Last news in Fakti

19 Юни, 2023 18:21 1 676 2

Синдикати се вдигат на протест срещу икономическата политика на властта

  • чехия-
  • протести-
  • икономика-
  • политика

Чешките профсъюзи организират 4 големи протеста до края на юни

Синдикати се вдигат на протест срещу икономическата политика на властта - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

До края на този месец профсъюзите на Чешката република ще проведат четири протестни акции в републиката срещу икономическата политика на властите. Позовавайки се на председателя на Чешко-моравската конфедерация на профсъюзите (ChMKP) Йозеф Сржедулу, новинарският портал novinky.cz съобщи това в понеделник.

Синдикатите са готови да преразгледат пакета от мерки, одобрен от правителството на 11 май за подобряване на публичните финанси, който предвижда годишни икономии от около 100 милиарда крони (близо 4,7 млрд. USD) бюджетни средства.

Профсъюзите планираха протести за 20 юни в град Страконице (южна Чехия), за 27 юни - в градовете Острава (в североизточната част на републиката) и Злин (югоизточната част на страната), и също на 29 юни в Прага.

Председателят на ChMKP каза, че протестите в републиката ще продължат през септември, ако правителството не преразгледа проектите на планираните реформи. Профсъюзите предлагат в преговорите с кабинета да се включи президентът на страната Петър Павел, който се ползва с висок авторитет в чешкото общество. Той би могъл да им действа като модератор.

Междувременно правителството възнамерява да разгледа предложените промени в пакета от мерки за стабилизиране на публичните финанси на 28 юни. След това кабинетът планира да изпрати документа за одобрение в парламента. Проектът за реформа предвижда по-специално намаляване на държавните субсидии, премахване на някои данъчни облекчения, увеличаване на ДДС върху определени видове стоки и услуги, както и промяна в условията за изплащане на пенсии.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чешки плъхове

    5 0 Отговор
    Изядоха нашите пенсии с коварното си ЧЕЗ,хак да е на вашите дъртаци и дъртини! Чунким малко ги обслужвахме по бунгалата навремето,че и сега..
  • 2 истина е

    11 0 Отговор
    А оФцете си мълчат и тешат ,а на политици и магистрати още повече им растат шкембаците !!