Last news in Fakti

20 Декември, 2022 15:17 1 772 14

Реална е опасността да плащаме по-скъпа „Гражданска отговорност“

  • гражданска отговорност-
  • застраховане

Икономическата комисия към Народното събрание прие на първо четене ключови промени в Кодекса за застраховането

Реална е опасността да плащаме по-скъпа „Гражданска отговорност“ - 1
Снимка: БГНЕС

На днешното си заседание Икономическата комисия към Народното събрание прие на първо четене ключови промени в Кодекса за застраховането, касаещи „Зелена карта“. Те са уникални за държавите-членки на Европейския съюз, тъй като никоя друга държава не ги е направила. Както писа в свой материал ФАКТИ на 19 декември, корекциите на практика задължават застрахователите да изплащат обезщетения за недоказани щети при катастрофи в чужбина.

„Със законопроекта ще се гарантира точно и своевременно изпълнение на задълженията на Национално бюро на българските автомобилни застрахователи и на застрахователите в рамките на системата "Зелена карта". Цели се и да се засили националната регулаторна рамка. С тези изменения ще се даде правна възможност да се предприемат надзорни действия от страна на Комисията за финансов надзор", аргументира се Людмила Петкова, заместник-министър на финансите.

„В ЕС няма друга държава, която да има подобна регулация. Трябва да се подхожда внимателно, защото застрахователите ни ще бъдат поставени в неравностойно положение с тези от ЕС", контрира Бойко Атанасов, председател на Комисията за финансов надзор.

„Ако се приеме законовата уредба в този вид, българските застрахователи ще са поставени в неравностойно положение, защото ще са задължени да плащат, независимо от гаранционния иск", уточнява Константин Велев, Асоциация на българските застрахователи.

В крайна сметка двете страни се разбраха да се създаде работна група към Министерството на финансите, която да дискутира създалия се казус и да се предложат промени, които да бъдат разгледани и приети на второ четене на промените в Кодекса за застраховането, преди второ четене на законопроекта.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тук се лъжете

    33 4 Отговор
    Който кара в чужбина да си плаща повече И крайно време е Бонус малус да заработи Не искам да плащам за пишман шофьори с ожулени коли
  • 2 Някоя си

    31 0 Отговор
    По принцип застрахователите избягват да плащат за щети не зависимо къде ... Та чак се чуда що ние им плащаме измислените застраховки....
  • 3 Венета Новакова

    5 6 Отговор
    Малко остарях, ама досега на пътя не са ме глобявали за нищо.
    Полицията винаги е оставала доволна, а и аз също.
    Обичайте се и света ще е по-добър .!.

    Коментиран от #4

  • 4 верно ли?

    9 2 Отговор

    До коментар #3 от "Венета Новакова":

    за 60г шофьорски стаж като имате 20 шофирания е нормално това,госпожа
  • 5 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    18 1 Отговор
    Гражданска отговорност е отговорност на гражданите‼️
    Водачът трябва да поема финансова и физическа отговорност за своето поведение‼️

    Това си е добавка данък МПС ‼️

    Коментиран от #13

  • 6 Тома

    19 0 Отговор
    Тези депутати които са в комисията какъв рушфет ще вземат от застрахователите с този закон че да ръкопляскаме
  • 7 мани мани

    12 0 Отговор
    стана задължителна понеже от престъпната групировка сик, а и от тим поискаха тъй! и партиите услужливо го напрайха ... герб, бсп, дпс са виновни!
  • 8 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    16 1 Отговор
    Аз не излизам в чужбина. Има голям брой автомобили, които не излизат в чужбина. Откъде накъде ще плащаме масрафа на другите в чужбина? Когато решиш да ходиш в чужбина, отиваш и подписваш един анекс към Гр. отговорност - така трябва да бъде!

    Коментиран от #9

  • 9 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    4 2 Отговор

    До коментар #8 от "4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣":

    Досега беше така.питат :Колата излиза ли в чужбина???

    Коментиран от #14

  • 10 вятъра на промяната

    11 0 Отговор
    Как така депутатите и МС констатират, че е реална опасността да плащаме по-скъпа „Гражданска отговорност“ а е нереална възможността да повишат минималната работна заплата. За повишаването на техните заплати бяха единодушни и дори народа не разбра как бързо и тихо го направиха а сега вдигнаха олелия до небето как не може да бъде повишена минималната работна заплата и пенсиите. Само сопи неокастрени ще ги вразумят.

    Коментиран от #11

  • 11 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    3 1 Отговор

    До коментар #10 от "вятъра на промяната":

    Тази жена ,Финанс министър го обясни.Тя разбира от пари!!!не е възможно да стане.Лошо е за държавата,която тя защитава.Друг би казал,че е лошо и за тези ,които ежемесечно вкарват пари по пера на Нои!
  • 12 Ние Българите

    2 0 Отговор
    които караме колите си само в България,няма да плащаме на европейските застрахователи!!!Само който излиза в чужбина(ес),той да плаща по голяма застраховка!!! А дори и в България,не е нормално човек който кара кола за 5000 лева,да поема застраховката на кола за 100 000 лева!Колко ти е по скъпа колата,толкова по висока вноска трябва да платиш!!!
  • 13 Дрън,дрън

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Дрън дрън!
  • 14 Ти въобще

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    имаш ли кола?!Ако имаш,не си правил застраховка дълго време!