Last news in Fakti
  Тема: Украйна

7 Март, 2022 19:06 1 507 12

Бежанците от Украйна ще могат да откриват банкови сметки в България

  • банкомат-
  • мерки-
  • украйна-
  • украинци

Също така, украинците могат да се разплащат за стоки и услуги у нас през ПОС-терминали

Бежанците от Украйна ще могат да откриват банкови сметки в България - 1
Снимка: БГНЕС

Подготвя се механизъм за улеснено откриване на банкови сметки на украински граждани, които са поискали статут на временна закрила в България по силата на европейската Директива за временна закрила. Това стана ясно на среща на вицепремиерите Асен Василев и Калина Константинова с представители на Асоциация на банките в България и на БНБ в Министерството на финансите.

На срещата беше дискутирана и възможността за теглене и разплащане от украински граждани с дебитни и кредитни банкови карти в България.

Още новини от Украйна

Според банките, в момента украинските граждани могат да теглят у нас левове от своите дебитни и кредитни карти „Виза“ и „Мастъркард“. Сумите, които могат да бъдат теглени, са в рамките на определените от съответните украински банки лимити и до изчерпване на гаранционния лимит на съответната украинска банка.

Също така, украинците могат да се разплащат за стоки и услуги у нас през ПОС-терминали.
Що се отнася до възможностите за обмен и изкупуване на украински валута, към момента нито една от държавите от ЕС не изкупува такава валута. По този въпрос се очаква постигне на общоевропейско решение на ниво Европейска централна банка, посочиха от МФ.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анонимен

    21 2 Отговор
    Както е тръгнало,скоро ще ни карат да учим украински и да се наричаме украинци.Привилегиите на пришълците са повече от на българските граждани.

    Коментиран от #9

  • 2 Хахаха

    18 0 Отговор
    Влезли 38 000 след запознаване с бг действителността избягали половината.
  • 3 ГОСТ

    19 0 Отговор
    Браво на нашите дерат по две кожи от корените жители. А признават карти от банки който утре може и да ги няма. И кой накрая ще им плати загубите. Пак абуригоните нали.
  • 4 Мимч

    13 0 Отговор
    Ами ако им бомбардират банката и парите им отидат на оня свят, кои ще им ги възстанови, ние българите ли....
  • 5 Ганчо

    16 3 Отговор
    Не искам украинци в България! Предпазихме се от арабите. Сега дано украинците си изберат други държави, да не довтасат тук. Не ги искам.
  • 6 тома

    16 0 Отговор
    А ще има ли такси за отваряне на банкови сметки или ще има само за българчетата

    Коментиран от #10, #12

  • 7 Bulguri

    13 0 Отговор
    За сирийците и афганите защо нямаше ве лицемери?
  • 8 Миро

    8 0 Отговор
    Не разбрах това с картите,валутата,гривните,банкоматите и т н. Каква е тази побъркана история?!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Банкер

    6 0 Отговор

    До коментар #6 от "тома":

    Ще има всякакви такси,такса откриване,такса закриване,такса поддръжка,такса за депозиране,такса за теглене,такса за справка по сметка,такса за обслужване на каса,абе те ше дойдат ама ние бързо ще ги пратим към други евро държави.
  • 11 бах Киро

    9 0 Отговор
    Интересно ми е,колко време ще издържат чифутократизираните бантупитеци обитаващи долното поречие на Дунава, на санкциите (уж наложени на Руснаците) и на пълчищата от украинци прииждащи в територията?Защото според мен нечуван глад и мор се задава.Или трябва да сме благодарни на Сорос и племето му,че ни оказаха великата чест да измрем заедно с любимите ни украйнци...или пък да бъдем канибализираи от тях.
  • 12 неваксиниран

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "тома":

    Аааа, те са бежанци. Никакви такси, безплатна медицинска помощ в колабиращата здравна система и по 40лв. дневни, т.е. 1200 лева пенсия. Дали да не се пиша бежанец?