Last news in Fakti

14 Октомври, 2022 17:49 1 187 10

Рекордно ниска безработица през септември

  • безработица-
  • българия

Общо 14 376 безработни са започнали работа през септември

Рекордно ниска безработица през септември - 1
Снимка: БГНЕС

Рекордно нисък е броят на регистрираните безработни през септември тази година, съобщават от Агенцията по заетостта.

Броят на регистрираните в бюрата по труда безработни през септември е 138 380. По-ниска месечна стойност на броя безработни Агенция по заетостта не е отчитала в своята административна статистика. Рекордно ниско е и равнището на безработицата в България през септември – 4,2 процента . В динамиката на годишна база се наблюдава спад от 0,5 процентни пункта, а в сравнение с август т.г. има намаление от 0,1 на сто.

През месеца са регистрирани нови 22 314 безработни. Те са с 3 284 повече от предходния месец, а на годишна база се наблюдава ръст от 577 души. Други 904 души от групите на търсещите работа заети, учащи и пенсионери също са се регистрирали в бюрата по труда през месеца, показват данните на Агенцията по заетостта.

Най-търсените от бизнеса професии през септември са: преподаватели; машинни оператори на стационарни машини и съоръжения; продавачи; работници в добивната и преработващата промишленост, строителство и транспорт; персонал, зает в сферата на персоналните услуги; монтажници; персонал полагащ грижи за хората; работници по събиране на отпадъци и сродни на тях; квалифицирани работници по производство на храни, облекло, дървени изделия и сродни; металурзи, машиностроители и сродни на тях и занаятчии.

Общо 14 376 безработни са започнали работа през септември. Работа чрез бюрата по труда откриха и 621 души от групите на пенсионерите, учащите и заетите, уточняват от Агенцията.

Най-голям е делът на започналите работи в сектор преработваща промишленост, следват образование, търговия, хотелиерство, ресторантьорство.

Агенцията отчита също, че 2 682 безработни от рискови групи са били назначени на субсидирани работни места. Други 2 174 души работят по програми за временна заетост, а 508 – по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Безработен

    11 2 Отговор
    Това е добра новина ,но заплатата на новопостъпилите ще стигне за седмица в тази галопираща инфлация.Аз затова си взимам помощи,малко са ,но честно изкарани.
  • 2 честен ционист

    12 1 Отговор
    Другият септември на никой няма да му е до работа.
  • 3 Това са манипулации

    16 0 Отговор
    Като изтече срока с правото на обезщетените за безработица, калинките от бюрото по труда принуждават безработните да се отписват, за да поддържат малко на брой регистрирани. Реалността е съвсем друга от представяните официални данни.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Христо Божилов

    9 0 Отговор
    Още две години, ако ни управляват я Тиквата с ДПС или Канадския измамник с БСП и безработицата ще падне на 0% след поредната евакуация на младите
  • 6 Студопор

    11 0 Отговор
    Ми народа се изнесе към Англия, Германия и Испания, където заплащането е по-адекватно. Какво да ви робуваме, та да си плащаме данъците и да ви купуваме служебни Мерцедес...?!
  • 7 Деб

    10 0 Отговор
    Ква безработица? В моя квартал десет блока останаха без население. Всички заминаха за чужбина. Вечер като погледна все едно съм във филм на ужасите. Блоковете стърчат като призраци. Направо настръхвам. Такова чудо не съм виждал от 50 години. Сложих дебели пердета да не гледам през прозореца страхотията.
  • 8 Рентиерче

    4 1 Отговор
    Моя дядо беше на висок пост в ЦК на БКП,купи 3 апартамента в южен софийски и построи 3 етажна вила в Панчерево където в момента живея.След като почина наследих всичките му имоти и ги пуснах под наем.Всеки месец на 5-то число ги обикалям със спортната си кола и се прибирам с 2700лв.Сега съм на 41г а имам трудов стаж около 4г.В момента съм на смени-2 не работя,2 почивам но вече взе да ми доскучава и се чудя дали да не се запиша на курс за автоинструктор защото тази професия ми допада.
  • 9 __!__

    3 0 Отговор
    Ниска е безработицата пазара се напълни с украинци.около половин милион безработни не са регистрирани на борсата и така.но няма файда да се казва истината.Със здраве и дано продължи да пада безработицата.
  • 10 Позор!

    0 0 Отговор
    По времето на бай Тошо безработицата беше отрицателна, както и лихвите в ДСК! Сега, ниска била безработицата, ниски били лихвите по влоговете….Няма угодия и туй то!