Last news in Fakti

7 Септември, 2023 20:37 2 237 3

Колосален иск към най-голямата търсачка

  • google-
  • великобритания-
  • иск

Британски потребители заведоха дело срещу Google за 8.7 млрд. USD

Колосален иск към най-голямата търсачка - 1
Снимка: Shutterstock

Британски потребители заведоха дело срещу Google за 8,7 млрд. USD заради господството му на пазара на онлайн реклама, съобщава вестник Daily Mail. Компанията е обвинена в нарушаване на закона за конкуренцията, като се възползва от пазара на търсачките, което води до по-високи цени за рекламодателите. По-високите такси в крайна сметка се прехвърлят върху потребителите под формата на по-високи разходи за услуги и стоки.

„Доминирането на Google в търсенето всъщност доведе до по-високи цени за потребителите", каза говорителят на потребителите Ники Стопфорд. „Въпреки решенията на най-високо ниво в Европа и оплакванията в САЩ, Google продължава да манипулира пазара за търсене, за да таксува на рекламодателите повече пари. Това е явно нарушение на закона за конкуренцията, за което потребителите плащат цената“, подчерта тя.

Целта на делото е „компанията да бъде държана отговорна за многократни нарушения на закона и да върне парите на потребителите“, каза Стопфорд.

Органът за конкуренция и пазари на Обединеното кралство вече изрази опасения относно доминирането на Google в рекламното пространство за мобилно търсене и продължава да разследва възможните антиконкурентни практики на компанията в тази област. Според агенцията Google е инсталирана като търсачка по подразбиране на 94% от мобилните устройства в страната.

Говорител на Google каза, че компанията ще оспорва твърдението и го окачестви като "спекулативно и опортюнистично". „Потребителите използват Google, защото е удобно“, добави той.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Име

    5 0 Отговор
    Обемът на товарните превози в трите най-големи контейнерни пристанища на Руската федерация , които се намират в Санкт Петербург , Новоросийск и Владивосток , се доближи до показателите, записани до 2022 г. , позовавайки се на изследване на Института за световна икономика в Кил (IfW Kiel).
  • 2 Червената шапчица

    1 0 Отговор
    С пожарна кола са носени памперси, кутия мляко и вода за 7-месечната Крисия на плаж "Нестинарка". Семейството й продължава да е откъснато на плаж "Нестинарка" заради скъсания мост между къмпинга и Царево, а днес семействто се наслаждаваха на чудеснто слънце и бяха цял ден на плажа, предава Нова ТВ.
  • 3 Нашийник

    3 0 Отговор
    „Потребителите използват Google, защото е удобно“, добави той."
    -----
    Duckduckgo е също толкова удобно. Yandex също. И други има. Дето не ти крадат (явно) данните.