Last news in Fakti

20 Април, 2023 10:30 903 4

Русия може да започне да използва криптовалута за външни разплащания

  • русия-
  • централна банка-
  • криптовалута-
  • разплащания-
  • елвира набиулина

Вече се подготвя проектозакон за това

Русия може да започне да използва криптовалута за външни разплащания - 1
Снимка: cbr.ru

Централната банка на Русия обмисля възможността за използване на цифрови валути в международни разплащания. Това заяви председателят на Централната банка на Русия Елвира Набиулина, пише uralpolit.ru. Такива операции ще бъдат възможни в рамките на експеримента. Ръководителят на централната банка говори за това на събитие с представители на партия "Нови хора".

Както отбеляза Набиулина, Централната банка се противопоставя на използването на криптовалута в държавата, но такива средства могат да се използват за външни плащания. Вече се подготвя проектозакон за това. Думите на ръководителя на регулатора са цитирани от ТАСС.

Така в Русия ще бъдат създадени специални институции, които ще се занимават с добив и прехвърляне на криптовалута на чуждестранни структури. Такива организации ще се занимават и с операции с други цифрови финанси. Сега Централната банка се консултира с правителството през кои институции могат да преминат транзакциите. Предполага се, че първоначално тези задължения могат да бъдат поверени на държавна компания, а по-късно частните предприятия също ще получат такава възможност.

Криптовалутите се използват най-активно в страни с висока инфлация. Лидер по този показател е Венецуела. Там една десета от жителите използват цифрова валута за преводи.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай араб

    7 2 Отговор
    Какво става с рублите ?
  • 2 Малий

    5 2 Отговор
    Лягушките ше станат канибали
  • 3 Лоста

    4 4 Отговор
    Тази екзотика само показва колко е тежко положението. Хубаво е да искаш да избягаш от долара, ама нямаш сили и възможности да наложиш друга валута. Трябва да признаеш, че отдавна другия полюс е окупирал световната търгомвия и е създала механизми, които не можеш да преодолееш нито с локални вйни, нито с дружба с най-многолюдните народи, нито с постоянен глас в СС на ООН. Трябва да признаеш, че има по-силни от теб, да го приемеш и да се съобразиш /без разбира се да ставаш техен роб/.

    Коментиран от #4

  • 4 Минувач

    3 4 Отговор

    До коментар #3 от "Лоста":

    Ти не бери грижа - ежедневни са новините за нови подписани м/ународни договори с разплащане в национални валути, а не в долари. Всеки ден чета статии, вкл. американски за подриването на долара и отслабването на силата му в световен план. А както виждаш, БРИКС засилва влиянието си, като дори държави, доскоро про-западни, искат членство - СА, Турция, Египет, а към тях и Аржентина, Иран, ...