Last news in Fakti

24 Март, 2022 17:37 2 121 14

Статутът на ВЕЦ-овете в България

  • вец-
  • статут-
  • хидроенергия

Националната електрическа компания и Асоциация „Хидроенергия“ проведоха среща за съвместна работа по проблемите в сектора

Статутът на ВЕЦ-овете в България - 1
Снимка: М. Богданова ©

Във връзка с тежката енергийна криза и необходимостта от нормализиране на работата на хидроенергийния сектор беше проведена среща между НЕК и Асоциация „Хидроенергия“. Обсъдени бяха три основни теми, ключови за дейността на ВЕЦ в България.

На първо място беше дискутиран вещноправният статут на ВЕЦ-овете, който е наложително да бъде уреден чрез законодателни промени. На второ място беше обсъдена Наредбата за ползване на повърхностните води, гласувана в последните дни на предходното редовно правителство и приета без надлежно обществено обсъждане, като се прави опит да се дописва закона чрез подзаконов нормативен акт от страна на административния орган, което представлява грубо нарушение на административнопроизводствените правила и е в пряко противоречие с нормите на съответния закон. НЕК съвместно с Асоциация „Хидроенергия“ ще настоява пред МОСВ за финализиране на процедурата по промяна на тази Наредба чрез решение на Министерски съвет.

Третата тема беше обсъждане на Плановете за управление на речните басейни (ПУРБ 2022-2027), които предвиждат драстични ограничения в сектора, част от които са свързани с допълнително завишаване на минималния екологичен отток. В сегашната ситуация на криза в енергетиката е необходимо методиката да бъде прецизно подготвена, основана на обективни и ясни критерии, при отчитането на комплексния характер на социалните, екологични и икономически ефекти, които ще бъдат предизвикани в резултат от нейното прилагане, за да се отговори на необходимостта от адекватно допустим дял на електроенергията, произведена от ВЕЦ в енергийния микс на България.

По трите теми НЕК и Асоциация „Хидроенергия“ имат много близки позиции като предстои синхронизирана работа в посока на разрешаване на приоритетните задачи, както и формиране на съвместни официални становища по част от темите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 dada

    6 3 Отговор
    че те всики вецове са на доган, каквото каже това ще правите
  • 2 pbdan

    10 1 Отговор
    ВЕЦ-овете и особено ПАВЕЦ-те са нежелани от черноелектроборсаджиите. Пускат ток когато е най-скъп и акумулират когато е евтин. Едно прекрасно инженерно решение съсипва търговците на еленергия. Те най-обичат да работят с АЕЦ защото производството е непрекъсваемо и най-евтино, затова ще бъдат оставени да се развалят и спирани по всякакъв начин. Сега аварийна мощност е газовата централа на Доган и ТЕЦ-овете на Ковашки. Те се възползват от правото на търговци защото са производители и печелят на енергийната борса.

    Коментиран от #7

  • 3 черния

    4 0 Отговор
    В какво се изразява "енергийната криза"?!? Вярно,м руските агенти от ДПС унищожиха единият генератор на ПАВЕЦ Чаира, но въпреки това, от България се изнася електроенергия, колкото е 1/3 от потреблението!

    Коментиран от #4

  • 4 pbdan

    6 0 Отговор

    До коментар #3 от "черния":

    Ако ПАВЕЦ-а работеше щеше да акумулира през нощта и да я пуска в най-натоварените часове. Сега през нощта изнасяме около 1500МВт защото няма къде да я съхраним. От това печелят търговците на енергия и затова БОЙКОтират ремонтите и развитието на ПАВЕЦ и ВЕЦ.

    Коментиран от #6

  • 5 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 0 Отговор
    ВЕЦовете дават само около 1% от общото енергопотребление...Те са необходими защото са маневрени, за разлика от ТЕЦовете...ВЕЦ може да започне да произвежда ток 5 минути след сигнал от централния диспечер, докато при ТЕЦ, това става най-малко след 2 часа, обикновено 2,5-3.
  • 6 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "pbdan":

    ПАВЕЦ има около 30 % к. п. д., а ТЕЦ около 60%....

    Коментиран от #9, #11

  • 7 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "pbdan":

    Износът на ток се реализира заради часовата неравномерност на електропотреблението и наличието на часова разлика със съседните ни страни...

    Коментиран от #10

  • 8 Кую

    0 0 Отговор
    Само за наши хора.
  • 9 pbdan

    5 1 Отговор

    До коментар #6 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    КПД на ПАВЕЦ достига до 75% и не може да се сравнява с този на ТЕЦ.

    Коментиран от #13

  • 10 pbdan

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Това се нарича "системен обмен на еленергия", а ние нетно изнасяме около (1200 - 1600)МВт.
  • 11 Коста

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    ПАВЕЦ не произвежда енергия, а я съхранява. За какво КПД говориш. Къде си видял КПД на акумулатор. Когато АЕЦа имаше 6 блока в лошия глупав социализъм. ПАВЕЦ беше проектиран да компенсира един малък блок на атомната. Когато енергията е в излишък ПАВЕЦа акумулира в помпена режим. Когато не достига работи в генераторен режим.

    Коментиран от #12, #14

  • 12 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 3 Отговор

    До коментар #11 от "Коста":

    Прав си, но донякъде. Когато турбината работи в помпен режим изразходва еленергия за да качи водата до водохранилището, а когато турбината се завърти на обратно в генераторен режим произвежда, но и самите турбини на ПАВЕЦ, поради своята конструкция на помпа/генератор пък са и с ниско к. п. д. в сравнение с турбините на ВЕЦ. Ползата е, че се ползва излишния нощен ток от мрежата, което е по-добре от спиране на енергоблокове... Явно не знаеш, че всеки акумулатор също има к. п. д.
  • 13 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "pbdan":

    С тези 75% на ПАВЕЦ ти си един непризнат гений в енергомашиностроенето.
  • 14 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 2 Отговор

    До коментар #11 от "Коста":

    Коста, а за блоковете ВВЭР-440 в АЕЦ Козлодуй не искам да коментирам каква гавра се оказа, че са си направили с нас "братушките"...Добре, че ги спряхме и предотвратихме реалната опасност от евентуално радиоактивно замърсяване.