Last news in Fakti

3 Май, 2022 07:37 10 215 8

Съседите "укротиха" инфлацията

  • турция-
  • инфлация-
  • овладяване

Турция не очаква сериозно поскъпване на цените в близко време

Съседите "укротиха" инфлацията - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Турските власти не очакват инфлацията да се повиши в краткосрочен план. "Не очакваме повишаване на инфлацията в обозримо бъдеще и не очакваме такава тенденция в дългосрочен план", каза турският финансов министър Нуредин Небати, цитиран от вестник "Хюриет".

В контекста на негативната глобална среда, инфлацията в Турция през март възлезе на 61.1%. „Мерките, които предприемаме от декември 2021 г., позволиха да се осигури стабилност на финансовите пазари и да се овладеят валутните колебания. В най-кратки срокове очакваме на първо място ситуацията с месечната инфлация да се нормализира, а оттам и нормализиране на цените на суровините, стабилността на обменния курс и допълнителните мерки, които предприемаме, ще доведат до значително намаляване на инфлацията“, каза шефът на Министерството на финансите.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви в края на миналата седмица, че администрацията му е насочена към намаляване на инфлацията и очаква конкретни резултати от усилията, положени още през май. По официални данни инфлацията в републиката през март надхвърли 61%, независими експерти твърдят, че тя е преодоляла 100%. На 28 април Турската централна банка промени прогнозата си за този показател в края на 2022 г. от 23,2 на 42,8%.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 23 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 плюс минус

    36 1 Отговор
    Да, ама нашите я отпуснаха, да се вихри на воля.
  • 2 Не зная

    14 11 Отговор
    колко са я укротили , но сега по празниците им кило бонбони (боя и захар), струвало колкото кило баклава миналата година !

    Коментиран от #4

  • 3 djemmil

    9 7 Отговор
    ако неса БЪЛГАРИТЕ пазаруващи как да стане???
  • 4 така е

    38 5 Отговор

    До коментар #2 от "Не зная":

    А в България тази година на Великден едно кокошо яйце струваше, колкото Щраусово миналата година,а сега за Георгьов ,едно агне струва колкото две телета миналата година. Важното е да се подиграваме на скъпотията у комшиите скривайки от немотия с листо срамотиите ни
  • 5 ГОЛЕМА ИНФЛАЦИЯ У НАС!!!

    18 2 Отговор
    ТУРЦИЯ СЕ СПРАВЯ С ИНФЛАЦИЯТА А НАЩЕ УПРАВЛЯВАЩИ ОТ ПП ХАРВАРДИЦЕ КИРЧО И КОКОРЧО НАРОЧНО НИ ВКАРВАТ В ИНФЛАЦИОНАТА ТУРБОЛЕНЦИЯ. ГАЗТА С НЕЗНАЕН СКОК НА ЦЕНАТА, ГОРИВАТА СА НАД 3 ЛЕВА, ТОКА И ТОЙ ЯКО СКОЧИ. МНОГО СЕ СЪМНЯВАМ ,ЧЕ ТИЯ ДВАМЦАТА СА УЧИЛИ В ХАРВАРД И МОГАТ ДА УПРАВЛЯВАТ ПРИ СИЛНА ТУРБОЛЕНЦИЯ! ГОЛА ВОДА СА КИРЧО И КОКОРЧО УЧИЛИ В ХАРВАДСКИЯ ПУК В НЯКОЙ ДВУДНЕВЕН КУРС.
  • 6 142% инфлация

    4 7 Отговор
    В Турция всеки икономист, който прави изследвания независимо и пише статии за инфлацията, отива в затвора. Има нов Ердозакон, който забранява на всички освен на лъжците на режима да говорят за инфлация. Нещастието в Турция има причина.........Нелепата, некомпетентна хунта.
  • 7 Анонимен

    1 1 Отговор
    Овладяха я, да. Пълно е с турци пазаруващи в България за без пари. Да не си помислите обратното.
  • 8 ха сега де!

    3 0 Отговор
    Ердоган ще намали лихвите и инфлацията ще изчезне напълно.