Last news in Fakti

23 Февруари, 2023 14:43 1 212 19

Преводите от чужбина са за над 1 млрд. евро

  • бнб-
  • превод-
  • чужбина

Най-много пари идват от Германия

Преводите от чужбина са за над 1 млрд. евро - 1
Снимка: БГНЕС

Според най-новите данни на БНБ след драстичния спад по време на пандемията парите, които българи изпращат у нас от чужбина, започват да се възстановяват, обобщи economynews.bg.

Още през октомври oбщaтa cyмa за 2022 г. на преводите от чужбина надхвърля 1 млрд. евро срещу 984,6 млн. към същия месец на 2021 г. Най-много са изпратените средства за 2022 г. през март - 120,8 млн. евро, септември - 112,4 млн. евро и през юли - 116,9 млн.евро.

Най-малки парични преводи са направени през април и юни - по около 84 млн. евро. Така средно са постъпвали по 3,3 млн. евро на ден. Общо за 2022 г. БНБ отчита 1,20 млрд. евро.

Географската структура на преводите се запазва относително постоянна - най-много пари идват от Германия, второто място е за САЩ, а на трето е Испания. Великобритания дори след Брекзит не отстъпва от четвъртото място.

През първите два месеца на 2021 г., емигрантските трансфери са 24,8 млн. евро по данни на БНБ. За сравнение за същия период на 2020 година, когато все още Европа и светът не бе обхванат от COVID-пандемията, сумата беше 8-кратно по-висока - 198,2 млн. евро.

Преди кризата българите зад граница изпращаха между 80 млн. и 100 млн. месечно на семействата си в родината. Общо за 2020 г. българските емигранти зад граница са изпратили 358,9 млн. евро.

Това е над три пъти по-малко от предкризната 2019 г., когато БНБ отчете рекордните 1,2 млрд. евро емигрантски пари - повече от преките инвестиции на бизнеса на стойност 630 млн. евро за годината.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 НАТО НИ БРАНИ

    7 10 Отговор
    ЕС НИ ХРАНИ
  • 2 Последния Софиянец

    4 10 Отговор
    240 000 000 на месец делено на 5 000 000 българи колко прави?По 48 лв на месец на човек.

    Коментиран от #16

  • 3 Шоки

    14 1 Отговор
    Е това повод за радост ли е или що????
  • 4 банкерче

    11 9 Отговор
    Глупости на N-та степен. България е нетен донор на европейския съюз. Вижте балансите . От тези така наречени милиарди дето уж били влезли в България да се е видяло нещо ? Нула.

    Коментиран от #8, #10

  • 5 Сталин

    15 4 Отговор
    Значи ко става, западните мародери влачат милиарди от България,а нащи гастербайтери ги връщат обратно краденото от западните чакали в България ,а другите хайвани останали в България само си смучат к ура
  • 6 Тежко е...

    15 5 Отговор
    Общо съм изпратил към България, около 160 000 евро. В Германия се свивам максималко и пестя всеки цент. Скоро се прибирам и приключвам с тази лудост.

    Коментиран от #9

  • 7 Статистик

    5 9 Отговор
    Много миячи на тоалетни и български проститутки на запад .Факт !

    Коментиран от #11

  • 8 Цончо

    5 2 Отговор

    До коментар #4 от "банкерче":

    Да Ханс, заплата ми всеки месец е част от тия милиарди дето влизат.
  • 9 Германец

    10 1 Отговор

    До коментар #6 от "Тежко е...":

    Е защо си в Германия, пък там било "лудост"? Защо не си стоиш в България на "нормалността"? Не схващаш ли че има връзка между това, че труда ти се цени повече защото това, което коментираш като "лудост" е всъщност много по-добро, а това, което ти е "нормалност" те е докарало дотам да ходиш да работиш зад граница?
  • 10 Офталмолог

    4 2 Отговор

    До коментар #4 от "банкерче":

    "От тези така наречени милиарди дето уж били влезли в България да се е видяло нещо?" Понеже ми стана интересно, ти къде си ГЛЕДАЛ та да "видиш". Защото аз знам хиляди примери в които се вижда, че влизането ни в ЕС е дало даже ДОСТА на Бъгария и те са напълно видими. Буквално цялата държава е построена с европейски пари. Трябва много да не искаш да "видиш" "къде са милиардите".
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Уса

    3 3 Отговор
    ЕС помага само на българската мафия а нато не дал един патрон на България.Тези 1млрд не са много за всички българи извън страната,но идват от робския труд и лишения.Дори и с работата в Европа социализма си оства непобеден финансово и духовно откъм жилища,ниски цени и работа.Заплатите бяха ниски,но повечето се сдобиха с два апартамента,къща на село и вила край града.Всички,които плюят по онова време притежават това а днес нищо не могат да купят без заем,който започва от 80 000 и нагоре.Как се изплаща това в България,никак и никога
  • 13 Тома

    8 1 Отговор
    Един милиард са внесени а 10 милиарда се изнасат.Хвала
  • 14 Студопор

    6 2 Отговор
    Интересно ми е как няма никой до сега да се издърли, че тия зад граница нямат право да гласуват, защото не си били плащали данъците в България...
  • 15 костя 1/100 от руплата

    4 2 Отговор
    тука нали не сте качили моите преводи от митрохфанова?🥺
  • 16 Поредния тъпан

    7 0 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Нито има точна статистика колко хора живеят извън България, нито колко процента от тях изпращат пари. Да се правиш на много умен а всъщност да не си. Колко общо живеят в България, без да живеят на чужд гръб? Колко процента от тях са умни и колко процента са умнювци? Имам достатъчно време да ги обясня нещата от живота, но те си струва.
  • 17 дистанционна работа

    4 1 Отговор
    Това повечто са преводи на пари спечелени от чужди сайтове за работа и услуги.
  • 18 Емигрантъ

    11 1 Отговор
    Факта, че работещите навън изпращат чисти евра влизащи в българските семейства/ подпомагане на родители, деца или роднини/,за покупка на имоти, ремонти или харчени за почивка е показателен за свежите парични потоци оставащи в България. Защото Вие нищо не давате а консумирате. А ние даваме да бъдем после от Вас презирани. Малка разлика, но съществена.

    Коментиран от #19

  • 19 Както и да е

    7 0 Отговор

    До коментар #18 от "Емигрантъ":

    Колега, остави ги "щастливците" в бг да се разяждат от собствената си злоба и завист.