Last news in Fakti

26 Юли, 2023 19:16 1 134 0

Строга дисциплина! По-бавен растеж на банковото кредитиране и паричното предлагане в еврозоната

  • европейска централна банка-
  • кристин лагард-
  • евро-
  • еврозона-
  • лихви

Кредитите за частния сектор са регистрирали годишен растеж от 1,5 процента през юни след увеличение от 2,2 на сто през май

Строга дисциплина! По-бавен растеж на банковото кредитиране и паричното предлагане в еврозоната - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Банковото кредитиране и предлагането на пари в еврозоната са регистрирали по-бавен растеж през юни, отразявайки влиянието на повишаващите се лихви. Това се посочва в данните на Европейската централна банка (ЕЦБ), публикувани днес и цитирани от ДПА, съобщава БТА.

Кредитите за частния сектор са регистрирали годишен растеж от 1,5 на сто през юни след увеличение от 2,2 на сто през май. Това е бил най-бавният растеж от юли 2016 г.

Междувременно увеличението при коригираните заеми за частния сектор се е свило до 2 на сто спрямо 2,8 на сто през май. Сред получаващите заеми сектори коригираните кредити за домакинствата са нараснали с по-бавен темп от 1,7 на сто след растеж от 2,1 на сто през май.

По същия начин годишният растеж при заемите за нефинансови корпорации се е повишил с 3 на сто след 4 на сто през май. Коригираните заеми за нефинансови корпорации са отчели по-слабо увеличение от 3 на сто след майските 4 на сто.

По-широкообхватното парично предлагане М3 е нараснало на годишна основа с 0,6 на сто след коригирано увеличение от 1 на сто през май, се посочва в данните на ЕЦБ. Това е най-слабият темп от юли 2010 година.

Междувременно мярката с по-тесен обхват М1, която включва валута в обращение и овърнайт депозити е продължила да се понижава през юни. М1 е намаляла с 8 на сто след спад от 7 на сто през май, тъй като хората, които спестяват са се възползвали от по-високите лихви.

В една и без това отслабена икономическа среда с понижаваща се инфлация спадът в банковото кредитиране прави дебата за повишаване на лихвите на утрешното заседание на ЕЦБ още по-разгорещен. Това заяви икономистът от Ай Ен Джи (ING) Бърт Колийн.

Проучването на ЕЦБ за банковото кредитиране, публикувано вчера, показва, че банковите институции в еврозоната са затегнали кредитните си стандарти през второто тримесечие на фона на очакванията за по-висок риск, по-ниската толерантност към риска и по-високата стойност на финансирането.

Търсенето на заеми, както от фирмите, така и от домакинствата е намаляло през второто тримесечие заради по-високите лихви.

По-строгата парична политика е довела до рязко забавяне на кредитирането и паричните маси, което в миналото е съответствало на понижение на брутния вътрешен продукт, заяви икономистът от "Кепитъл икономикс" (Capital Economics) Джак Алън- Рейнолдс.

Наред с последните бизнес проучвания това подкрепя гледната точка, че икономиката на еврозоната ще се свие през втората половина на годината, отбелязва икономистът.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА