Last news in Fakti

21 Февруари, 2023 15:23 2 018 2

Откриха мега изложение в Пловдив (ВИДЕО+СНИМКИ)

Агра, Фудтех и Винария от 21 до 25 февруари на територията на Пловдивския панаир

Откриха мега изложение в Пловдив (ВИДЕО+СНИМКИ) - 1

Над 600 фирми от 25 държави участват в осмото издание на Международните изложби Агра, Фудтех и Винария на територията на Пловдивския панаир. Най-новото в селскостопанската техника, хранително-вкусовата промишленост и винопроизводството могат да бъдат видени до 25 февруари в Града на тепетата.

България е в ТОП 10 на винопроизводството сред държавите-членки на ЕС. За миналата година сме произвели 88 млн. литра вино, което е с 1 млн. литра по-малко спрямо 2021 г. Изнесени са 42 млн. литра вино. Вносът е 1.95 млн. литра, като най-често българинът пие вино от Нова Зеландия, Австралия, ЮАР, Чили и Аржентина. „Наблюдава се ръст на опериращите изби у нас, които вече са 358“, казва Красимир Коев, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното.

Добри нови има и относно производството на ракия. За миналата година са произведени 37.2 млн. литра, което е ръст от 2.3 млн. литра спрямо 2021 г.

„Модерно земеделие не се прави по интернет. Трябва да си на място – да видиш и да пипнеш“, каза по време на официалната церемония по откриването на изложението Явор Гечев, министър на земеделието.

Министърът коментира и високите храни на някои хранителни стоки, като заяви, че масираните проверки ще продължат. Според него, спекулата е налице и то най-вече при млечните продукти.

Гечев, е на мнение, че е нормално някои хранителни продукти у нас да са по-скъпи от тези във Франция и Италия. Държавата е започнала да събира данни за цените на хранителни продукти в съседни на България държави. Също така се работи и по допълнително законодателство, свързано с различни дефиниции за нелоялни търговски практики и мерките срещу тях.

АГРА 2023

Това е най-голямото икономическо събитие за агробизнес на Балканите. „Предстоят над 30 премиери на технологии и продукти, като ще бъдат показани най-новите машини и услуги в аграрния бранш. Във фокуса на експозицията са последните постижения и иновации, които оформят прецизното земеделие. АГРА 2023 ще даде нужните решения за икономия чрез автоматизация, дигитализация и автономно управление във всички процеси в земеделието“, сподели председателят на АГРОТЕХ Николай Митев.

Паралелно с деловата програма ще се проведе и Street Food Fest по инициатива на Асоциацията на производителите и вносителите на агротехника и технологии в България - АГРОТЕХ. Подбрани кухни и барове на колела от цялата страна пристигнат в Международен панаир Пловдив за АГРА 2023, за да приготвят вкусна храна и освежаващи напитки.

Кулинарни специалисти ще разкрият пред посетителите тайните на автентичната българска кухня с традиционна скара и родопски специалитети. А за почитателите на чуждестранната кухня ще има вкусна американска, мексиканска и италианска храна. За любителите на коктейли ще има богат избор от авторски питиета.

ФУДТЕХ 2023

Най-качествените и разнообразни храни и продукти, най-актуалните тенденции в хранително-вкусовата промишленост и последните новости в културата на хранене могат да се видят на ФУДТЕХ 2023. Запазена е концепцията за технологичната зона, която по традиция показва най-модерните съоръжения и технологични решения в хранителната промишленост. Участниците в експозицията ще демонстрират на живо техника и машини за преработка на суровини, за производство на храни, за сортиране, пакетиране и етикетиране на готова продукция.

Посетители ще преживеят един уникален кулинарен празник с богатството от вкусове и деликатеси, които ще могат да оценят в най-очаквания Конкурс на потребителя. Любителите на италианските традиции в кулинарията ще получат своята доза наслада в обособената експозиция „Вкусовете на Италия“. Богата гама от хранителни продукти, готварски съставки, деликатесни храни, характерни ястия и специфични напитки от Апенинския полуостров ще бъдат част от 28-ото издание на ФУДТЕХ.

ВИНАРИЯ 2023

След няколкогодишно прекъсване престижните награди „Златен ритон“ отново са част от съпътстващата програма на ВИНАРИЯ 2023. Експертно жури от 14 ТОП енолози оценява пробите, които се съревновават на едноименната Международната специализирана изложба.

„Близо 20% от получените еликсири са изпратени от чужбина, което говори за високата оценка, дадена от винопроизводителите на конкурса „Златен ритон“. Вината ще бъдат представени в шест групи – бели, розови и червени от последна реколта и от по-стари реколти. Те ще бъдат оценявани по 100-точковата система на Международната организация по лозата и виното (OIV), а спиртните напитки – по петобалната точкова система, каза председателят на Съюза на енолозите в България инж. Станимир Стоянов. Той допълни, че конкурсът е организиран според критериите на най-авторитетните световни прояви в сектора. Затова призовете носят престиж на отличените производители и откриват нови възможности за успешно позициониране на вината у нас и в чужбина.

Посетителите на ВИНАРИЯ 2023 ще имат възможност да дегустират наградените със „Златен ритон“ вина на 23 и 24 февруари в Града на виното и деликатесите.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мнение

    5 2 Отговор
    Пазете БГ земеделието и животновъдството като очите си, защото ако чакате внос от Мюрика, или от васалите на Урсула фон дер файзер, тогава насекомите ще изместят животни и растения и ще са основно меню на трапезата ви!

    Събуждайте се овреме, подписвайте се ЗА провеждане на референдум за отлагане на еврото и НЕ ГЛАСУВАЙТЕ ЗА ЕВРОАТЛАНТИЦИ, КОИТО ИСКАТ ДА ВИ ВКАРАТ ВЪВ ВОЙНА И ДА ВИ ДОСТАВЯТ "ВКУСНИ" НАСЕКОМИ ЗА КОЛЕДА (И НЕ САМО)!!!

    ТРЯБВА ВЪЗРАЖДАНЕ ЗА БЪЛГАРИЯ!!!!!!!!
  • 2 пфф

    1 0 Отговор
    От хора с "принципно съгласие" по важни теми нищо не очаквам.