Last news in Fakti

2 Октомври, 2023 17:51 1 387 3

България и Казахстан обсъдиха транспортни проекти

  • казахстан-
  • посолство-
  • виктор темирбаев-
  • георги гвоздейков

Тези мерки са практически стъпки за изпълнение на задачите от обръщението на президента Касим-Жомарт Токаев

България и Казахстан обсъдиха транспортни проекти - 1
Снимка: Посолство на Казахстан

За да обсъди въпроси за по-нататъшното развитие на двустранното сътрудничество в областта на транспорта и логистиката, посланикът на Казахстан Виктор Темирбаев се срещна с министъра на транспорта и съобщенията на България Георги Гвоздейков.

Това съобщиха от посолството на Казахстан в София.

В хода на разговора страните обсъдиха възможностите за задълбочаване на сътрудничеството в областта на транспорта и логистиката в контекста на нарастващата роля на Транскаспийския международен транспортен маршрут (Среден коридор) за осигуряване на транзитните потоци между страните от Европа, Централна Азия и Китай.

Посланик Темирбаев информира за извършената от правителството работа по развитието и увеличаването на капацитета на казахстанските пристанища по Средния коридор, по-специално за планираното до 2025 г. завършване на изграждането на контейнерен хъб в пристанище Актау и многофункционален морски терминал "Саржа" в пристанище Курик, както и за изграждането на казахстански терминали в Сиан (КНР) и пристанище Поти (Грузия). Той също така подчерта, че тези мерки са практически стъпки за изпълнение на задачите от обръщението на президента Касим-Жомарт Токаев към народа на Казахстан "Икономически курс на справедлив Казахстан" за увеличаване на транзитния и транспортния потенциал на страната ни.

Заедно с това казахстанският дипломат подчерта необходимостта от установяване на преки контакти между транспортните ведомства и бизнес средите на двете страни чрез взаимно участие в планираните международни транспортни и логистични събития, провеждани на територията на Казахстан и България.

На свой ред министър Георги Гвоздейков отбеляза потенциала на България да се превърне в транспортен и логистичен център на страната му за транзитни превози между Азия и Европа и изрази готовност за активизиране на сътрудничеството за развитието на Средния коридор. Българският министър също така подчерта, че това ще доведе, наред с другото, до увеличаване на обема на взаимната търговия.

В края на срещата страните се договориха да поддържат работни контакти по всички актуални въпроси.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    0 0 Отговор
    Татаринът е скрил българското знаме. Мисли се за емисар на ЕС.
  • 2 Един

    0 1 Отговор
    "България и Казахстан обсъдиха транспортни проекти" : КЪДЕ ЩЕ МИНАВА МАГИСТРАЛАТА ? По дъното на Черно море? ... изобщо за какво е тази дезинформация - да се "замаже" гаф или далавера!
  • 3 Злати Минкова

    0 0 Отговор
    Да се пусне автобусна и авиолиния линия с. червен бряг - Казахстан.
    Какво е това нещо? 21 век, хората нямат с какво да пътуват!