Last news in Fakti

14 Юни, 2023 10:54 3 883 17

Зърнопроизводители очакват фалити

  • земеделци-
  • фермери-
  • фалит

Земеделците ще свият обемите, ще засеят по-малко, ще купуват по-малко техника, ще наемат по-малко земя и по-малко работници

Зърнопроизводители очакват фалити - 1
Снимка: БГНЕС

Земеделците са общност от заклети оптимисти. Вярват, че следващата година ще е по-добра, пазарите – по-благосклонни, а политиците – по-неблагонадеждни, изтъкна пред БНР дългогодишният зърнопроизводител от Разградско Мариела Йорданова.

"Ще има фалити, ще има преструктуриране. Икономически издържано е свиване на обеми, отказване на скъпа земя, събиране на по-големите производители и собственици в собствената земя. Тези, които ще останат стабилни и ще защитят инвестициите, са тези, които са придобили през годините и запазили собственост – земя, дълготрайни активи, техника, и тези, които са смели, предприемчиви и започнат да прилагат нови технологии." Това посочи Мариела Йорданова.

За да оцелеят и през следващата стопанска година, голяма част от земеделците ще свият обемите, ще засеят по-малко, ще купуват по-малко техника, ще наемат по-малко земя за обработване и по-малко работници.

"Заплаха пред новата реколта – къде ще я приберем, как ще я реализираме. Със сигурност, дори пазарните нива да мръднат нагоре, дори да се случи нещо геополитически или макроикономическо в световен мащаб и в Черноморския басейн, е ясно, че ще продаваме под себестойност", коментира пред БНР дългогодишният зърнопроизводител от Разградско Мариела Йорданова.

Зърнопроизводителят предвижда, че на първо време ще има задържане на рентите и по-гъвкави условия на заплащане.

"Земята е фактор. Всеки един нов нает декар означава още техника, още инвестиции, още човешки ресурс. Хора за работа няма. Многогодишното отчуждаване от земята и големите дефицити в образованието създават тежкия дефицит на работна ръка. Фактор е също порочната социална политика – младите искат лесни пари в Европа. Няма контрол на черните пари, които влизат в България от гастарбайтери, които работят на черно, без трудови договори. Те са тежката нелоялна конкуренция. Като има един човек от фамилия, който да плаща 1000 евро от Европа, фамилията не намира смисъл, след като си плати комуналните разходи, да работи за същите пари при някой от нас."


Поставете оценка:
Оценка 3 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да си

    42 5 Отговор
    разпродават натрупаното имане с милиарди от ЕС !
  • 2 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    53 3 Отговор
    Като си продадат майбасите и спрат да водят чалга певачките по екзотични дестинации може и да не фалират......
  • 3 да бе

    37 3 Отговор
    как ще фалират? да си продадат бентлитата и ще спасят десетилетието
  • 4 Данов

    35 2 Отговор
    Дано им се случи на тези 20 мастити мафиотски фирми това което причиниха на всички отглеждащи по някоя животинка . Вечното вдигане на цени с всякакви търсени причини ,помощи от държавата и субсидии за надрана земя без значение на резултата и реализация на продукция направи тях мулти милионери ,а Народа отучи да яде хляб или да го ограничи до минимум ,да избие дребни и едри животни които отглеждаше. Няма вече и един милион глави рогат добитък в цяла България. Няма и достатъчно градини за зеленчук и овошки. Всичко е на тази зърнарска мафия която вдигна цени още преди кризите от 20 -22 години.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Не и не

    31 1 Отговор
    Кои бе - тия мултимилионерите дето карат Бентлита, Майбаси и Ферарита ли!? Ще фалират когато пръдне гущера, циркове за балъци на общо основание!
  • 7 Супер

    18 1 Отговор
    Нека фалират. После ще си внесем. пазарна икономика.
  • 8 зрънчо

    13 0 Отговор
    мрънчо
  • 9 обявявайте фалит

    23 2 Отговор
    Ако си продадете автопарка ,и пра , правнуците ви ще живеят в лукс без да работят !!
  • 10 ГанЯ

    13 1 Отговор
    Да има кой да им вярва.....
    Горките!
  • 11 ККК

    9 1 Отговор
    Така така , ще има по малко купени
    G-klasse . ......!
  • 12 Не се нареваха

    13 1 Отговор
    не се наядаха тия алчни зърнари
  • 13 Бъци

    7 1 Отговор
    Ауууу ще трябва да продадат някое друго Ферари от колекцията!
  • 14 За мародери фалит

    3 4 Отговор
    Ще фалитат местните мародерски зърнари защото слушат Москва , и не си продадаха зърното навреме на високите цени ? А ламтяха за още по-високи цени и забраниха евтиното украйнско зърно ?
  • 15 Анонимен

    1 1 Отговор
    Незнам кой те упълномощи да дрънкаш за фалити и темподобните глупости и каква е целта,но съдейки по цени 130лв. на търг в Тервел от предната седмица въпреки всички уж кризи някой лъже.
  • 16 Ники

    0 1 Отговор
    Требва ли да ревна ?
  • 17 Какви фалити бе

    0 0 Отговор
    Радвайте се. Нали препродавате украинско жито.