Last news in Fakti

11 Август, 2023 13:07 3 367 4

Обратният завой на политиката на Ердоган поставя на изпитание търпението

  • турция-
  • инфлация-
  • цени-
  • политика

Икономисти очакват инфлация от 8.5% през август

Обратният завой на политиката на Ердоган поставя на изпитание търпението - 1
Снимка: М. Богданова ©

Турците няма да получат малко отсрочка от рязко нарастващите разходи за живот това лято, тъй като икономистите очакват цените да скочат с до 8,5% през август. Устойчивият инфлационен натиск, воден от спад на лирата и повишаване на данъците, идва в момент, когато новият финансов министър на президента Реджеп Тайип Ердоган и шефът на централната банка организират обратен завой в политиката, включително повишаване на лихвените проценти, които се очаква да забавят вътрешното търсене.

Затягането на паричната политика, след години на агресивно намаляване на лихвените проценти, има за цел да охлади инфлацията до средата на 2024 г. Но междувременно обратният завой удари валутата и остави властите да молят вече изтощените домакинства за търпение.

През юли потребителските цени скочиха с почти 10% последователно в резултат на повишаването на данъците и срива на лирата. Този месец прогнозите на петима икономисти показват, че те се повишават между 5,5% и 8,5%, като последиците от повишаването на данъците в средата на юли остават до август.

Цените на храните ще скочат този месец поради увеличението на данъка върху горивата от 16 юли, което трябваше да помогне за финансирането на увеличението на бюджета с 1,12 трилиона лири (42,2 млрд. USD) след земетресенията през февруари и изборите през май увеличиха разходите, уточнява агенция Reuters.

Повишаването на данъците доведе до ръст на цените на бензина с 45% до 36 лири/литър. Отделно тази седмица цените на обществения транспорт и такситата бяха повишени с 51% в Истанбул, най-големият град в Турция, като цените на такситата на къси разстояния се повишиха със 75%.

Предишният стремеж на Ердоган да намали лихвените проценти изпрати годишната инфлация до 25-годишен връх над 85% миналата година и остави лирата силно управлявана от държавата.

Но след като беше преизбран през месец май, Ердоган, изправен пред нестабилна икономика и изчерпани резерви, назначи нов кабинет, който да промени политиката. Централната банка при новия управител Хафизе Гайе Еркан оттогава повиши лихвените проценти с 900 базисни пункта, а лирата се срина с 26%.

Въпреки откритото противопоставяне на Ердоган на високите ставки в миналото, Еркан обеща да продължи постепенното ѝ затягане.

И все пак отчасти поради обезценяването на валутата, централната банка очаква годишната инфлация да се повиши до второто тримесечие на 2024 г., когато достигне връх над 60%, което води до по-голямо напрежение за разходите за живот за турците.

Ердоган публично подкрепя целта за понижаване на инфлацията до едноцифрено число, но каза, че в същото време правителството "никога няма да направи компромис" със заетостта и икономическия растеж.

Някои анализатори се съмняват доколко той ще позволи лихвите да се покачат и растежът да се забави, особено като се имат предвид местните избори в цялата страна, насрочени за март, което накара финансовия министър Мехмет Шимшек да подчертае, че има пълната подкрепа на Ердоган.

Турски служител, запознат с въпроса, каза, че постепенното затягане има за цел да запази растежа и да избегне шокове за заетостта и икономиката.

Moody's каза, че може да повиши кредитния рейтинг на Турция, ако преходът към ортодоксалността се запази. И все пак, тъй като ще забави растежа, се казва, че „основното предизвикателство е да се балансира необходимостта от решителни действия... с политическия императив за продължаване на стабилен икономически растеж“.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Калпазанин

    15 1 Отговор
    А има ли някой който да оцени мудис
  • 3 Гост

    12 6 Отговор
    Хихи...впрегнат е целия кокошарник да сипе негативи срещу ЕрдоАн, НО няма да ви се получи!!!
  • 4 Ами

    4 1 Отговор
    Донякъде вярно да ,вероятно се очаква увеличение на цените ,но политиката с ниската лихва почна да действа срещу инфлацията от края на 2022 и началото на 2023та . Ако не сте забелязали инфлацията падаше до миналия месец и изведнъж сега ,като долара стана по скъп и лирата падна новия министър реши да качи лихвата от 8.5 на 15% и хоп инфлацията също се покачи 9-10% за този месец . Ще видим сега новата политика как ще действа с икономиката .