Last news in Fakti

16 Юни, 2023 21:28 4 245 46

Валентин Николов за ”Уестингхаус”: Ние сме по-подготвени да построим новия американски реактор

  • валентин николов-
  • уестингхаус-
  • американски ядрен реактор

Трябва да скъсаме с руската зависимост

 Валентин Николов за ”Уестингхаус”: Ние сме по-подготвени да построим новия американски реактор - 1
Снимка: БГНЕС

”Ние сме по-подготвени от други страни за това да построим нов реактор. Това каза Валентин Николов в предаването ”Лице в лице” на БТВ, след като вчера стана ясно, че ”Уестингхаус” е подписала договор за предварителни инженерни дейности с ”АЕЦ Козлодуй - Нови мощности” за изграждане на нов реактор с технологията ”Ей Пи 1000” (AP1000) на площадката на АЕЦ ”Козлодуй”.

Николов, който е изпълнителен директор на АЕЦ Козлодуй, коментира: " Като имаме първи технологиите можем да ги предлагаме на нашите съседи. можем да предлагаме обучение на хора и пр. И аз смятам, че трябва да се възползваме от това условие. На 5 и 6 блок на АЕЦ Козлодуй рано или късно им идва края. Ние трябва да ги заместим. След като сме ядрена държава, да продължим да бъдем такава.

Ние лицензирахме площадка за 7 блок, защото очаквахме решение по арбитражното дело. Тогава направихме тази площадка за Уестингхаус и те казаха, че ще ни представят технологията безплатно, за да направим хибриден проект, евентуално".

По думите му, има решение на Народното събрание, което трябва да бъде изпълнено. Това решение на НС задължава МС да сключи междуправителствено споразумение между САЩ и България, във връзка с изграждането на 7 блок и евентуално на 8 блок на площадката на АЕЦ Козлодуй.

След като МС проучи всички възможности, може да вземе решение за изграждане на нова мощност.

Уестингхаус дава само проекта, той се грижи за системите за сигурност, той не строи. Ще се обяви търг. Имя няколко фирми, които могат да се явят на такъв конкурс и да се търси най-ниска цена, заяви Николов.

Той коментира и договора между Булгаргаз и турската фирма Боташ. "Няма лошо да се правят проверки на договори, стига да не са политически. Ние отдавна искаме да имаме излаз на техните терминали.Така че този договор е добър

Ако чрез него се заобикаля нашето нежелание да ползваме руска газ, то тогава вече е проблем. Могат да се проверят финансовите условия, може да се провери дали не се прави микс с руска газ. "

Но ние трябва да се възползваме от турската страна, защото това е един от начините да се спре руската зависимост. Другата възможност е чрез Гърция, подчерта Николов.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майна

    101 10 Отговор
    Американците в момента внасят обогатен уран ,като единствено възможно за ядрената си енергетика от Русия!!!
    И това е факт!
    Аз ли съм профан или този ни смята за такива ИЗГЛЕЖДА!

    Коментиран от #12, #31

  • 2 Госあ

    73 9 Отговор
    Колко ток произвеждат двата руски реактора и колко е капацитета на този съмнителен малък модулен реактор ? Що за глупости !!!
  • 3 Ангел

    81 5 Отговор
    След 10 години писане поредната, някой да помни, че тези нещастници до сега не са построили АЕЦ другаде? Защо ние трябва отново да сме ,,опитна зайчета"? Отново да се научим на американците.
  • 4 А50

    76 9 Отговор
    До сега връщахме отработеното гориво на Русия. Николов да каже колко ще ни струва съхранението на отработеното сащко гориво, тук е заровено кучето. Ще уморът народа най-накрая те англосаксите ни ненавиждат
  • 5 Кон Дом

    68 4 Отговор
    Я кажи с какво гориво ще е този реактор? Да ти напомня, че Америка не обогатява уран
  • 6 Бесен-_ Язовец

    67 2 Отговор
    Фалиралата Устингхаус не е сглобявала ядрен реактор от 2007 затова 2014 фалират и ги купуват някакви канадци за 4 милиарда долара.
  • 7 Реалист

    65 4 Отговор
    Краварите ще откраднат едни милиарди уж за, реактор също както се случи със самолетите за БНА
  • 8 Професора

    60 4 Отговор
    Шпионите от НПО ПП-ДБ и техната патерица ОПГ ГЕРБ се подмазват на господарите ди от Вашингтон като спонсорират с пари за рисунки на реактори.
  • 9 баничаря от АЕЦ

    75 2 Отговор
    "Николов, който е изпълнителен директор на АЕЦ Козлодуй, коментира:" - Това е ЛЪЖА - в момента изпълнителен директор на АЕЦ"Козлодуй" е Георги Кирков! Този Валентин Николов беше спуснат с парашут от гербавите за няколко месеца и беше толкова некомпетентен, че предизвикваше смях даже у чистачките в централата. Незнам кой и защо го кани по телевизиите, като той изобщо не разбира от ядрена енергетика. Виж от банички може и да разбира!........

    Коментиран от #14, #32

  • 10 Къде

    63 4 Отговор
    За 7 блок не е ясно дали ще го направи фирама без опит. Павец Чаира е построен по време на соца. Както и повечето структоуроопределящи днес обекти Козлодуй, Нефтохима. Като бъдат закрити поради износване след някоя и друга година какво ще остане от БГ?

    Нещо значително де е построено преа последите 33 години? Високите технологии къде са?
    Къде ни е Южен поток, Беляне, с които бихме били Швейцария. Кой ни забрани да ги строим.
  • 11 Да, бе

    49 2 Отговор
    Щом шефа на баничките казва тъй, кой ядрен физик ще спори.... Да не е лесно да се правят закуски...
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Супер колайдер

    32 1 Отговор
    Този и реактори със студен синтез ще отвори в Козлодуй, на приказки е лесно.
  • 14 Госあ

    40 1 Отговор

    До коментар #9 от "баничаря от АЕЦ":

    Дам, не бях наясно с лицето, но го проверих. Завършил двигатели с вътрешно горене, но станал директор на АЕЦ. И изобщо се съмнявам да е работил нещо по тази си специалност, а направо е преминал към доставки на банички.
  • 15 Коалиция Ала-Бала портокала

    44 1 Отговор
    След преврата на неофашистите от ПП и ДБ със съучастието на мутрите от Герб и еничарите от ДПС тази наша територия се подготвя да се превърне във втора Украйна .
  • 16 гост

    27 1 Отговор
    И ще си имаме ядрени отпадаци,ще започнем да првим бомби с обеднен уран,за новите ф16.Просто чудесно и къде ще ги хвърлим?Сега отработеното гориво с връща в Русия.
  • 17 Енергетик

    47 1 Отговор
    "Уестингхаус дава само проекта, той се грижи за системите за сигурност, той не строи"

    Браво на нашите продажници - Уестингхаус не строи ама проекта и реактора му струват 7 милиарда долара а ние имаме вече два закупени руски реактора по 600 милиона единия (Росатом ни осъди и си ги платихме).

    Второ от тия реактори на Уестингхаус до сега няма въведени в експлоатация никъде по света - 6 са в различна степен на изграждане. Тъкмо заради тези реактори Уестингхаус фалира през 2017 че се наложи правителството на САЩ да го спасява.

    Трето срещу тия реактори имаше безброй критики в самите САЩ и два реактора бяха спрени по средата на строителството - но при аборигените може да си правят експерименти.

    Четвърто САЩ купуват ядрено гориво за реакторите си от Русия и в момента - пак ще е руско ама минало през правилните посредници.

    Тия назначените от посолствоТО бързат да изпълнят заръките на господарите си и да заробят България.
  • 18 Аз съм

    33 2 Отговор
    Даа ние сме п..ти ма не чак толкоз,че да не знаем,че строежа на такива съоръжения винаги носи голяма зависимост.Не съм само сигурен в това ,че тая фирма ще построи нещо което ще работи без проблеми дълги години.А цената на строежа ще е по две поне спрямо Руснацоте щот атома на уестингхаус е по "демократичен" и ще ни бръснат на сухо дълго време!!
  • 19 Бива простотия ама чак толкова

    32 1 Отговор
    простащина никога не е имало. При ва закупени реактора ще се купува нови. САЩ плаща по 1 милиард $ за ядрено гориво от Русия.със смяна на горивото на реактора е опасен
  • 20 Северозапад

    34 2 Отговор
    Баничарят удобно пропуска да назове цената на тия блокове. Можеше да попита САЩ - там в момента се строят два такива блока - досега закъснението е повече от две години, а цената мина $40 млрд. И да отговори как ще удължим живота на пети и шести блок без подписа на главния конструктор от Русия - без който подпис не друг, а МААЕ ще ни затвори блоковете през 2027 ии 2031 година!!?!??
  • 21 Калпазанин

    26 2 Отговор
    80%от водите ни се бутилират от кокс кола, златото отива в Канада сега тока утре и водата, да ви е честит 18 юни скъпи сънародни(ч) ци, после що имало в укрия
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 уайтнойз

    21 1 Отговор
    по-подготвени означава, че вече "рестото" е договорено или, че ще се съгласите на всякакво :)
    мишки седерастични
  • 24 Сандо

    24 2 Отговор
    Ние клекнахме пред Хегемона да му станем опитно поле!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Инж

    13 1 Отговор
    Приказки, приказки, приказки.... Досега какво правихте???
  • 28 Уса

    22 2 Отговор
    Атомна централа не се строи с емоции и русофобия

    Коментиран от #33

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 И то за...

    23 1 Отговор

    До коментар #1 от "Майна":

    ...един милиард долара годишно...!А ние- малките пуделчета,щели сме ,,окончателно да спираме с руската си зависимост"...!
    Ооо Боже...,колко сме смешни жалки,Другарю Николов...!
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Вижте как се строи АЕЦ от Турция!

    29 1 Отговор

    До коментар #28 от "Уса":

    Втората по сила страна в НАТО,избра Русия и им построиха АЕЦ - ,,Акую" !А ние аборигените,ще се натягаме на САЩ,с разни маломощни експериментални реакторпчета на ,,Уестингхаус",които не са тръгнали никъде по света...!
    Цакаха ни със самолетите!Сега ще ни цакат и с атомни реакторчета!Но приказката за баницата,отново е много вярна...!
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 ЛЪЖА!

    14 0 Отговор
    ,,..Николов, КОЙТО Е изпълнителен директор на АЕЦ Козлодуй..."
    Георги Кирков е изпълнителен директор на АЕЦ Козлодуй...!
  • 36 Джоко

    21 0 Отговор
    Американски реактори като американските централи в Маришкия басейн. Скъпи за крайния потребител. А, сега обяснявайте коя "обвързаност" е по- добра за мен, крайния потребител.
  • 37 Бат Слави

    14 1 Отговор
    Само да каже кога за последно Уестингхаус са строили ядрен реактор? Отговора ще ви шокира ама никой не го задава.).. Американските нямат заводи и за обогатяване на уран.Не могат да се справят с отработеното ядрено гориво.Всичко това го знае Ердоган и затова избра Росатом.В пъти по евтино и сигурно.В интерес на истината, Росатом разполага с най добрата ядрена технология в момента.Ама нали сме хамериканския колония..Ще плащаме и мълчим за съжаление
  • 38 Евгени

    10 0 Отговор
    Неграмотен, некомпетентен. Такива хора управляват държавата и държавните компании, с една цел унищожаването им.
  • 39 Ех България

    10 0 Отговор
    Ех ех защо в тази наша държава не се мисли за народа....Трябва да скъсаме с руската зависимост
    Валентин Николов за ”Уестингхаус”: Ние сме по-подготвени да построим новия американски реактор - 1 Ужас...
  • 40 Хммм

    9 0 Отговор
    България ако иска да я има на картата по бързо трябва да скъса всякакви отношения с Америка и златото да се прекратят договорите. И базите им дс се махнат.
  • 41 Българин

    5 0 Отговор
    А защо да спрем с руската ядрена зависимост, след като това е изгодно за нас ?Явно това е неизгодно за САЩ.Сметката обаче я плащаме ние- обикновените хора, така че мислете какви глупости правите ,че ще дойде видив ден.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Без зависимост няма ,ако не е към

    1 1 Отговор
    русия ще е към сащ
  • 44 Петко

    5 0 Отговор
    "Руската зависимост"вече почти 50 години,ни осигуряваше надеждна и евтина ел.енергия,и бяхме най-сериозния износител на такава за съседните нам страни.При наличието на два реактора,и изградени площадки за тях,да ги захвърлил на боклука,за да огудиш на бандитите от САЩ,означава,че си голям дебил,и чужда марионетка .За такива боклуци като Вас трябва съд,и доживотен затвор,за национално предателство .
  • 45 Наблюдател

    1 0 Отговор
    Уестингхаус копува горивото от Русия преработва го и до продава доставя на слепите и казват това е демократично гориво малко по лошо е но е наше
  • 46 Ръката на Кремъл

    2 0 Отговор
    Предназначението на Уестинг хаус не е да строи реактори (досега нямат нито един построен), а да събарят руските и китайските сделки. Примери: Чехия и България.