Last news in Fakti

23 Май, 2022 12:14 1 655 25

Лорер: От началото на годината чуждите инвестиции са скочили четири пъти

  • лорер-
  • чужди инвестиции-
  • 3d ендоскопи

България се стреми да привлече точно такива инвестиции с висока добавена стойност

Лорер: От началото на годината чуждите инвестиции са скочили четири пъти - 1
Снимка: Архив

Инвестиция за над 80 млн. лв. планира високотехнологичната компания „Интуитив“, лидер в производството на техника за роботизирана хирургия и минимално инвазивните грижи. Компанията ще инвестира в построяването на модерна производствена база в Първомай, област Пловдив, с което ще увеличи производствения си капацитет на 3D ендоскопи за роботизирана хирургия и ще разшири развитието си в Европа.

Това стана ясно след работни срещи, проведени в Министерството на иновациите и растежа, и в Областната администрация на Пловдив, на които беше представена първата фаза на инвестиционния проект, съобщиха от Министерството на иновациите и растежа.

Новото съоръжение ще увеличи производствения капацитет на 3D ендоскопи, използвани глобално в роботизирана хирургична система „Да Винчи“ на „Интуитив“, които до момента се произвеждат в Германия.
Инвестицията в България ще доведе до разкриване на повече от 100 нови работни места, с потенциал да достигнат до над 300 в близките няколко години.

„Уверени сме, че производствената база на „Интуитив“ ще доведе до икономическо развитие на целия регион, като особено ценно е, че ще се произвеждат продукти с висока добавена стойност“, посочи министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер. Той изрази цялостната си подкрепа за реализацията на инвестиционния проект. По думите му все повече инвеститори се интересуват да разкриват високотехнологични и иновативни производства в страната.
Министър Лорер изтъкна още, че чуждестранните инвестиции у нас са се увеличили четири пъти през първото тримесечие на тази година, спрямо това на предходната, като са достигнали 1,055 млрд. евро, според последните данни на БНБ. „Тази инвестиция потвърждава положителния тренд от началото на годината“, допълни министърът.

Изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Богдан Богданов, подчерта, че България се стреми да привлече точно такива инвестиции с висока добавена стойност, за да се подпомогне икономическият растеж.

„Интуитив“ има удоволствието да разшири производствените си възможности чрез този проект в България. Това ново съоръжение ще ни даде възможност да увеличим капацитета на производство на 3D ендоскопи и да удовлетворим нуждите на нашите клиенти“, каза г-н Харолд Хигинс, вицепрезидент „Производствени операции Европа, Близкия изток и Африка“ и генерален мениджър на „Интуитив“.

Базирана в Сън Вали, Калифорния, „Intuitive“ е производител на системи „Да Винчи“ за асистирана хирургия. Хирурзи от цял свят са завършили повече от 10 милиона оперативни процедури, използвайки системата „Да Винчи“. Нарастващото търсене на роботизирани технологии в Европа и по целия свят в тази сфера е част от решението за разширяване на компанията.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    27 4 Отговор
    Брях....а пари - нема !!! Е как така бе , нашия ???!!!
  • 2 Грульо

    25 5 Отговор
    "България се стреми да привлече точно такива инвестиции с висока добавена стойност"

    Таз висока добавена стойност, както и по-голямата част от тез инвестиции, си остават за чуждия инвеститор, за сметка на експлоатацията на български работници и ресурси. Чуждите инвестиции са средство за ограбване на българите и България.

    Коментиран от #20

  • 3 Ами

    24 3 Отговор
    От ПП-само лъжи.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Голямо лъгане

    20 1 Отговор
    Чyждитe инвecтиции в Бългapия ce cвиxa c 50% пpeз фeвpyapи
    Дo гoлямa cтeпeн чyждитe инвecтиции пpeдcтaвлявaт зaeми oт ĸoмпaниитe мaйĸи ĸъм дъщepнитe им дpyжecтвa в cтpaнaтa
  • 6 Боруна Лом

    15 0 Отговор
    У джоба ВИ,дава! Търкаляме се към пропастта якооо!
  • 7 ПП и коалиция

    17 1 Отговор
    Така е , така е !!! Даже - не четири , ами четиридесет пъти (па , може и четиристотин да са) се увеличиха чуждестранните инвестиции - от 0% (нула процента) в началото на годината до 0% умножено по ... (кеф ви четири , кеф ви четиристотин милиона) ПЪТИ !!! Това е благодарение на ПП и Крадльолиция и лично на фамилия Лорер !!! Така че , вЕрвайте ни и пак глаДувайте (пардон - гласувайте) за нас !!!
  • 8 Министър на магията

    16 0 Отговор
    Е така де ,ако на заемите казвате ,,инвестиции" .
  • 9 любопитни факти

    21 0 Отговор
    Знаете ли , че корена на думата МОШЕНИК е собственото (малко) име МОШЕ ?

    Коментиран от #11

  • 10 Горски

    14 1 Отговор
    Тоя е същия като селянина от Банкя! - Не спира да говори врели некипели!
    Миналата година бяха затворени всички граници заради епидемията! - Какви инвестиции!
    Направо побеснявам от такива индивиди, като тоя къдравия цАр- Вул
  • 11 Знаем

    9 0 Отговор

    До коментар #9 от "любопитни факти":

    Както знаем, че навсякъде по света са "безпричинно" ненавиждани същите, както и ония от измисления проект-държава - империята на лъжата и злото.
  • 12 Сиганин

    13 1 Отговор
    Тоз лъже повече от мен
  • 13 След като

    6 2 Отговор
    построиха завода за електромобили и започнаха да ги произвеждат, инвестициите скочиха един милион пъти. Ей така.
  • 14 Им бе цилус

    7 1 Отговор
    Българино Лорер, и това как се отрази на заплатите в РБългария? А?
  • 15 Майстор на спорта

    7 1 Отговор
    Без коментар по темата, защото сайта започна да трие ЧИСТО икономически коментари, ако не съдържат никаква политическа окраска. Интересно виждане относно свободата на словото. Истината ги боли! Похвално! Да благодарим на екипите на Факти за уникалната цензура. Хвала и на техните господари!
  • 16 Мама, я ги виж

    5 0 Отговор
    Огромни инвестиции - от нула скочили на 80М. И как не се досетих веднага, че инвестицията е американска. Клишето казва, че парите не миришили. Може би, но точно тези вонят. Питайте мариците и електро-далаверата. Хамериканците не влагат никъде без 100% печалба и сигурност.
  • 17 Ирина

    4 0 Отговор
    Лорерчо, я виж какъв си закачлив! Явно българката, дето те е взела, разбира от чар. Действай, че на тебе разчитаме до голяма степен за икономиката. Ако ни излъжеш, гола вода сме.
  • 18 Гост

    5 0 Отговор
    А колко скочиха цените на всичко и инфлацията а
  • 19 100 работни места, 300 работни места...

    5 0 Отговор
    Вие сериозно ли с такива числа се хвалите???
  • 20 Не е баш така, ако плащат заплати,

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Грульо":

    данъци, работят с местни фирми доставчици. Разбира се най-добре е да са родни производители, но не винаги става. Пътят е ясен, просто трябва да погледнем към Китай и да вземем пример от тяхната структура. Въпросът, е че нашите политици ни пречат и грабят...
  • 21 Наталия Кобилкина

    4 0 Отговор
    Това Моше много лъже
  • 22 На кой ги разправя тоя

    1 0 Отговор
    Висока добавена стойност ама за Инвеститора който си търси евтина работна ръка. За България пак нищо. Дори и няма да плащат нормална европейска заплата на работниците си.
  • 23 Чичо Дончо каза

    1 0 Отговор
    Посмали мманго!
  • 24 ИНЖ

    0 1 Отговор
    Браво!!! Това е правилният подход - много чужди инвестиции в индустрията, много работно места, високи заплати и "тлъсти" данъци в хазната, което ще доведе до откъсване от руско - съветските феодални модели за парцелиране на БГ!!!!
  • 25 абе ДРУГАР

    0 0 Отговор
    лоаурел вие сте много лоши илиозинисти