Last news in Fakti

17 Януари, 2023 13:52 24 860 72

Некачествено свинско месо от Западна Европа залива българския пазар

  • месо-
  • свиня-
  • свинско месо

Делът на българското месо на пазара е около 30%

Некачествено свинско месо от Западна Европа залива българския пазар - 1
Снимка: БГНЕС

Надали има сектор на икономиката, който да не беше сериозно засегнат първо от пандемията, а после и от войната в Украйна и последвалата инфлация. При свиневъдството обаче проблемите са още по-назад във времето, а основният беше африканската чума по свинете, която принуди някои производители да преустановят дейност. Въпреки това, миналата година е била една от най-тежките за последните три десетилетия, според Венцислав Славов, председател на Асоциацията на промишленото свиневъдство, съобщи БНР.

"Имахме високи цени на фуражите, тока, горивата и газта, а от друга страна изкупната цена е ниска. Това нанесе големи загуби на бранша в първите шест месеца миналата година. 99% от продукцията, която ние използваме в нашето производство се повиши с между 20 и 200%", коментира Славов. Много от свиневъдите са теглили големи оборотни кредити за да се справят с трудната ситуация. Държавата също е подкрепила сектора с различни помощи, поясни още Венцислав Славов.

Проблемите се отразиха и на крайната цена на свинското месо, което за период между 6 и 9 месеца е поскъпнало с близо 40%. Въпреки това, то остава един от най-евтините продукти на витрината в магазините, коментира Славов и напомни, че в един момент през миналата година доматите и краставиците са били по-скъпи от свинското.

Не се очаква ново поскъпване през тази година. Венцислав Славов очаква успокояване на цените.

Делът на българското свинско месо на пазара е близо 30%. Останалото е внос от държави от Западна Европа. Основни вносители на свинско у нас са Испания, Франция, Германия и Белгия. Според Славов това не се отразява добре на българския пазар, но очаква, че в бъдеще делът на българско производство ще се увеличи.

Той беше категоричен, че родното месо е далеч по-качествено от вносното.

"Българското месо достига по-бързо до крайния клиент и затова е по-свежо. Ние можем да получим с около 10 стотинки по-добри цени от тези в Западна Европа, тъй като вносното месо пристига у нас на 3-ти или 4-ти ден от клането, а българската пържола пристига на втория ден", каза още председателя на Асоциацията на промишленото свиневъдство.

"Западноевропейските преработватели реализират голям процент от продукцията си на техните пазари, където цената е доста по-висока от реализираната в България например. Повечето големи производители в Европа са и нетни износители на месо и тази част от месата, които не могат да се изконсумират при тях, заливат пазарите в Източна Европа, в това число България, Румъния и Гърция", поясни още Славов.

Има и още една съществена разлика между българското и вносното свинско месо, която прави родното по-качествено.

"Вносното свинско месо от Западна Европа идва у нас парено. Винаги когато един труп мине през термична обработка, качествата на месото не са толкова добри, отколкото от драно животно. Защото у нас се прилага технологията на дрането", обясни Венцислав Славов.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 67 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Теле

    125 15 Отговор
    Свалете статията, ще ви линчуват от ЕС
  • 2 Да, бе

    113 4 Отговор
    Добро утро, България!

    Коментиран от #22

  • 3 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    27 49 Отговор
    Хубаво е месото вчера ядах свински ушета и крачка с повечко чесан са превъзходни

    Коментиран от #7, #11, #14

  • 4 Zа родину

    55 9 Отговор
    ИДЕ КРАЯТ
  • 5 4444

    60 12 Отговор
    Дали председателя на промишлените свиневъди в България има най меродавното мнение за качеството на вносното месо,едва ли?
  • 6 Лапане

    88 4 Отговор
    на субсидии и живот в лукс , а прасета да им гледат в Западна Европа !
  • 7 Тъй, тъй

    27 3 Отговор

    До коментар #3 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Пробвай с повечко рошав, може да ти харесат още повече...
  • 8 мани мани

    23 1 Отговор
    ше го изядеме
  • 9 Свинар Свинаров Прасунов

    90 10 Отговор
    Пълни глупости българското свинско месо се изнася за Европа а тяхното идва тук това е истината
    В Германия до преди 10 год свинското по големите вериги нямаше никакъв вкус а сега е с вкус почти доближаващ вкуса на домашно прасе.

    Коментиран от #43, #44

  • 10 Айде бе

    87 9 Отговор
    "Основни вносители на свинско у нас са Испания, Франция, Германия и Белгия."
    Все държави ,които ако това месо го изкарат на техния пазар леееко ще има скандал,ама за някъде в балканите,някакви българи,що да не им вземат пари-те обичат да пазаруват "в мола" ,такава им е модата-(те са 50г. назад)

    Коментиран от #69, #71

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Кочана

    88 11 Отговор
    Ха добро утро! Отдавна ядем техните боклуци

    Коментиран от #27

  • 13 Тома

    72 7 Отговор
    Хубаво месо е от домашното гледано прасе ама този иска да ни убеди друго защото всички български храни са пълно менте

    Коментиран от #15

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Свинар

    38 10 Отговор
    И с какво го храниш това домашно прасе?Предполагам с термините -еко,и био продукти?
  • 17 гаджи

    26 9 Отговор
    Путин е виновен
  • 18 бай оня

    94 14 Отговор
    То па сякаш нещо качествено ни е заляло от ЕС ! Бракувани храни , бракувани коли , дрехи втора употреба , перални и телевизори втора употреба ....
    Само боклуци идват от там . Включително и политици.
  • 19 иво

    78 6 Отговор
    В Европа по фабриките става ли въпрос за хранителни продукти, ако нещо не отговаря и 1% на изискванията стоката не се приема и се връща, познайте дали я хвърлят или търсят пазари като нашия...
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 наздарове венци

    49 32 Отговор
    Венци, ако месото е руско ако ще и парено да е, пак ще е по хубаво.Излизане от този гнил ЕС..!Присъединяване към Русия ...това е спасението.!Венци , ядем това което купуваме..Никой никого не може да задължи някой да купува нещо насила.Като няма хубаво месо -пийте водка..
  • 22 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    9 6 Отговор

    До коментар #2 от "Да, бе":

    Ама сега е след обед господине
  • 23 Ивайло Табаков

    35 2 Отговор
    Нормално, аз пък вчера купих от верига супермаркети бяло саламурено сирене произведено в Полша
  • 24 Интелектуалец

    25 5 Отговор
    Каосланд - тук съм на правилното място. Свинско на промоция - килограм 7 лева.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 бигири

    27 4 Отговор
    един ЕС,а субсидията за животновъдите различна и яжте испанско свинско

    Коментиран от #51

  • 27 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 8 Отговор

    До коментар #12 от "Кочана":

    Не са боклуци господин Кочан
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 провинциалист

    39 24 Отговор
    "Некачествено свинско месо от Западна Европа" - няма как да има нещо некачествено в Западна Европа, това е долна руска пропаганда.

    Коментиран от #45

  • 30 Никой

    26 39 Отговор
    Един народ дето плюска карантия, крака ,свински дроб, уши как няма да яде и други боклуци от ЕС. Те там ни смятат за всеядни канибали.Българина е като прасето , каквото и да му хвърлиш ще го измуха. Така ,че не се обиждайте като ядете некачествено или пък се обиждайте ,но на себе си.Това е картинката .

    Коментиран от #33, #36, #37, #42

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Горчев

    52 8 Отговор
    Нали по тази причина избихте българските животни. Сега ни внасяйте боклуците. Няма спиране.
  • 33 Интересно

    29 1 Отговор

    До коментар #30 от "Никой":

    Ех, ти какъв си просветен и модерен! За всичко изброено от теб във френската кухня има между 20 и 100 различни рецепти, голяма част от които се смятат за деликатеси. Когато правиш подобни изявления се замисли дали имаш менталния багаж да се обосновеш...
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Фен

    28 0 Отговор

    До коментар #30 от "Никой":

    Една баба казваше "като зачука гладния и киселци ще ядете бабе.."
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Зрител

    29 3 Отговор
    На мен немското свинско не ми харесва.Твърде едри нишки.Хора от кланниците казват,че хранят животните с някакви специални фуражи и за 4-5 мес. прасето стига 120 кг,после ние това го консумираме.Пържолите ми в България се получават по- вкусни.
  • 39 ПРАСЧО

    33 2 Отговор
    НЕКА НА ЗАПАД ДА ЯДЪТ НАЩО ВКУСНО СВИНСКО, ПЪК НИЕ НАЛИ СМЕ ВТОРА КАТЕГОРИЯ ЧОВЕЦИ - ЩЕ ЯДЕМ ТЕХНИТЕ БОКЛУЦИ. А НАЩЕ СВИНЕВЪДИ ВЗИМАТ ДЪРЖАВНИ ПОМОЩИ, ОБЛЕКЧЕНИЯ ВЪВ ВСЯКАКВА НАСОКА И ВСЕ НЕ ИМ СТИГА, ТА ЗАТОВА ВСИЧКО ИЗНАСЯТ - ПЕЧАЛБАТА Е СТРАХОТНА, ПЪК НИЕ ДА ГИ СЪЖАЛЯВАМЕ - КАК ЛИ ПЪК НЕ.
  • 40 Благой от СОФстрой

    12 2 Отговор
    В така нареченият "запад" сланината е два пъти по скъпа от месото, това е заради дрождите с които хранят животните, всичките!
  • 41 Анонимен

    16 17 Отговор
    Купувайте, не, че и това, което ви пиша е качествено, но поне е по ок от дръгите сирена, кисело мляко, свинско, телешко, от родопите. Хората са по честни и влагат мляко от кравите, а те ходят, не са затворени. И яйцата, да не забравя. Балкана си е балкан, чист въздух и много трудолюбив народ, и свинското им е ок, но много герб ги ликвидира прасетата, а са колеги на бойко и псувни от еродираните в гаражите когато ги колеха. Добре, че дойде господин Радев, та малко ред да сложи в тая прокълната земя.
  • 42 ние ядем

    16 2 Отговор

    До коментар #30 от "Никой":

    карантии. крака. уши.питай жабарите какво ядат.
  • 43 Тея

    25 7 Отговор

    До коментар #9 от "Свинар Свинаров Прасунов":

    До нас има поне 3 фирмени магазина за месо от 3 български (местни) производители. Всяка сутрин се зарежда прясно месо, колят по малко всеки ден. А само на 20 м. е Лидл, на 500 м. Кауфланд, Била... Повечето хора обаче, се редят и чакат да си вземат гарантирано прясно българско месо ( и свинско, и агнешко, и телешко, а и кайма от месото на място им мелят, пресни наденички, черен дроб, уши, крачета, рагу. ..) от нашите си производители.
  • 44 Тея

    15 6 Отговор

    До коментар #9 от "Свинар Свинаров Прасунов":

    До нас има поне 3 фирмени магазина за месо от 3 български (местни) производители. Всяка сутрин се зарежда прясно месо, колят по малко всеки ден. А само на 20 м. е Лидл, на 500 м. Кауфланд, Била... Повечето хора обаче, се редят и чакат да си вземат гарантирано прясно българско месо ( и свинско, и агнешко, и телешко, а и кайма от месото на място им мелят, пресни наденички, черен дроб, уши, крачета, рагу. ..) от нашите си производители.

    Коментиран от #47

  • 45 случаен

    8 1 Отговор

    До коментар #29 от "провинциалист":

    верно,щот него го изнасят на прислугата,нас,затуй ни взеха,всички боклуци си изнесоха тука,бобоци ковачи горят и пеят
  • 46 бай тошо

    16 2 Отговор
    ще залива, килограм свински врат от германия и испания 6лв, килограм свински врат от БГ 14лв
  • 47 Тео

    7 0 Отговор

    До коментар #44 от "Тея":

    Блажени са вярващите…
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Прасислав Гуцманов от село Сланинье

    18 1 Отговор
    Нашо прасе хранено с помия е много по вкусно от датско хранено с химия
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Реалист

    4 0 Отговор

    До коментар #26 от "бигири":

    Месото от унгария собственост на немски фирми там.
  • 52 Възмутен

    25 1 Отговор
    България гетото на ЕС,всички си пращат боклуците тук. Накараха ни да си затрием животновъдството ,а сега яжте това което ви пращаме нищо ,че е за хвърляне.
  • 53 Няма нещо което

    14 1 Отговор
    новите демократи да не унищожиха, няма !
  • 54 Запознати

    17 3 Отговор
    Това беше целта на бг евроатлантиците - да се убие всяко бг производство и да се внасят гнилите боклуци на гнилия Запад! ЦРУ постигна целта си за 30 години с купените и зависими бг псевдополитици!
  • 55 Никой

    20 4 Отговор
    Ква пандемия, кви войни , кви пет лева, господа. Вие дето стоите на главите ни,240 хрантутници, е....бре майката на родното животновъдство, и то със цел, за да вкарате по някой лев във съдраните си джобове. Не ви ели е срам. Нещастници. И най вече при управлението на гроб. Знаете кои сте
  • 56 Куррртьи

    5 1 Отговор
    Полша изнася за Испания а тя за BG,CZ .Ами направете си сметка какво хапвате
  • 57 Чичо

    6 4 Отговор
    Продължавайте да подкрепяте педофилите от ЕС и мастурбаторите от САЩ едикти те ви желаят само най-доброто.
  • 58 Гери Йорданова

    12 1 Отговор
    Къде са нашите контролни органи и защо месото не се проверява щателно , преди да достигне до нас , клиентите ? Всяка държава се грижи за здравето на народа си , само на българските държавници не им пука за нас , като че ли толкова много , както е Китай ! До кога ще бъдем деветата дупка на кавала за управляващите ? Докога ?

    Коментиран от #60, #66

  • 59 жжжжжж

    3 6 Отговор
    и какво ? не е от кап андреево май лошия внос.....а как ревахте......
  • 60 А ми

    7 2 Отговор

    До коментар #58 от "Гери Йорданова":

    Зимно време нашите контролни органи са по топлите места ,а лятото си топлят местата да не изтинат
  • 61 Маймуняка

    1 5 Отговор
    Някой виждал ли е китайски гробища ? Няма такива. На Запад масово транжират китайци и ги пробутват за свинско в България.
  • 62 Ха ха ха

    3 2 Отговор
    Българското месо е като сиренето скъпо по пълно с вода!!!
  • 63 Германец

    3 3 Отговор
    Само не разбрах какво пречи на българина да си яде "качественото" българско свинско месо? :)
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 ох горките те чак сега разбрали

    3 0 Отговор
    добро утро мисирки спахте ли добре ? защото тази новина не е от година или две …
  • 66 отговор

    6 0 Отговор

    До коментар #58 от "Гери Йорданова":

    ами за винаги … а това защо не се проверява еми много е простостичко бе душко защото е забранено да се проверява …
  • 67 Роко Скиавоне

    1 0 Отговор
    Великденските ми зайци напредват,приемам записвания за заешко ще бъде 3-4лв под агнешкото,помислите вносно свинско или заешко от мен2-2,5 трупно ше бъдат
  • 68 Zа родину

    4 0 Отговор
    епа нали бойко забрани да си гледаме свиние /страх го е от приликата/, вкараха ни измислени птичи, кози и други грипове и корони, цуми и др. хибридни, измислени или не бжлести. Целта видно е постигната. Марионетките си свършиха поставената задача, децата им са щастливи на запад. А ние ревем....и ядем мълша. Ама вече и свикнахме,.., така че, защо пишете тез глупости и ненужно ни ангажирате....
  • 69 К.К.

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Айде бе":

    6 млн българи сме страшно голям пазар та половин Европа да си изнася свинското за България!
  • 70 факуса

    0 1 Отговор
    те затуй ни приеха, за да си изнасят боклуците у нас на цени при тях,да не са на загуба великите
  • 71 факуса

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Айде бе":

    иди в магазин на житница,уж гледат,а на месото пише белгия,какъв мол,всичко наше се изнася а какво се внася за второто качество хора няма значение,важно е великите да са на далавера
  • 72 Германец

    1 0 Отговор
    Значи, чакай сега да видим

    България "не произвежда месо", "но изнася хубавото месо произведено в България само за европейците".

    В България "в колбасите няма никакво месо", но "внасяме отвсякъде месо то резерва в колбасарските цехове"

    В България "сме бедни", но явно внасяме "месото от резерва и вредното месо" на Цяла Европа. Тук се поражда и въпроса колко месо консумира средно българина, за да е възможно това.

    В България има една група хора, която много е "загрижена" за производството на месо, но няма сила в Галактиката, която да я накара да се заеме с този според тях истински "проблем".

    Какво пропуснах?