Last news in Fakti

18 Септември, 2023 11:25 2 527 0

Инфлацията няма да принуди съседите да печатат нови пари

  • турция-
  • купюр-
  • банкноти

Турция няма да печата банкноти от 500 и 1000 лири

Инфлацията няма да принуди съседите да печатат нови пари - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Турските власти, чиято икономика изпитва високи темпове на инфлация и обезценяване на националната валута, не възнамеряват да въведат банкноти от 500 и 1000 лири, съобщи вицепрезидентът Джевдет Йълмаз по време на телевизионния канал Habertürk.

Той посочи, че "в контекста на работата на властите подобна тема не се обсъжда". Така той коментира появилите се в местните медии предположения, че Централната банка на Турция се готви да печата пари с по-голям номинал, за което призовават и някои турски икономисти и анализатори.

В момента най-голямата банкнота в Турция е 200 лири (около 13 лева). Тази банкнота за първи път влезе в обращение през януари 2009 г.

Поради силното обезценяване на турската валута много граждани изпитват трудности и неудобства при извършване на плащания за стоки или услуги. Въпреки широкото използване на безналични методи на плащане, доста често се налага да прибягвате до плащане в брой. Често можете да чуете оплаквания от граждани, че например дори, за да платите два или три месеца наем за жилище или офис, трябва да отидете до банка или обменно бюро с раница за много купища банкноти. Да се движите градът по този начин може да бъде опасен. Поради това много турци смятат, че въвеждането на банкноти с по-висока номинална стойност може донякъде да коригира този проблем.

Освен това в медиите се появиха непотвърдени слухове, че Централната банка може да пусне в обращение монети от 5 и 10 лири. Металните пари все още се използват в страната, но всъщност само най-голямата монета от 1 лира има покупателна способност и често се използва за даване на ресто, често закръглявайки сумата. Останалите монети с деноминации от 1, 5, 10, 25 и 50 куруша (десети от лирата) практически нямат реална стойност.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА