Last news in Fakti

22 Юни, 2023 15:08 858 4

Над €2,6 млрд. са инвестирали в България белгийски компании

  • белгия-
  • инвестиции-
  • икономика

Ще продължим активния диалог с инвеститорите, бизнеса и търговските камари

Над €2,6 млрд. са инвестирали в България белгийски компании - 1
Снимка: Министерство на икономиката

Кралство Белгия е един от традиционните ни и важни търговски партньори, а белгийските компании са от водещите инвеститори в България. Белгийските инвестиции у нас възлизат на над 2,6 млрд. евро. Това заяви министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов, който участва в откриването на традиционните Дни на Белгия в България. На събитието присъстваха още Н.Пр. Фредерик Морис, посланик на Кралство Белгия у нас, както и представители на „Белгия – България – Люксембург“ бизнес клуб.

Министър Богданов изтъкна добрите взаимоотношения между двете страни, като посочи , че това е предпоставка за по-нататъшно развитие на потенциала и на икономическото сътрудничество с Белгия. Той обяви, че през 2022 г. стокообменът с Белгия възлиза на малко над 2 млрд. евро, което е ръст от 6.8% спрямо предходната 2021 г.

Само за първото тримесечие на настоящата година търговският оборот с Белгия продължава да расте и достига 675,6 млн. евро, което е доказателство за продължаващото развитие на двустранните търговски отношения, заяви той.

По думите му все повече компании избират България като инвестиционна дестинация, а белгийските фирми са едни от най-активните в разработване на нови продукти и иновации.

„Ще продължим активния диалог с инвеститорите, бизнеса и търговските камари“, подчерта още министърът на икономиката и индустрията.

Дните на Белгия в България отбелязват успешните отношения между Белгия и България. Те се организират ежегодно от посолството на Кралство Белгия в София и Бизнес клуба „Белгия-България-Люксембург“.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ъъъъ

    3 8 Отговор
    Белгийци бягайте далеч от тези русофили. Освен да ви откраднат парите, друго няма да направят!
  • 2 Българин

    7 1 Отговор
    Българите в чужбина внасят повече и то ежегодно. Не е ли време в тва кралство да се достави демокрация? Какви са тези монархически режими в сърДцето на европата?
  • 3 От тези над 2,6 милиарда,

    10 0 Отговор
    Ако има истинска инвестиция за 100 милиона, пак добре! Шменти капели и счетоводни врътки.
  • 4 Ха ха ха

    4 0 Отговор
    Срещу това ще сикат да изсмучат два пъти по толкова пари , при запазване на собствеността си. Конгоанците много добре помнят техните "инвестиции".