Last news in Fakti

18 Септември, 2023 13:43 2 095 2

Лондон може да ограничи участието на Китай на важна среща

  • ai-
  • великобритания-
  • китай-
  • делегация

Срещата на върха за безопасното използване на изкуствен интелект ще се проведе на 1 и 2 ноември

Лондон може да ограничи участието на Китай на важна среща - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Правителството на Обединеното кралство може да ограничи участието на делегати от Китай на предстоящата среща на върха за безопасното използване на изкуствен интелект (AI). Това съобщи вестник The Guardian, позовавайки се на свои източници.

Според изданието, Лондон преди това е изпратил на Пекин покана за участие в срещата, но скандалът със служител на британския парламент, който беше задържан миналата седмица по подозрение в шпионаж в полза на КНР, принуди правителството да преоцени ситуацията. Според събеседниците на The Guardian се проучва възможността китайските делегати да бъдат поканени само за първия от двата дни на срещата на върха, която ще се проведе в кралството на 1-2 ноември. Това се дължи на опасения, че някои от тях може да се окажат информатори на китайските разузнавателни служби.

Покани за срещата получиха преди това френският президент Еманюел Макрон, канадският премиер Джъстин Трюдо, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, както и президентът на САЩ Джо Байдън, който няма да може да пътува до Обединеното кралство, но ще изпрати заместник-президента Камала Харис на негово място. Освен това са поканени ръководителите на най-големите технологични компании, включително собственикът на Space X, Tesla и социалната мрежа X Илон Мъск.

Според източниците на изданието, срещата на върха ще обсъди въпроси, свързани със заплахите, които AI потенциално може да представлява за човешкия живот, включително възможността AI да бъде използван от отделни лица или държави за създаване на нови патогени и биологични оръжия. Ръководителят на британското правителство Риши Сунак се надява, че събитието ще стане ежегодно и ще помогне на кралството да заеме водеща позиция в регулацията на AI технологиите.

Срещата ще се проведе на територията на Блечли Парк. По време на Втората световна война тук се помещава Училището за правителствени кодове и шифри (GC&CS), където екипът на математика Алън Тюринг работи за разбиването на кода на нацистката машина за шифроване Enigma. Впоследствие на базата на GC&CS е създадена британската служба за електронно разузнаване (Government Communications Headquarters, GCHQ) – аналог на Агенцията за национална сигурност на САЩ.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 любител

    8 0 Отговор
    браво на ингилизите и те изкукаха напълно. който е тръгнал с краварите нищо добро не може да очаква. на деменцията е простено но сега и на тях навсякъде им се привиждат руски шпиони. до сега бяха само в европа сега и в азия крайно време е да видят че всичкото зло на света се корени и идва от краварите. голям смях ще забраняват на китай хахаха това да не им са професора кирчо кокорчо и боко тиквата крадеца.
  • 2 Хуан Хуа

    4 0 Отговор
    Пак го преместих.