Last news in Fakti

11 Октомври, 2023 18:43 2 942 22

IT бизнесът против формула за осигуровки и заплати

  • левове-
  • it индустрия-
  • телеком-
  • заплата-
  • заплати

Повишаването на данъчната тежест върху ИТ и телеком талантите е контрапродуктивно и опасно послание

IT бизнесът против формула за осигуровки и заплати - 1
Снимка: БГНЕС

Организациите, представляващи високотехнологичния бизнес у нас, са изненадани, че темата с увеличението на минималния осигурителен доход за пореден път се повдига при липса на каквато и да било стратегия за посрещане на предизвикателствата пред нашата индустрия и анализ на цялостния ефект върху българската икономика.

В позиция 7 организации се обявяват категорично срещу въвеждането на автоматична формула за ежегодно увеличение на максималния осигурителен праг (МОД), а смятат и че самата формула, предложена от Министерство на финансите, поставя под риск именно българския високотехнологичен сектор, а и други сектори, които са на светло и си плащат данъците и осигуровките.

IT-компаниите призовават правителството да се откаже от инициативата за въвеждане на автоматична формула, чрез която да се повишава ежегодно максималният осигурителен праг.

Те апелират преди да се обсъжда каквото и да е увеличение на МОД, да бъдат предложени редица по-ефективни конкретни мерки за попълване на хазната и подобряване благосъстоянието на българските граждани като например:

Изсветляване на цели сектори от българската икономика;

Запазване на талантите в страната;

Изграждане и промотиране на бранд "България" в чужбина с цел привличане на инвестиции;

Популяризирането ни като държава на развитието на Изкуствен интелект и фокус върху предотвратяването на възможните негативни последствия върху пазара на труда;

Осигуряване на адекватно на нуждите на бизнеса образование;

Създаване на адекватни условия и целенасочена политика в областта на здравеопазването и социалните услуги, повишаващи качеството на живот на всички българи;

Предотвратяване на демографската катастрофа чрез последователни и целенасочени мерки и политики;

Възстановяване на върховенство на закона;

Разработване на секторни политики - особено такива, насочени към секторите, които работят за износ, тъй като те са източник на постоянен прозрачен приход в икономиката на страната.

Според компаниите обвързването с автоматична формула не само няма да осигури жизнено необходимата нормална среда за бизнеса, но и ще отнеме възможностите за гъвкава политика в динамично променящи се условия, на каквито безсъмнено сме подложени. Не е изключено и да намалее броят на новоразкрити работни места, защото отделни високотехнологични компании може да се насочат към други държава в търсене на по-привлекателна и най-вече уредена бизнес среда.

В позицията се посочва, че високотехнологичните индустрии, които вече отговарят за повече от 20% от БВП на страната, отбелязват сериозно увеличение на разходите през последните две години - с над 30% на годишна база, въпреки че всеки зает в този сектор внася данъци и осигуровки два пъти повече от средното за страната.

Повишаването на данъчната тежест върху ИТ и телеком талантите е контрапродуктивно и опасно послание към високообразованите и висококвалифицирани професионалисти, избрали да останат в България и бъдат двигател на потреблението в редица сектори на икономиката. А точно това липсва в страната, която страда от глад на таланти повече от десетилетие.

Позицията е разпратена от името на: Асоциация за иновации, бизнес услуги и технологии - AIBEST, Алианс на технологичната индустрия - АТИ; Българска асоциация по информационни технологии - БАИТ; Българска асоциация на софтуерните компании - БАСКОМ; Българска предприемаческа асоциация - BESCO; Българска работодателска асоциация иновативни технологии - БРАИТ; и ИКТ Клъстер.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Жоро

    56 16 Отговор
    Инженер съм с три деца с 5к заплата. Грижим се с жената и за пенсионерите, които са ни отгледали, даряваме на болни и помагаме на съседите ни и в селото. Правят го същото и много други мои колеги. За последните няколко години живота ни не става по-лесен и достъпен, а напротив. Правим невъзможното, не сме си купували нищо ново от магазина освен храна и дрехи, а всичко е втора ръка. Ако Кирчо и Бойко не престанат да се подиграват с тоя народ, просто ще си тръгнем. Накрая в България ще останат само онези хора от река Ганг...

    Коментиран от #16, #19, #21

  • 2 ами то кокори откъде

    20 6 Отговор
    да отчита приходи за изпразнената хазна от боково време
  • 3 Загрижен

    25 14 Отговор
    Всичко е ок като предложения, но щом ще се мерим с напредналите и високотехнологичните държави, все пак и ние сме ЕС ;) да се запитаме там каква е данъчната ставка, а? Франция, колкото повече ти се плаща, данъците са ти по-високи. Тия 10% у нас са обида за всички.
  • 4 Двуличие

    40 9 Отговор
    Първо да си търсят данъците от сивия сектор, а не от редовните граждани!
  • 5 Милен

    16 13 Отговор
    Хахаха откакто свят светува на никой не му се плащат данъци, туй са и айтитата, да живее сивата икономика тя най-справедливо разпределя благата които произвежда обществото 😂😂😂😂😂
  • 6 ИскаааМ

    22 20 Отговор
    9% ДДС за IT сектора !!!
    36 заплати за всеки уволнен IT специалист.
    Разкарване на всякаква платена от руzКи олигарси nanлач от магистралите !
    Започва ефективна стачка с постепенно спиране на интернета.
  • 7 мани беги

    8 16 Отговор
    айтисектиря у нас е аутсорсинг над 90% и само 4итавите бг кодери останаха дет не аутсорсват за центое, но пък мижавите пишман нуб4ета не могат по4на рабта при тях и искат все за 4ужденците да се праят, 4е ба4кат и да вземат пои4е пари, а нищо ни моат изкодят и бг фирмите търсят кадри кат миен пуд дърфо и камън4ета, мъ нимоъ ни найди, пък и нимоът си нъ пузвулят
  • 8 Хххххххххх

    36 4 Отговор
    1. Съкратете държавната администрация. Заедно с това ще бъдат намалени данъците.
    2. Премахнете ВСИЧКИ ненужни регулации. Оставете тези за служителите, качеството на продуктите/услугите и околната среда.
    Това са само две предложения от мен. Който желае да допълва.

    Коментиран от #13

  • 9 Извинете...

    12 11 Отговор
    България от IT патроните ли се поддържа жива, че им давате гласност какви да бъдат доходите на обикновените българи? Те ли колят и бесят в държавата?

    Коментиран от #15

  • 10 Кокорчо

    11 1 Отговор
    Скоро ще бъде натирен но щетите които ще остави ще са големи.
  • 11 Счетоводител

    22 7 Отговор
    Не е проблема в тавана на осигурителния праг, в крайна сметка всеки трябва да внася осигуровки на това което изкарва, ако иска да има качествено здравеопазване и помощ от държавата ако му се наложи, а не да плаче по новините, че държавата не осигурявала адекватни условия за здраве, обучение и помощ при липса на работа. Проблема е в сивия бизнес - колко хора със свободни професии си внасят дължимите осигуровки - строители и майстори, автомонтьори, колеги счетоводители, в земеделието и хотелиерството. Ако те се изсветлят, нещата ще имат друг оттенък.

    Коментиран от #12, #17

  • 12 Счетоводител

    15 3 Отговор

    До коментар #11 от "Счетоводител":

    .... забравих и държавните служители, които незнам може и да са друга категория хора, щом не внасят осигуровки в хазната.

    Коментиран от #14

  • 13 ХА ХА

    1 4 Отговор

    До коментар #8 от "Хххххххххх":

    В Швеция и Норвегия .....така ли е?
  • 14 Ехххххххххх

    7 3 Отговор

    До коментар #12 от "Счетоводител":

    Защото Дянков им намали заплатите с 30% за тази цел?
  • 15 Икономика

    14 8 Отговор

    До коментар #9 от "Извинете...":

    Ами всъщност в момента България се издържа точно от високотехнологичните сектори, които имат най голям принос към бюджета, също така бизнеса им е на светло, ако мислиш че тези които се осигуряват на минимална, не си плащат данъците и осигуровките, са някаква помощ....
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Милен

    3 6 Отговор

    До коментар #11 от "Счетоводител":

    Ай стига "комунистически" мантри родните "десни"от десетилетия ни "образоват" как държавата е лош стопанин, по коя психодясна логика ние трябва да и даваме да управлява нашите пари?
  • 18 Гост

    10 3 Отговор
    Тези глупаци в министерство на финансите не проумяха ,че като ми повишаваш постоянно максималния осигурителен праг ,париъе ,които оставахют ,а харчене намаляват,а това значи по-малко покупки от там свиване на икономиката. Някой не е бил в час ...да се захванат с тези ,които не плащат никакви данъци не с тези ,които са на светло.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Еми...

    7 0 Отговор
    ...като ми изравнят данъците с тези в Германия, си хващам пътя и отивам там да си работя и живея! Тук ще останат само братовчедите!