ТЕСТЕНИ ИЗДЕЛИЯ

    31 2 Отговор
    ДОБЪР ХОЛЕСТЕРОЛ👍

    Коментиран от #34

  • 6 анонимос

    20 9 Отговор
    глупости на търкалета
  • 7 Паисий е жив

    57 4 Отговор
    ами мораториум на износа в БГ и ще го дохат западняците, а ние за пръв път от 30 год. ще ядем качествен хляб и ще ползваме хубаво олио. Толко е просто....

    Коментиран от #31

  • 8 00014

    78 1 Отговор
    Ще поскъпне заради спекулантите. Ние си имаме Добруджа с предостатъчно производство. Изнасяме на запад. Знам, защото като моряк сме превозвали и слънчоглед и жито. Пропагандата, оправдание за алчността ще се усилва.

    Коментиран от #37

  • 9 честен ционист

    41 4 Отговор

    До коментар #4 от "бодила":

    И защо си мислиш, че някой ще ти продава българско олио за пробити левчета, след като може да го търгува на бургера за прясно напечатани евраци?

    Коментиран от #15

  • 10 Всичко е за пари

    63 3 Отговор
    Бас хващам, че тази война е част от The Great Reset. Ковид кризата приключи, хоп ето ви нова криза.

    Изтока срещу Запада няма. Има тарикати с власт и пари срещу обикновения човек.

    Коментиран от #33, #38

  • 11 така

    24 0 Отговор
    братя да бъдем солидарни и да го поемем подобаващо с чест,неутралитета е срам,а ние като една от най силните икономики в света не можем да го допуснем
  • 12 Грульо

    23 2 Отговор
    "В страната се отглежда най-вече пшеница."

    И те като нас.
  • 13 Да бе

    49 0 Отговор
    България произвежда достатъчно пшеница и слънчоглед за собствена употреба. DW да си гледа германията...

    Коментиран от #19

  • 14 Хост

    22 1 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софианец":

    Прочете ли статията или само заглавието? И Украйна и Русия изкарват предимно на изток!
  • 15 факт

    29 2 Отговор

    До коментар #9 от "честен ционист":

    бг олио отдавна няма,всички фабрики са продадени,сори как се казваше термина...купува се за долар фабриката,а произведеното се продава на четворна цена, не мога да се сетя
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Деда ви Кольо

    14 1 Отговор

    До коментар #4 от "бодила":

    а имаш ли разрешение да спреш нещо
  • 18 олеее

    14 1 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софианец":

    еми гледай палми като нямаш хиляди декари слънчоглед в бг които се изнасят
  • 19 Кука

    21 0 Отговор

    До коментар #13 от "Да бе":

    и я продава навън,ти си купуваш европейско олио за 3 евра отгледано в бг,тарикат си голем
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Баничар

    18 1 Отговор
    Баници ще ядем без сирене, постни пици и циганска баница без олио....
  • 22 ха ха

    21 1 Отговор
    Ош бре, давоско мекере, войната му била виновна! Не са виновни зелените пе....си за натиска срещу инвестиции в енергетиката, не са виновни печатарите на пари по цял свят (ЦБ-тата без изключение, дори Китай), не са виновни ковидарите с мераци за глобално правителство, а Путя! Верно за идиоти ни взимате. Давоските феодали оцапаха кълките, предадоха народите си и сега крещят: "Международното положение е виновно!" Да, ама не!
  • 23 оракул 7 степен

    4 2 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софианец":

    В твоето заведение ще падне заблудена ракета СТИНГЪР
  • 24 В.В.П.

    13 3 Отговор
    Окраина е развъдник на Боклуци..Всички убийци през 90 те в България,бяха от Усср..Отпадъци ..Европа ще плаче,горчиво
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Томов

    6 3 Отговор

    До коментар #4 от "бодила":

    Ние си имаме предостатъчно и за олиото и за хляба докато изнасяме, все пак България е сред топ производителите по добив от площ. Заради модерното земеделие, а и най вече почвите които са при нас. Но светивните борси реагират на търсене и предлагане, а не живеем в комунизма да спираме и пускаме износ в пазарна икономика сме.
  • 27 Гост

    13 1 Отговор
    В България на глава от населението се произвежда повече пшеница и слънчоглед от Украйна, а и от Русия! Така, че не с тия мохабети и номера, да ни вдигате цените! Спира се износа, примерно за две години и край! Който фермер крие жито в затвора, който се опитва да изнася и той, плюс конфискация на кораби, шлепове или камиони!
  • 28 123

    6 0 Отговор
    Многократно се повтори,че ние не внасяме жито от русия и украйна.Сега нещо смениха плочата.Ако имаме истинско правителство да се вземат мерки срещу картела на олио и жито.Почнат ли да помпат фиктивно цените,ще играе дървото.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Аз олио не ползвам

    3 2 Отговор
    И без друго не е полезно
  • 31 Сийка

    10 0 Отговор

    До коментар #7 от "Паисий е жив":

    И олиото и пшеницата са в частни ръце. А си им спрял износа, а Брюксел те е ударил със здрави глоби. В дни на криза ЕС е безполезен и вреден.
  • 32 Житаря

    5 1 Отговор

    До коментар #4 от "бодила":

    България има свръх производство на пшеница!Дори с износа който се прави целотодишно,пак сме презапасени!В този бизнес съм и знам много добре за какво става на въпрос!

    Коментиран от #39

  • 33 Има болни мозъци

    6 0 Отговор

    До коментар #10 от "Всичко е за пари":

    Анализаторите вече сметнаха, че тази година САЩ ще изсмучат към 1,5 трилиона долара, а Русия 1 трилион долара в повече от Европа. САЩ и Русия играят партия и източват ЕС докато евроГЕЙските абдали спинкат
  • 34 Груди Калорията

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "СКЪПО ОЛИО И ТЕСТЕНИ ИЗДЕЛИЯ":

    Холестерол от слънчогледово олио ли бе "мозАк". Холестерол има само в животинските мазнини, функционално неграмотни "диетоложе/ложке"

    Коментиран от #36

  • 35 stan40

    1 0 Отговор
    Отдавна семейството ми не консумира хляб. Олио се ползва много рядко, като предимно ползваме зехтин. Така, че не ми пука. Пука ми, че политиците ни винаги вземат грешната страна от която губещ е народа. Преди бяха подложи на руските интереси и народа се държеше зависимо беден. Сега се подчиниха на запада и вместо да защитят икономическия интерес на народа го направиха по-беден. Вместо да отдалечи народа от желязната хватка на бедността и Русия те я затегнаха. В едно общество Бедния е зависим от своя господар. Затова народът ни се държи беден. Всички управляващи до сега, както и Русия и ЕС ги устройва българския народ да е беден и зависим. Може ли зависимия човек да е свободен? За каква свобода ни говори просто Киро и преди това неговите кукловоди. Сега е момента да се отървем от руските и западноевропейските подлоги и да отидем на избори. Избори докато изберем правилните хора, които да ни направят небедни и свободни. България над всичко.
  • 36 stan40

    0 0 Отговор

    До коментар #34 от "Груди Калорията":

    А какво ще кажете за маргарита?
  • 37 stan40

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "00014":

    Използваните суровини за неговото производство поскъпват драстично- горива, торове, хербициди и пр. , а от там и себестойността му.
  • 38 stan40

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Всичко е за пари":

    С нещо трябва да се плати. Това ще стане със спестяванията на хората, чрез предизвиканата инфлация.
  • 39 stan4o stan4ev

    1 0 Отговор

    До коментар #32 от "Житаря":

    За производството на пшеница трябва гориво, техника, торове, работна ръка, да се плащат ренти. Повишаването на цената им води до повишаване себестойността на продукцията.
  • 40 Здрасти

    1 0 Отговор
    Да на около 2,60 - 290лв. за литър По нагоре е една друга графа...
  • 41 КИРО КАНАДСКАТА ИНФЛАЦИЯ

    1 0 Отговор
    биодизелът ОТИДЕ В СТРАТОСФЕРАТА..........
  • 42 Гошо Европата

    1 0 Отговор
    Има гръцки зехтин, какво олио