Last news in Fakti

3 Юли, 2023 23:32 3 930 22

90% от компаниите за бързи кредити у нас мамят

  • бързи кредити-
  • фирми-
  • измами

Потребителските кредити от банките са при по-изгодни условия

90% от компаниите за бързи кредити у нас мамят - 1

90% от компаниите за бързи кредити у нас нарушават правата на клиентите и ги заблуждават с рекламните си послания, предупреди БНТ.

За какво да внимаваме в клаузите по договорите и какви са основните съвети, ако спешно се нуждаем от финансови средства?

Преди подписване на договор за бърз кредит, всеки един аспект - положителен или негативен, като например забавяне на вноските, трябва да бъде изяснен на клиента, напомнят от Комисията за защита на потребителите.

"Освен клаузите в договора, са важни и търговските послания, които те отправят към своите клиенти. Давам ви бърз пример: отпускане на заем до 15 мин. Това практически е невъзможно да се случи", каза за БНТ Ангел Джалев, член на Комисията за защита на потребителите.

Примамливите предложения за лесен достъп до така необходимите пари водят до подписване на договори, които могат да съдържат клаузи, които са нелоялни, а други и незаконосъобразни, предупреждават от регулатора. Друга стратегия е завишаване на лихвите заради неизпълнение на условие.

"Договор, който има условие вие до три дни да ангажирате още едно физическо лице като ваш поръчител. Вие естествено нямате от кой познат да вземете тази сума, и неизпълнението на това условие води след себе си едни големи лихви, които завишават крайната цена по кредита, който имате да платите", каза Ангел Джалев, член на Комисията за защита на потребителите.

Едно от решенията е да сравните различни оферти, като поискате европейски стандартизиран информационен формуляр, който е въведен със Закона за потребителския кредит от 2014 г.

"Това е документът, който трябва да съдържа пълната информация, по условията и допълнителните неща, които тази институция вменява на клиентите, защото въпреки, че във въпросния закон 2014 когато се промени, вмениха на компаниите да не могат да надвишават 50% годишен процент на разходи - ГПР, има нелоялни практики, които се използват"1, каза кредитният консултант Янко Ценов.

Често пъти времето е фактор, който притиска хора да прибегнат до бърз кредит, но за погасяването му може да се използва потребителски кредит от банка, съветват експерти.

"Дори банка да не може да реагира веднага в срок, в който клиента има нужда да получи финансирането, след като вземат бързия кредит, да се обърнат към банка и да опитат да рефинансират или погасят с потребителски кредит. Ако всичко при подписването на договора е било правилно, то клиентът би трябвало да върне една месечна лихва по този кредит. Колкото и да е висока тя, няма да е голям разход", каза Янко Ценов.

Потребителските кредити от банките са при по-изгодни условия, но е възможно банките да откажат финансиране, ако не отговаряте на изискванията по рисковата политика: например просрочия или неофициални доходи.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    43 1 Отговор
    Факт Пазете се от Лихвари Чси мутри
  • 2 Госあ

    38 7 Отговор
    90% от всички компании у нас мамят. Най вероятно защото са пребоядисани псевдокомунисти. Или т.нар. комуняги.
  • 3 СмЕх в блатото

    18 24 Отговор
    То и Възраждане е клиент на фирма за бъри кредити - вземат от Мутрофанова и после трябва да връщат, но уловията вече са други.
  • 4 Трифон зарезан

    39 2 Отговор
    Бяла карта не е ли на Делян Пеевски.Пералнята на мръсни пари 💸💰💸💰💸💰💸💰💸💰💸💰💸

    Коментиран от #11

  • 5 Чак сега

    38 0 Отговор
    ли го разбрахте??? Та те, тези компании на това да лъжат и да мамят се крепят...
  • 6 Мдаа

    28 0 Отговор
    МАМЯТ ЯКО И ПОСЛЕ ЗАПЛАШВАТ БЕДНИТЕ ХОРА.
  • 7 Сатана Z

    26 8 Отговор
    Фирмите за бързи кредити са измамили 1000-10000 души,а Простия Киро и неговата банда измамиха 3% от Българите +7% Ала-Бала .Никаква разлика между едните и другите мошеници
  • 8 Нафталин.бенет

    24 1 Отговор
    Та те бързите кредити са на властта бивши министри депутати банкери мутри...чси та всичко е закачено...яка ти душичка....ако вземеш кредит...
  • 9 Родолюб фон Барух Ал Сабах дьо Муажон

    18 0 Отговор
    Добрутро.
  • 10 Гръч

    30 0 Отговор
    А защо данс,полиция и прокуратура не проверяват фирмите за бързи кредити от къде имат толкова пари?Сега светна ли ви лампата,кои са хората с бързи кредити
  • 11 Читател

    0 1 Отговор

    До коментар #4 от "Трифон зарезан":

    Бяла карта не е на Делян Пеевски.
  • 12 Чочо

    18 0 Отговор
    Така е , защото държавата го позволява.
    Мутри да ти дават кредит.......
  • 13 Абе лихвар ли е,

    12 0 Отговор
    боклюк е!
  • 14 Вчера слушам едни млади момчета

    13 0 Отговор
    на по 18-20г.
    Дадоха ми и другият пита колко?
    Исках 600лв.но ми дадоха 500 трябва да върна 300лв.
    ЛАЛ кво Чух!!!! За малко да се изпусна и да му кажа глупак и да го плясна зад връта.Може би щеше да е благодарен!
    500+300=800лв. лихва над 50% и това ако не закъснява с вноските, че тогава става 300%лихва.😹😹😹Пълно е с балъци!
    Едни приятели семейство на по 55г.ми разказаха, че са дръпнали 5 бона преди години и на скоро всичко е преключило с големи зорове и адвокати.Но са ги смучели във времето и са си променяли условията и докато се светнат им бяха върнали за 5000лв. 18000лв.ЛАЛ !Изнудването е било брутално и легално като и поръчителя са тормозели и т.н.
  • 15 Байдън Изкукув

    9 0 Отговор
    90%от фирмите за кредити са собственост на депутати или близки до тях гадове.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Богомил

    8 0 Отговор
    Ами като мамят направете така,че хората да не ги връщат със закон. Тогава ми е интересно дали ще мамят.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Е то в БГ

    4 0 Отговор
    кой не мами?
  • 21 Съдията Дред

    1 1 Отговор
    Учудващо е, че има такива, дето не мамят. Но не са прави тия , дето твърдят, че бързите кредити са на депутати. Основно са на европейски клонове на американски банки.То е явно, че доста политици си топят човката , но дотам.
  • 22 1212

    2 0 Отговор
    Как ги изчислихте тези 90%, като няма фирма за бързи кредити, която да не мами. Това както и да го смятам е 100% и всичките са за закриване