Last news in Fakti

20 Юни, 2023 06:01 2 663 8

Икономист: Първите симптоми на рецесия в еврозоната са факт, ще се отразят и на нас

  • румен гълъбинов-
  • рецесия-
  • еврозона

Основната причина за забавянето на икономическия растеж е, че Европейската централна банка провежда много активна политика по отношение увеличение на лихвите в еврозоната по евро, смята Румен Гълъбинов

Икономист: Първите симптоми на рецесия в еврозоната са факт, ще се отразят и на нас - 1
Снимка: БГНЕС

В Европа и по-специално в еврозоната вече се забелязват първите симптоми за навлизане в рецесия. Това каза икономистът Румен Гълъбинов в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус".

По думите му обаче към момента охлаждането все още е слабо изразено: "Плитка рецесия, т.е. с много нисък към момента отрицателен знак 0,1%. Предстои да видим как ще се развие тази тенденция за в бъдеще, в следващите тримесечия. Това неминуемо ще окаже въздействие и на българската икономика, тъй като особено експортно ориентираната част от нашата индустрия, примерно за производство на различни машини, компоненти, части, за да кажем немската, автомобилостроенето там или за други такива индустриални отрасли, може би ще понамалее този експорт. В същото време, ние все пак забелязваме и известно задържане на вноса, като цяло това ще повлияе на платежния ни баланс и оттам също бихме могли да очакваме и някои ефекти, къмто приходната част на бюджета", коментира той.

Според Гълъбинов основната причина за забавянето на икономическия растеж е, че Европейската централна банка провежда много активна политика по отношение увеличение на лихвите в еврозоната по евро: "Последно, преди буквално седмица, отново увеличиха лихвите и в момента са на 3,5% основна лихва по еврото в еврозоната. Съответно, тези мерки се предприемат като начин за противодействие на инфлацията. И в действителност инфлацията в еврозоната намалява, тя слиза вече до предвоенните нива, и вероятно много скоро, към края на годината също, се предвижда за еврозоната инфлацията да слезе до под 3%, дори. Така че това от една страна влияе добре за сваляне на инфлацията, от друга страна, увеличените лихви влияят на бизнесцикъла, увеличават цената на кредита, което в известна степен забавя икономическата активност, тъй като съответно субектите, които ползват кредити имат увеличени разходи. И затова, в общи линии, това охлаждането е едно очаквано състояние, което се получава вследствие на лихвената политика на Европейската централна банка", обясни икономистът.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    26 2 Отговор
    50 милиарда за злеленски и всичко е точно във Фалита!
  • 2 Последния Софиянец

    28 5 Отговор
    Ама упорито ни тикат в еврозоната.

    Коментиран от #3

  • 3 Ей г-н скъперник

    16 8 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Още с гурлите на очите, мислиш каква магария да скалъпиш! Развържи кесията и дай на персонала някой лев, трудно времена идват! А и на фронта ще отиваш!
  • 4 фен

    31 4 Отговор
    Няма страшно, важното е да се мачка Русия! До последният украинец, и за сметка на всеки европеец! И ако за Русия последствия почти няма, то за Европа те стават все по - очевидни.
  • 5 Българин

    19 0 Отговор
    От война в Европа винаги печелят САЩ. Е тоя път и Китай де.
  • 6 Коментар

    9 0 Отговор
    Те затова се чудят как да ни набутат в еврозоната,за да им плащаме заемите и да им станем роби, въпреки че не отговаряме на условията.Точно,защото са в рецесия,а пирамидата трябва да работи,за да се угоят на върха.Точно в най-бедната страна в ЕС са се огледали как да я доизточат...
  • 7 Глупак

    0 10 Отговор
    Каква рецесия бе . Главата те боли нещо идиот да живееш в Русия да видиш Рецесия
  • 8 Аз Кочо

    5 0 Отговор
    Инфлацията в Европа няма да падне скоро под 3 процента. А ако спрат увеличеният на лихвите може да видим втора вълна на инфлацията както в Англия, Австралия и Канада където след пауза централните банки подновиха вдигането на лихвите.

    Тази инфлация в услугите е лепкава и е много трудно да се свали на 2 процент без тежка рецесия. Лесно е да я свалят от 10 до 4 но после явно тя ще остане на толкова за дълго. Съответно и лихвите ще останат високи за дълго.