Last news in Fakti

14 Февруари, 2023 14:03 1 374 9

БВП нараства

  • бвп-
  • икономика-
  • ръст-
  • потребление

Най-голям дял в БВП отново заема крайното потребление

БВП нараства - 1
Снимка: БГНЕС

Българската икономика нараства през четвъртото тримесечие на 2022 г. с 0,5% спрямо предходното тримесечие, когато също се повиши с 0,5%, показва експресна оценка на Националния статистически институт (НСИ).

Основна подкрепа за икономическата експанзия през последното тримесечие на миналата година оказва нарастването на крайното потребление с 1,4% спрямо третото тримесечие, когато се повиши с 1,1 на сто.

Според експресната оценка на НСИ за четвъртото тримесечие на 2022 година брутният вътрешен продукт в номинално изражение възлиза на 47,0867 млрд. лева, а реализираната добавена стойност е в размер на 42,6949 млрд. лева.

Най-голям дял в БВП отново заема крайното потребление (81,3% от БВП), което в стойностно изражение възлиза на 38,2722 млрд. лева. През четвъртото тримесечие на отминалата година бруто капиталообразуването е за 10,6404 млрд. лева и заема 22,6% относителен дял от БВП на страната.

Експресните данни НСИ показват, че основната причина за регистрирания икономически растеж през последното тримесечие на 2022 г. спрямо предходните три месеца на годината е увеличението на крайното потребление с 1,4% след негово повишение с 1,1% през третото тримесечие, докато бруто образуването на основен капитал се свива с 0,8% (след понижение с 0,2% през третото тримесечие).

Спрямо година по-рано крайното потребление нараства през четвъртото тримесечие на 2022 г. с 4,7% (след повишение с 4,3% през предходните три месеца), а бруто образуването на основен капитал се понижава с 3,3% (след спад с 5,0% през третото тримесечие).

През последно три месеца на миналата година външнотърговското салдо на нашата страна е отрицателно и в размер на 1,8259 млрд. лева, като износът на стоки и услуги през октомври - декември 2022 г. нараства с 0,3% спрямо предходното тримесечие, когато се повиши с 0,5%, докато вносът скочи с 3,1% на тримесечна база (след свиване с 2% през третото тримесечие) и нараства с 10,7% на годишна база (след повишение с 9,3% през предходните три месеца).


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Корнелия

    13 1 Отговор
    Завод Арсенал работи на три смени.
  • 2 ИСТИНАТА

    20 2 Отговор
    Нараства заради инфлацията потреблението с 1 процент а всъщност спада реално защото инфлацията е 20 процента!
  • 3 ТаУмВзе

    11 2 Отговор
    Преди уж изборчета, Халюцинациите са още по Бесни!
  • 4 Ххххххх

    8 1 Отговор
    Нарасва в отрицателна величина.
  • 5 Методи

    8 1 Отговор
    "САЩ за санкциите Магнитски "- "Милиарди евро са взети от Българския народ и дадени на чуждестранни компании и преведени в офшорни сметки близки до тогавашната власт в периода 2005-2020г. Именно поради тази причина България остана най бедната страна в ЕС"
  • 6 кико

    14 1 Отговор
    Нараства я,яйцата са по 70ст бройката а 1кг кашкавал е 30 лева!Как няма да нараства!Абе вие нас българите за малоумни ли ни имате!Тука има все още хора,които са учили,за да вземат висшето си образование!Тия факти няма ли кой да ги изтрие от мрежата с тези лъжливи новини и манипулации?Народе манипулират ви както манипулираха укронацитата!Събудете се и изметете всичко.Времето дойде и няма вече за губене такова!Скоро България няма да я има,а народът и пръснат по света да работи като чисти тоалетни!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 колю

    3 0 Отговор
    При тази чудовищна инфлация БВП расте кухо, само на книга, реално производството пада

    Коментиран от #9

  • 9 Ссс

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "колю":

    Що бе праЙм бомби.