Last news in Fakti

26 Февруари, 2023 07:25 8 925 17

Кемал Тинев: Защо държавата допусна дървата, които са ценни за отопление, да бъдат вкарани в заводите?!

  • кемал тинев-
  • дървопреработватели-
  • дърва-
  • цени

Председателят на Асоциацията на дървопреработвателите обясни причината за огромния скок в цената на дървата

Кемал Тинев: Защо държавата допусна дървата, които са ценни за отопление, да бъдат вкарани в заводите?! - 1
Снимка: Фейсбук

В сектора на дървопреработващите предприятия в България има сериозни проблеми и определени заводи вече са спрели или предстои да спрат работа.

"Много от големите заводи в България работят или с много намален капацитет или са спрели работа за определен период. Правят и се очаква да правят съкращения на работници и то не малки. По-малките фабрики и цехове са в криза и нямат продажби“ – това каза в интервю за "Фокус" председателят на Асоциацията на дървопреработвателите Кемал Тинев.

Причината за тежката ситуация е лошата държавна политика в сектора, при което суровината достига нереално високи стойности.

Асоциацията на дървопреработвателите е атакувала във Висшия административен съд заповед на министъра на земеделието от 2021 г. за намаляване с 30% на сечите във вековни гори, но досега няма отговор.

"Тази заповед според нас е напълно неоснователна и напълно лобистка, за да се угоди на един депутат, с неговите криворазбрани разбирания за управление на гори и за стопанисване на гори. Ще дам пример как се отразява на гората тази заповед – ограничиха сечите на горите, които са над 100 години, така наречените гори във фаза на старост. Смърчовите гори след 80-90-годишна възраст започват да умират и стават опасни. В България се секат около 6 милиона кубични метра дървесина на година. Те ограничиха 30% в тези гори, които са във фаза на старост, и същевременно тези 30% се взеха от младите насаждения. Де факто ние запазихме дървета, които умират, а изсякохме млада гора, която е в силата си“ – обяснява той.

Основната причина за огромния скок в цената на дървата за огрев и дървесина като цяло са ограниченията от 30%.

Другият фактор е, че големите заводи, които използват дървата и като суровина, за да произвеждат електроенергия, си позволили да вдигнат цената на дървата до 290 лева.

"Задаваме си въпроса: защо държавата допусна суровина като дърва, която е ценна за населението за отопление, да бъде вкарвана в тези заводи? Нейното предназначение не е за там, трябваше да има бърза реакция и да спре това нещо. Държавата го направи, но със страшно много забавяне във времето. После забраниха дървата да влизат в тези заводи, но вече беше късно“ – каза Тинев.

Дървопреработвателите смятат, че държавните критерии и начин за продажба на дървесина ги принуждават да вдигат цената.

"Ако на предприятие са му необходими 100 000 кубика в рамките на един месец, те пуснаха 50 000 кубика. На тях им доставяше удоволствие, че ние се самоубиваме. Тях ги интересуваше, че вместо да получат за тези 100 000 кубика примерно 1 милион лева, ще получат милион и половина. Единственото, което ги интересуваше, е финансовата изгода на предприятията, които са реално продавачите на дървесина в България“ – коментира той.

Като член на Работната група в Наредбата за горите, Кемал Тинев многократно се е опитвал да обяснява, че не е правилно, че не може да се гледа на фирмите от сектора като чужди.

"От тези 6 милиона кубика годишно, за миналата година държавата е получила над 1.5 милиарда лева от сектора. От тези "разбойници“. Това е много огромен приход“ – каза той.

В интервюто се коментират и причините за наводненията в карловските села миналата есен.

"Дървесината, която направи проблем в тези населени места, е оставена да създаде биомаса на терен. Там е трябвало да се направи голямо прочистване, но зелените организации са го спрели. Имало е план да се направи технологична просека, но същите тези зелени организации не са дали“ – обясни Тинев.

Крайно време е да се спре да се обръща внимание на един или група политици, които правят пиар и стават някои благодарение на това, че много говорят.

"Целият този проблем се създаде от един човек и на него дължим всички проблеми в сектора и всички проблеми, които тепърва предстоят. Въпросният човек се казва Александър Дунчев и той нанесе огромни щети в горите. Хубаво говори, да, той се бори срещу незаконното, срещу кражбите – окей. Но не може един човек да прави поразии след поразии и никой да не смее да каже нищо. Тази заповед за 30-те процента е от 2021 година, когато той беше директор на Изпълнителната агенция по горите. От този момент никой няма смелостта да каже: "Това беше грешка, дайте да я премахнем“.“ - каза той.

В интервюто се коментира европейската практика в сферата на дърводобива и дървопреработката и начинът, по който е решен проблема с гарантиране спокойната работа на фирмите и опазването от фалити.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Защото

    40 4 Отговор
    няма думата , командва я мафията .
  • 2 либералфашист от ДПС

    41 10 Отговор
    Докато в Народното Събрание има само небългарски партии като ДПС (туркие), ПП, ДБ и БВ (краварника и чифутлaндия), ГЕРБ (гeрманистaн), БСП и Възраждане (руслямия) България няма шанс да тръгне напред!
  • 3 А защо

    63 2 Отговор
    Защо държавата допуска да се иззнасят дърва в Румъния ,на Дунав мост 2 край Видин на ден излизат десетки камиони с дърва , докога с това беззаконие докога.

    Коментиран от #16

  • 4 Искаме и пак искаме

    46 7 Отговор
    Другарите от дпс искат далаверата дето са я въртяли с герб да продължава и сега
    На тях много добре им се отразява обезлюдяването на селските райони защото могат да си крадат на воля
  • 5 Бончо

    30 5 Отговор
    Е нари наскоро един нов министър на земеделието и горите наруши омертата и издаде че дърводобивниците са му събрали веднага 300 хил. лева за джоб пара.А не отиваше ли всеки втори камион за партията на нинова.За ДПС да не говорим.Държавата са си я разпределили вкл. и митниците и никой не си дава кокала.Готови са да се избият.За народа са пуснали някой като Бойко да го занимава с глупости които му харесват с подкрепата на медиите.А тези от Европа не ги интересуваме отдавна-пълни инфантили.Накрая разбраха как им го зачукаха руснаците на които пълнеха хазната а и се продаваха.Българите са обаче най- умни-няма да гласуват щото са озлобени и да отмъщават.После бандитите излизат напред и ги държат бедни.Тросто и зло племе.
  • 6 Айрян

    35 1 Отговор
    Сетила се Мара да се побара...
    Ами нали вашата партия "държи" сектора...
    Ай сеа, кого питаш?
  • 7 Лумпен

    23 3 Отговор
    Надежда няма!
    Само крадци и предатели виждам да кандидатстват за парламента!
    Кой да избереш ? Всичко е загубено преди изборите!
  • 8 гост

    17 18 Отговор
    Дървесина , каквато и да е да се ползва за горене е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ , което трябва да се забрани със закон !!! Единствено пелети от селскостопански отпадъци може да се ползват и то с много уговорки !! И производството на всякакви печки и камини за дърва или въглища също трябва да се забрани и скоро ще стане !! А и селскостопанските отпадъци могат да се ползват за производство на биогаз , който пак е сто пъти по-чист от всякакви пелети , дето само съсипват суровините ! Газовите кондензационни котли имат кпд над 90 % , а каквато и да е пелетна горелка не повече от 60 !! За обикновените печки даже няма да говоря , единственото което правят е да тровят всичко наоколо , включително собствениците си !!
  • 9 Ехо

    13 3 Отговор
    От ДПС ли е, не ми го хвали!
  • 10 1221

    12 1 Отговор
    Дървосекачи, горите са на първо място екосистеми (отворете речника) и после са източник за дърводобив! И колко процента от вековните гори са смърчови, че ми давате пример точно с тях?

    Коментиран от #11

  • 11 ИМПЕРИАЛИСТ

    8 2 Отговор

    До коментар #10 от "1221":

    До пишман екозащитниците.
    Дървесината е суровинен продукт и всяко вегетативно зряло дърво трябва да се оползотвори, а не да стават храна на корояди и червеи. Друг е въпросът с вековните и уникални дървета които трябва да се запазят като природно богатство и подходящо експонират.
    Всичко това обаче изисква работа на терен, а не празни приказки и дуене.

    Коментиран от #12, #13, #14

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 гост

    1 4 Отговор

    До коментар #11 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Да се оползотвори и да се изгори са две абсолютно различни неща !! Ама абсолютно различни !! Изгарянето на дървесина няма нищо общо с оползотворяване , а е само унищожаване !! При съвременните методи на строителство само в него може да влезе два пъти по толкова , колкото се добива устойчиво от българските гори !! По света вече стоят 8-10 и повече етажни сгради с преработена дървесина и то даже с по-лоши качества от тая , дето тука се гори ! Което спестява милиони тонове цимент и всякакви подобни материали , които са всичко друго , само не и екологични и възстановими ! И даже са много по-устойчиви на всякакви природни катаклизми от днешните бетонни и даже метални сгради ! Отделно от целулоза се произвежда хиляди други неща , като почнеш от текстил , минеш през заместители на пластмаси , мебели и още хиляди неща !! Дори в автомобилостроенето и то даже на камиони има значителна част , която може и вече се изработва със целулоза , която може да получиш дори от слама !! И това всичкото е сто пъти по-добро от изгаряне по първобитен начин с почти никакъв ефект , освен че топлиш атмосферата и тровиш всичко наоколо !!

    Коментиран от #15

  • 14 гост

    7 1 Отговор

    До коментар #11 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Дървесината е най-големия "акумулатор" на въглерод на планетата !! Природата работи с години и то безплатно за хората за да извлече тоя въглерод от атмосферата и да го затвори във дървесината и да ти предостави на готово материал със хиляди приложения !! А ти вместо наистина да го оползотвориш , го изгаряш , демек връщаш всичко в изходна точка и то даже с по-лоши резултати от изходните !!
  • 15 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "гост":

    ......... празни приказки и дуене.
  • 16 681

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "А защо":

    Подкрепям.
    А износът за Гърция, хиляди камйони пътуват за там.
    Ами производството на електроенергия следствие на горене на дървесина от фабриката на Монди в Стамболийски?
    Ами производството на пелети от качествена дървесина вместо отпадъци?
    Дунков, пардон Дунчев за тези факти знаеш ли и какво направи да се отстранят те?
  • 17 еер

    1 1 Отговор
    елементарно Уотсън , естествено че за пари