Last news in Fakti
  Тема: Украйна

15 Април, 2022 10:10 4 423 18

Защо Германия не може да се раздели с Русия

  • германия-
  • русия-
  • газ-
  • доставки-
  • икономика

Причините са по-скоро исторически, отколкото икономически

Защо Германия не може да се раздели с Русия - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Зависимостта на Германия от доставките на руски енергийни ресурси и невъзможността бързо да се откаже от вноса на природен газ и петрол от Руската федерация се основават по-скоро на исторически причини, отколкото на икономически. Това се казва във видео, публикувано на сайта на германското издание Der Spiegel.

Авторите на видеото отбелязват, че малко западни страни са толкова зависими от вноса на газ и енергийни ресурси от Русия, колкото Германия – почти 50% от въглищата и 34% от петрола идват от Руската федерация. Най-силна е зависимостта на ФРГ от доставките на руски газ. Германия внася 52% от природния газ от Русия. „Фактът, че страната успя да попадне в такова затруднение, е резултат от погрешно историческо развитие“, казват авторите на видеото.

Още новини от Украйна

"От 70-те години на миналия век ФРГ все повече разчита на газа като източник на енергия. С планираното поетапно спиране на въглищата и ядрената енергия, зависимостта от Русия като най-големия доставчик на енергия стана още по-силна", се обяснява във видеото. Но има и други причини, посочват авторите на материала. Две големи петролни рафинерии, разположени в Саксония-Анхалт и Бранденбург, все още се захранват от руски тръбопроводи, което също е "наследство на ГДР".

В същото време се уточнява, че повече от 90% от вътрешното потребление на природен газ в Германия в момента се внася по тръбопроводи. Основно доставките се извършват от три държави: Русия, Норвегия и Холандия. Въпреки това доставките на газ от Норвегия и Холандия "едва ли е възможно да се увеличат". Други възможни варианти могат да бъдат Азербайджан, Алжир и Мароко.

Втечненият природен газ, т.нар. LNG, който може да бъде доставен с танкер от САЩ, Катар или Австралия, също е вариант. Германия обаче все още няма собствено пристанище за приемане на LNG, то е едва в етап на планиране. „Следователно федералното правителство проучва възможни места в Северно и Балтийско море, където плаващи терминали за получаване на LNG могат да бъдат разположени в краткосрочен план още през зимата на 2022-2023 г.“, заключават авторите на видеото.

На 13 април говорителят на германския кабинет Волфганг Бюхнер заяви, че германските власти се противопоставят на незабавното налагане на ембарго върху доставките на петрол и газ от Русия. Германският канцлер Олаф Шолц многократно е изтъквал, че германското правителство следва стратегия за постепенно намаляване на зависимостта от руските енергийни доставки.

За това, че Германия не може спешно да откаже руския газ, говорят както германски експерти, така и политици. Според официалната прогноза на Министерството на икономиката и защитата на климата на Германия, пълната независимост от газа от Руската федерация ще бъде постигната до лятото на 2024 г. Очаква се доставката на въглища и петрол да бъде подменена през тази година.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Я питайте

    44 3 Отговор
    Демента... Според него може. Тъкмо той и синчето ще захлебят повече. Тъпи европейски политици.

    Коментиран от #15, #16

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Илия

    12 14 Отговор
    Може да спре петрола и да намали газа на половина.Това стига.
  • 4 Ганьо

    43 3 Отговор
    Германия не искат разделяне, но САЩ искат. Руски ресурси и германски потенциал хвърлят останалите в...
  • 5 честен ционист

    27 4 Отговор
    Сега като секне промишлеността на Германия, Ганчо ще усети последствията от Дъблинското споразумение.
  • 6 Стойко

    17 6 Отговор
    След като България все още не д приела изпращането на военна помощ за Украйна както всички други Европейски държави Съюзниците от САЩ вече разбраха, че са заложили на куц кон и премиера беше включен в списъка с четирима европейски лидери, зависими и управлявани от Путин.
  • 7 Пич

    42 3 Отговор
    Тя , Германия , може би , и не иска да се раздели с Русия , но някой и нарежда !!! Кой ли им нареди , да спрат " Северен поток 2 " ...!!!???
  • 8 Митраджия

    35 1 Отговор
    Германците нали си спряха атомните централи.французите излязоха по големи тарикати ,ще построят още 14 реактора следващите години .така че наште отдавна трябваше да почнат Белене или поне нов реактор в Козлодуй.само че не могат да се разберат кой да лапне комисионните парички .и всичко е замразено.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Ами то

    42 2 Отговор
    Всичко си вървеше нормално и без сътресения,докато корпорацията САЩ не се намеси.Най-голлемият им кошмар е Русия и Германия да са в добри икономически отношения.
  • 11 тикви

    31 3 Отговор
    Те са подлоги на САЩ и слушат каквото им наредят, какти и подлогите от НАТО и ЕС!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Култура миянко

    7 6 Отговор
    Всеки един градус на парното надолу,жесток удар в зловещата мутра на агресора.Слава на Иран!
  • 14 AЗащоДаСе

    6 0 Отговор
    А защо да се разделя, ако не си футболен запалянко > нямаш любим отбор. Значи излиза, че само феновете на войната си припознават любима страна. Хората които не обичат войната няма как да са активни. Активни са войнолюбците.
  • 15 x сплескан

    16 1 Отговор

    До коментар #1 от "Я питайте":

    Може би трябва да се раздели с някой друг. Цяла европа май трабва да спре да е васал на някого и да стане доминант. Света тогава ще е мноооого по-мирен и добър за живеене, от колкото когато една супер войнствена държава се опитва да налага "ред и справедливост" чрез демократични бомби навсякъде.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 tomito

    27 1 Отговор
    В Катар е също диктатура без парламент еднолично управление ,но това не притеснява САЩ да купуват петрол от тях.Но от Русия не може ,защото целта е да се отслаби руската икономика и всички да са в зависимост от краварите ,което е всичко друго ,но не и демократично .И най-лицемерното е че се опитват да завоалират всичко под предлог ,че се прави в името на демокрацията.

    Коментиран от #18

  • 18 Перо

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "tomito":

    А “краварите” са отдавна вътрешно зависими и догмата е религиозна!