Last news in Fakti

17 Юли, 2023 17:33 1 498 3

Фермери не виждат дефицит на зърно в Европа

  • зърнена сделка-
  • фермери-
  • германия-
  • зърно

Коментарът е на германски фермери в деня на изтичане на срока на зърнената сделка

Фермери не виждат дефицит на зърно в Европа - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Съюзът на германските фермери не вижда остър недостиг на зърно на местния и европейския пазар в светлината на прекратяването на зърнената сделка, съобщи пред агенция DPA заместник-генералният секретар на организацията Удо Хемерлинг.

„При продължитюлно спиране на износа на зърно, маслодайни семена и торове по черноморския маршрут отново може да има прекъсване на доставките и повишаване на цените на селскостопанските продукти на световния пазар“, каза експертът. На първо място, това ще стане за сметка на вносителите на зърно от страните от Арабския полуостров, Африка и Азия. „От друга страна, в Централна Европа не се очаква недостиг на доставки, тъй като те имат собствени култури“, каза Хемерлинг.

Зърнената сделка приключи на 17 юли. Русия, която няколко пъти удължи споразумението за черноморския коридор за кораби с украинско зърно, сключено през юли 2022 г., припомни, че частта от сделката, която я засяга - премахването на пречките пред износа на селскостопански продукти, не е изпълнена. Москва също така обърна внимание на факта, че въпреки че споразуменията са имали за цел да изпращат храни в най-бедните страни, по-голямата част от зърното от Украйна отива в развитите страни на Запада. Прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков отбеляза, че Москва е готова да се върне към сделката, но само когато приключи частта, свързана с нея.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Голата истина

    9 1 Отговор
    От брашното се дебелее ще ядем пържоли
  • 2 Зърнар

    0 2 Отговор
    Урааааааа.........
  • 3 Сатана Z

    1 1 Отговор
    В Европа няма да има дефицит на зърно,защото част от нея е към т.н. “Златен милиард”.За целта Европейският райх си е осигурил колонии от периферията ,които му осигуряват евтина работна ръка,продоволствия и служат за буфер между тях и Азия на югоизток.

    Z