Last news in Fakti
  Тема: Украйна

21 Април, 2022 07:37 9 208 38

Евразийски или Eвропейски съюз

  • евразийски съюз-
  • европейски съюз-
  • икономика-
  • европа-
  • русия

Свидетели сме на опит да се да се изгради нещо като паралел на ЕС

Евразийски или Eвропейски съюз - 1

От началото на военните действия в Украйна, често се споменава, включително и президента Володимир Зеленски, че нейното начало датира от 2014 г. Тогава Руската федерация анексира полуостров Крим. Същата година, обаче се случва още едно важно събитие - създава се Евразийския икономически съюз, известен още като Евразийски съюз. В него членуват Русия, Казахстан, Беларус, Армения и Киргизстан. Очаква се в скоро време да се присъединят Узбекистан и Таджикистан.

Каква е ролята обаче на този съюз - днес, когато Западът и САЩ обръщат гръб на Русия и се изнасят от страната и може ли той да замести Европейския съюз? Ще станем ли свидетели на преразпределение на блага? Отговор на тези въпроси дава специално за ФАКТИ икономистът доц. Григор Сарийски.

Още новини от Украйна

Доцент Сарийски, през последните години много се работи върху развитието на евразийския икономически съюз. Може ли да кажем, че дефакто той се явява един вид механизъм за преразпределяне на благата, т.е. прехвърляне на благата от Европа към Азия?

Не бих казал. Един работещ механизъм за разпределяне както на облаги, но също и на негативи беше СИВ. В ядрото си той имаше много мощен притегателен център, защото СССР осигуряваше почти безплатни енергоизточници за всички членуващи страни и успоредно с това осигуряваше огромен пазар за продукцията, която те не можеха да продадат по т. нар. „второ направление“. Всяка от страните-членки на СИВ имаше конкретно измерим интерес от своето членство. Това ги привличаше и дълго време гарантираше целостта на този съюз.

Сравнението с ЕС показва, че между двата съюза има огромната разлика, като в известна степен те са изградени на диаметрално противоположен принцип. Така нареченото „ядро“ на ЕС включва страни като Франция, Германия, Нидерландия и други, които ползват облагите на това, че имат безпрепятствен достъп до периферията на ЕС с уговорката че ще бъдат нетни донори в общата каса. С други думи те имат ангажимента да внасят в бюджета на Съюза повече, отколкото получават и по този начин да подпомагат догонването на новите страни-членки. Проблемът е, че докато трансферите от и към бюджета на ЕС имат съвсем конкретно и лесно установимо парично изражение, то оценката на получените облаги (под формата на приток на работна ръка и безпрепятствен достъп до пазарите в страните от периферията) граничи с невъзможното. Именно това доведе до създаване на известни настроения срещу „използвачите“ и някои от икономиките в ядрото (като например Нидерландия и Австрия) започнаха да се отнасят към подобни харчове с все по-голяма неохота. В условията на криза поляризацията се засилва и призивите за “стига помощи“ стават все по-силни. Въпрос на време е т. нар. "пестеливци", да се наложат при изграждането на многогодишната финансова рамка и постепенно да изместят финансирането към т. нар. "инструменти", т.е. към отпускането на средства под формата на заем.

Що се отнася до евразийския съюз, той не наподобява дори и бегло това, което беше СИВ и поне на настоящия етап няма потенциала да функционира пълноценно.

Защо Евразийският съюз не може да бъде паралел на Европейския?

Свидетели сме на опит да се да се изгради нещо като паралел на ЕС. Аналогична система, в която ще се реализират сходни принципи за свободно движение на хора, стоки и капитали вътре в неговите рамки. Това донякъде ще допринесе за развитието на страните-членки, тъй като ще могат да се възползват от ефекта на мащаба и на имплицитните стимули (под формата на премахване на тарифните и нетарифните бариери между тях). Не на последно място това ще им осигури известна защита срещу евентуални санкции отвън, доколкото тези страни ще разчитат във външната си търговия в по-голяма степен помежду си, отколкото на контрагенти извън съюза. Въпросът е, че тези структури работят толкова по-добре, колкото е по-голяма тяхната маса и при сегашните условия, за да се изгради като работеща алтернатива на ЕС на един икономически съюз е необходима съпоставима членска маса (поне като брой, без да говорим за платежоспособност). Необходими са хората, които да осигурят достатъчен комфорт за неговото развитие, т.е. да дадат възможност за проявяване на т. нар. ефекти на мащаба, за достатъчна диверсификация на снабдяването и пласмента и не на последно място – условията, които да му дадат възможност да се противопостави на останалите. Малките и недобре развити структури нямат особени шансове за оцеляване и развитие, поради което в момента страните-членки на евразийския съюз търсят варианти за реализация на някакви хибридни инициативи, посредством задълбочаване на сътрудничеството извън неговите рамки. Времето ще покаже дали тази форма е сполучлива, но е повече от сигурно че възстановяването на СИВ е невъзможно. Историята никога не тече назад.

Да, малко са на брой държавите, но заема доста голяма географска площ, респективно разполага с много природни блага…

Действително, общността за която говорим притежава значителни ресурси с които западът не разполага, само че е необходим още един, който се нарича „време“. Трябва време, за да се развият технологиите за усвояване на тези ресурси. Необходими са мощности, което да позволят на местния бизнес да преработва добиваните суровини до степен на напълно завършен продукт, върху който можете да залепите етикет и да го поставите на витрината на магазина. Икономиките в евразийския съюз като цяло не са достигнали този етап от своето развитие и се ограничават с износа на суровини и полуфабрикати, което означава че трябват години за да достигнат необходимото ниво. Съюзът е като дърво. Не може да планирате брането на ябълки преди да е изминал достатъчно дълъг период от неговото посаждане. Във всеки случай това е пътят, по който са преминали страните-членки на ЕС. Просто те са изминали този път значително по-рано.

Но като че ли ЕС вече започна да се изражда малко...

Действително. В началото пред ЕС бяха поставени чисто икономически цели – за сближаване, догонване на доходите в страните от периферията, но с времето постигането на тези цели започна да изисква все по-голямо финансиране. За да може да се осигури един наистина работещ механизъм за фискален трансфер (т. е. за подпомагане на изоставащите, или засегнати от т. нар. „асиметрични шокове“) са необходими минимум 20% от БВП. Това ще позволи провеждането на работещи политики, с които да се подкрепят изоставащите по обективни причини региони (с изплащане на помощи за безработни, допълнителни разходи за инвестиции и пр.). В САЩ например федералния бюджет е от порядъка на 21-22%, като след началото на пандемията беше увеличен до около ¼ от БВП и с тези пари се провеждат общи политики. Подпомагат се регионите с неблагоприятна икономическа конюнктура. В ЕС този дял е 1%, а с толкова малък дял трудно можете да направите друго освен да раздавате бакшиши. Да раздавате под различна форма облаги на политическия и икономическия елит в страните-членки и купувайки тяхната вярност да крепите целостта на Съюза. Очевидно е, че в сегашния си вид ЕС не може да реализира нито една мащабна инициатива (в това число и конвергенцията на страните от периферията) и това е причината за изместването на целите – от чисто икономическите за догонване и конвергенция към странните приоритети от последните години – за толерантност, равнопоставеност, инклузия и други, маскирани с благовидния етикет „върховенство на закона“.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 29 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Въпрос

    59 16 Отговор
    През 2016 година Путин покани ЕС да се присъдинятнв Евразия. Защо отказаха? Това е въпросът!

    Коментиран от #3, #5, #21

  • 2 Не влезе ли Русия в ЕС, мир в

    71 12 Отговор
    Европа няма да има, ако краварите останат тук. Или САЩ трябва да се омитат, или НАТО да се разпадне, иначе войната ще продължи безкрайно.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Българин

    23 66 Отговор
    България е Европа, който иска да е в Евразия е свободен да се изнесе.

    Коментиран от #29

  • 5 Госあ

    20 38 Отговор

    До коментар #1 от "Въпрос":

    През 2010 година Меркел и Саркози поканиха Путин на преговори за ЕС. Защо отказа ?
  • 6 Сандо

    10 41 Отговор
    Не рискуват ли САЩ и ЕС като обръщат незащитения си гръб към дивите азиатски варвари?
  • 7 Истината

    20 53 Отговор
    Обикновено всеки неудачник и загубеняк обвинява за мизерното си положение ЕС, НАТО и САЩ, които са го ограбили и не са позволили на бляскавият му потенциал да се развие. Така, че животинската радост, че "добрият Путин и Велика Русия" наказват "отговорните" за проваленият живот на неудачника са разбираеми. Истината обаче е коренно различна!

    Коментиран от #17

  • 8 реалността

    49 12 Отговор
    не ни трябват еврогейските съюзи един балкански съюз ни е достатъчен ама робовладетелите не ни позволяват и ни държът под европейско робство с американски робовладетели !!!

    Коментиран от #10

  • 9 Само питам

    20 22 Отговор
    Защо децата на всички политици, които ни бутат към Евразия са учели или учат все в Европа или САЩ? Сина на кака Корни, дето ще напуска коалицията ако дадем и един патрон на Украйна не само е учил, но и работи в САЩ.

    Коментиран от #16

  • 10 Българин

    17 44 Отговор

    До коментар #8 от "реалността":

    Русофилите винаги ще си останете руски роби.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Селяк

    2 16 Отговор
    Не! Американски съюз!
  • 13 TRD

    42 8 Отговор
    Краварите и евроджендърите носят само нещастия.

    Коментиран от #28

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Кочо

    37 8 Отговор
    На извратеният, дегенериращ и сатанистки Запад му предстои пълна разруха, а хората които го населяват ще бъдат превърнати в безмозъчни и оскотели безполови индивиди! Сегашните времена за Запада са постхристиянски, предстои следващата фаза - Антихристиянство и откровено Богоборство! За жалост България е набутана в този Запад, управлява се от жалки продажни политици и ако зомбирания народ не се осъзнае предстои краят на тази държава и този народ!
  • 16 Кочо

    33 6 Отговор

    До коментар #9 от "Само питам":

    Отговарям ти! Защото България през последните 32 години се управлява от национални предатели, крадци и марионетки на САЩ! Интересуват се единствено от собственото си благополучие и пълен джоб с цената на всякакви низости! България и национален интерес да теди прагматични хора са празни и безсмислени слова!
  • 17 Пешо

    26 3 Отговор

    До коментар #7 от "Истината":

    До истината - в България е малко различна ми се струва. Ако имаш морал и не си нагъл или крадец, тарикат или мушеник , значи аи "неудачник".
    Оттук идват и нагласите.
  • 18 Ъхъъ

    6 21 Отговор
    България също ще се присъедини скоро, само че първо Руснаците ще избият милиони Българи за да промисти територията от тези които могат да мислят и не са роби, путинофили или русофили
  • 19 1520

    16 2 Отговор
    европейски съюз около 500 милиона жители, само Китай и Индия половината население на земята
  • 20 Blackthorn

    10 1 Отговор
    Евразийски!
  • 21 Симето

    2 6 Отговор

    До коментар #1 от "Въпрос":

    Защото видимо от изказването ти трябва да те залостя някъде с месеци и да ти наливам акъл. Та белким после като ти обясня защо да вденеш. За съжаление това няма как да стане, така че си вярвай в мнението и бъди жив и здрав
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 До 4

    16 2 Отговор
    Льолько малко си се объркал ама с промитите мозъци на пихтия е така. България, моето момче не е ЕС. Тя си е все още на балканите. Ама ти явно с Пасито само си говориш. Между другото продавам трабант. Тъкмо ако го купиш ще си паси2. Помисли си, не бързам

    Коментиран от #37

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 стоян

    3 17 Отговор

    До коментар #13 от "TRD":

    До 13 ком -другарю -забравил си да допълниш че САЩ носят нещастие за диктаторите -като вашия любимец путина -в момента наистина е много нещастен и уплашен
  • 29 Stoich

    16 2 Отговор

    До коментар #4 от "Българин":

    Грешиш, не е в Европа! Така че който иска в Европата е свободен да се изнася там.
  • 30 Естествено

    7 0 Отговор
    Евразийски
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 случаен

    9 0 Отговор

    До коментар #22 от "Незнаещ":

    ами бяхме 35 икономика в света по данни на оон,виж сега къде ни доведе ес и сащ,нямаме икономика и селско стопанство,и още по зле ще ставаме
  • 35 ицо

    4 0 Отговор
    как да нямате селско стопанство имате около 600 мулти милионера бивши председатели и партиици
  • 36 Неслучаен

    2 4 Отговор
    35-та икономика, завършила в дъното на пропастта, с продоволственна катастрофа, празни магазини и многомилиардни задължения, към страни, които щяхме да задушаваме икономически
  • 37 Дедо Пене

    0 3 Отговор

    До коментар #26 от "До 4":

    ТИ ЧУГУНЕНА ГЛАВО НИКОГА НЯМА ДА ВЛЕЗЕШ В ЕС МЕНТАЛНО, ЗАЩОТО ОЩЕ МЕЧТАЕШ ДА БЪДЕ ШУМКАР И НАПАДАШ МАНДРИ, КАКТО И ДА КРАДЕШ НА ВОЛЯ ОТ ТКЗС И ДЗС!!!
  • 38 Дедо Пене

    0 3 Отговор
    ТИ ЧУГУН.ЕНА Г.ЛАВО НИКОГА НЯМА ДА ВЛЕЗЕШ В ЕС МЕНТАЛНО, ЗАЩОТО ОЩЕ МЕЧТАЕШ ДА БЪДЕ ШУМ.КАР И НАПАДАШ МАНДРИ, КАКТО И ДА КРАДЕШ НА ВОЛЯ ОТ ТКЗС И ДЗС!!!