Last news in Fakti

11 Януари, 2023 15:11 2 487 6

Прогнозата за рецесия в света е все по-реалистична

  • икономика-
  • световна банка-
  • прогноза

Всяко ново негативно събитие... може да тласне световната икономика към рецесия

Прогнозата за рецесия в света е все по-реалистична - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Световната банка очаква глобалният икономически растеж да се забави до 1,7% през 2023 г. и посочва, че всяко ново негативно събитие може да предизвика рецесия. В прессъобщение, придружаващо публикуването на редовния доклад, банката заяви, че е понижила прогнозите си за икономически растеж за 2023 г. за 95% от развитите и 70% от развиващите се страни.

„Предвижда се глобалната икономика да нарасне с 1,7% през 2023 г. и с 2,7% през 2024 г. Рязкото забавяне на растежа се очаква да бъде широко разпространено: прогнозите за 2023 г. са ревизирани надолу за 95% от развитите икономики и почти 70% от нововъзникващите икономики и икономиките в преход “, съобщиха от банката.

Нарастващите инфлация и лихвени проценти, намаляващите инвестиции и икономическите последици от конфликта в Украйна като фактори на инхибиране. „Поради крехкостта на икономическата ситуация, всяко ново негативно събитие... може да тласне световната икономика към рецесия. Това ще бъде първият път от 80 години насам, когато две глобални рецесии са настъпили в едно и също десетилетие“, пресата освобождаване каза.

Експертите посочиха неочакван скок на инфлацията и рязко покачване на лихвите, за да я овладеят, възобновяване на пандемия или ескалация на геополитическото напрежение като примери за такива събития.

Растежът в развитите икономики ще намалее до 0,5% през 2023 г. от 2,5% през 2022 г., прогнозира банката. „През последните две десетилетия забавяне от такъв мащаб предшестваше глобална рецесия“, се казва в съобщението.

С изключение на Китай растежът в нововъзникващите икономики и тези в преход ще се забави до 2,7% от 3,8%. До края на 2024 г. БВП на страните с преходна и развиваща се икономика ще бъде с около 6% под нивото, което се очакваше преди пандемията. Банката очаква глобалната инфлация да се понижи, но да остане над нивата отпреди пандемията.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българка

    9 3 Отговор
    Защи се прогнозира световна рецесия, което води до дефлация, а родните мисирки, лизатори и мутри непрекъснато ни облъчват с прогнози за голяма инфлация? И това не се наказва.........

    Коментиран от #3

  • 2 Професора

    17 3 Отговор
    Благодарение на краварската еврейска банкова система отново световна криза
  • 3 Българин🇧🇬

    9 4 Отговор

    До коментар #1 от "Българка":

    Ква дефлация бе мр.шо киселото мляко 1.80 лв, а яйцето 60 стотинки.
  • 4 тикви продажни

    9 3 Отговор
    Няма да могат с войната предизвикана от тях в Украйна да покрият проблемите си крадливи в САЩ,ЕС,НАТО!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Ххххххх

    0 0 Отговор
    САЩ са в рецесия от месеца. Съкращенията в ИТ сектора бяха само началото. Очаквайте и в България.