Last news in Fakti

27 Август, 2023 18:28 1 649 13

Каним австрийски компании за новите индустриални зони

  • икономика-
  • австрия-
  • богдан богданов

Австрия е приоритетен и водещ търговски партньор и инвеститор у нас

Каним австрийски компании за новите индустриални зони - 1
Снимка: Министерство на икономиката

Съвместни възможности за партньорство в аутомотив сектора и развитието на Индустриалните зони и паркове у нас обсъдиха министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов с австрийския министър на труда и икономиката Мартин Кохер. Българският министър на икономиката е на работно посещение в Залцбург по покана на австрийския си колега.

На срещата беше поставен фокус върху сътрудничеството в ключови индустрии като микроелектрониката и съвместни проекти, свързани с Европейския акт за чиповете. Двамата обсъдиха сътрудничеството в сферата на иновациите и стимулиране на стартъп екосистемата, както и партньорството между малките и средни компании от двете страни.

"Австрия е приоритетен и водещ търговски партньор и инвеститор у нас. България насърчава интереса на австрийските компании към нови инвестиции и разширяване на тяхното присъствие в приоритетни области“, изтъкна Богданов. Той подчерта, че австрийските компании са сред най-големите инвеститори в България, а преките чуждестранни инвестиции от Австрия у нас възлизат на над 5 млрд. евро, посочи българският министър на икономиката.

Двамата обсъдиха и визита на министър Кохер в България още през първата седмица на октомври тази година, като по време на нея ще бъде организиран и двустранен бизнес форум. На срещата стана ясно още, че се планира българска делегация да посети Австрия през следващия месец, за да представи предлаганите от България възможности за индустриално сътрудничество.

Само за първото тримесечие на 2023 г. стокообменът с Австрия е в размер на 587.4 млн. евро , което е ръст от близо 23%, спрямо същия период на миналата година.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 факт

    6 2 Отговор
    Австрийците като чуят -българи и си слагат ръцете в джобовете за да не ги окрадат !
  • 2 Каним австрийски компании

    6 1 Отговор
    за новите ни чекмеджета
  • 3 Калмук

    6 1 Отговор
    "Аутомотив" секторът показва еднозначчно, че Венцислав Михайлов е приет журналистика (ако въобще е учил такава) след пето класиране.

    Коментиран от #5

  • 4 Чалгаръ

    5 0 Отговор
    "приоритетен и водещ търговски партньор", който не ни иска в Шенген, с две думи приоритетен...
  • 5 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 2 Отговор

    До коментар #3 от "Калмук":

    бате тоя е един пияница , пише некви статий да заработи за две ракий и толкова тоя дори няма личен живот важното е да има пари за ракия , никога не чети какво е написал един пияница то той самия не е наясно какво пише на пияна глава
  • 6 търсят овце ама не останаха

    8 2 Отговор
    търсят се роби да им работят без пари но тук имаше 5 милина население от което 3 милиона са пенсионери останалите отдавна са в европа и работят за пари

    така че няма да намерите работници да ви работят без пари ха ха ха

    Коментиран от #9

  • 7 навеждаме се напред

    1 3 Отговор
    и силно разтваряме буузки.... еуроманталитет ще да сме придобили
  • 8 Калпазанин

    5 3 Отговор
    Няма по просто същество от българина, и питам? Не бяха ли австрийците и холандците които не ни пускат в шенген и да ни мислят за второ качество хора, каним държава която ни унижава
  • 9 ;маке

    2 3 Отговор

    До коментар #6 от "търсят овце ама не останаха":

    ке одиме у москве да работим по 15000рублис
  • 10 Милен

    3 1 Отговор
    Щом са австрийци пак ще има раздути разходи и ниско качество, както при жп проектите 😉
  • 11 да да

    1 0 Отговор
    Абе нови министерства, какви ли не бюрокрации и "индустриални зони" колкото щеш, ама квалифицирани, дисциплинирани и съвестни работници НЯМА! Като добавиме и рекетьорските разрешителните и позволителни бюрократични режими и дерибейството, мародерството на партийците, данъчните, електро-, ВиК-, комуникационните и банкови структури - и отиде австрийския "кон" в Хърватско, Словения, Словакия, Унгария, Сърбия, .....!
  • 12 Пешо

    2 0 Отговор
    Точно австрийците дето не ни пускат в шенген ли бе, ибрици. Достойнство нула.
  • 13 Политическо унижение

    2 0 Отговор
    Министърът е абсолютен лакей, как ще защити интересите на България?