Last news in Fakti

2 Ноември, 2023 09:06 3 532 31

15 американски компании проучват България

  • румен радев-
  • сащ-
  • американски компании

Посланик Кенет Мертен изрази удовлетворение

15 американски компании проучват България - 1
Снимка: Пресофис на държавния глава

Двустранното партньорство в инвестициите и трансферът на технологии са ключовият елемент на стратегическото сътрудничество между България и САЩ. Това заяви президентът Румен Радев на среща с представители на водещи американски компании. В срещата на „Дондуков“ 2 участва и посланикът на САЩ у нас Кенет Мертен. На срещата държавният глава подчерта, че в икономическо отношение страната ни предоставя редица предимства – географско положение, условия за бизнес, човешки потенциал и перспектива на фона на динамичните регионални и глобални политически и икономически процеси.

Българският държавен глава отбеляза, че още при първите си разговори с посланик Мертен при пристигането му в България приоритет е бил поставен върху икономическото и инвестиционно сътрудничество между България и САЩ. Президентът приветства бизнес делегацията, водена от Ерик Стюарт – председател на Американо-Централноевропейската бизнес асоциация, за възможността да бъдат обсъдени перспективите за развитие на бизнес проекти и инициативи в редица важни области.

Страната ни дава възможности за ръст и устойчивост, за лидерство в иновативни проекти и решения, заяви Румен Радев и открои доказания потенциал на младите хора на България в областите на математиката, физиката, приложните науки, лингвистиката. Именно благодарение на този потенциал, страната ни успя да развие иновативни и технологични индустрии и такива с висока добавена стойност – като информационните технологии, роботика, електроника, автономни системи, машиностроене, отбранителна индустрия, фармация, финтех, както и биоземеделие. Румен Радев даде пример и с бързото развитие у нас на аутомотив сектора, довело до наличието на български компоненти почти във всеки автомобил, произведен в Европа. Създадохме и първата в страната икономическа зона за стратегическо развитие на електрическата мобилност, подходяща за чисто и зелено производство, за да отговаря на най-високите стандарти на чуждестранните инвеститори.

Като предимство на България държавният глава открои също и факта, че с активна политика страната ни е успяла да се наложи като енергиен център в региона, като допринася за диверсификацията на доставките на партньори и съюзници, дава сигурност с производството и износа на електроенергия и горива и развива ядрена енергетика и ВЕИ. Принос за конкурентоспособността на икономиката оказват въведеният в експлоатация интерконектор с Гърция, очакваното през този месец завършване на интерконектора със Сърбия, обезпеченият достъп до терминалите за втечнен газ на Гърция и Турция, инициативата „Solidarity ring” за увеличен пренос на природен газ от Азербайджан към Европа, работата по проектите за петролопровод от Гърция за България и за мултимодален транспортен коридор Егейско-Черно море. „Разполагаме и със значим потенциал за развитие на зелени технологии и съхраняване на енергия“, каза държавният глава.

Освен макроикономическите и данъчни предимства на страната ни, президентът посочи и перспективите за инвестиции в големи инфраструктурни проекти и развитие на транспортната, енергийна и дигитална свързаност, което произтича не само от кръстопътно положение на страната ни между Европа и Азия, но и от преориентирането на глобалните вериги на доставки след пандемията и блокирането на Северния транспортен коридор вследствие на войната на Русия срещу Украйна.

Посланик Кенет Мертен изрази удовлетворение от факта, че е домакин на делегацията от 15 водещи американски компании, за да проучат възможностите за развитие на двустранната търговия и инвестициите. „Много от тези компании вече развиват успешен бизнес в България и се интересуват от разширяване на бизнеса си тук, докато други компании проучват възможностите за навлизане на пазара. Поели сме ангажимент да помогнем за разрастването на нашето двустранно търговско партньорство, за да гарантираме по-стабилна, по-сигурна и просперираща България“, заяви посланик Мертен и допълни, че от интерес за Съединените щати е България да е силна и просперираща.

Председателят на Американо-Централноевропейската бизнес асоциация Ерик Стюарт изрази амбицията на бизнеса за инвестиции в България и развитие на нови възможности. Той посочи, че компаниите в организацията отдавна проявяват интерес за посещение у нас и очерта силния човешки потенциал на страната ни.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 456

    40 8 Отговор
    Пази Боже да дойдат хамерите в България.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Надежда за напредък

    10 28 Отговор
    Добре дошли и инвестирайте в България високи технологии с добавена стойност

    Коментиран от #8, #10

  • 4 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    46 6 Отговор
    Хиените идват за да глозгат колали ❗

    Коментиран от #9

  • 5 Американци

    42 5 Отговор
    Двустранно партньорство в което България е винаги в ролята на булката. Не ви ли омръзна да ви е ..т?
  • 6 факуса

    32 4 Отговор
    още гладни хиени се задават,има още неокарадено в хранилката
  • 7 Факти

    37 5 Отговор
    Колония
  • 8 факуса

    31 4 Отговор

    До коментар #3 от "Надежда за напредък":

    затуй са най големите длъжници,дет са отишли е само за кражби
  • 9 Симпатяга

    7 31 Отговор

    До коментар #4 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Бягай да ядеш кучета и котки в Китай бре болшевиче и да строиш комунизъм Ах

    Коментиран от #14

  • 10 456

    43 4 Отговор

    До коментар #3 от "Надежда за напредък":

    Каква надежда за напредък? И сега имаш хамериканските компании в България. И то в енергетиката. Да ти е спаднал тока? Да знаеш колко плащат данъци в България? И още други въпроси за който глави ата ти едва ли ще узрее. А базите? За тях колко плащат? Знаеш ли? Бизнес е когато и двете страни имат изгода. Другото се нарича €кспл0т@ция.
  • 11 ТаУмВзе

    33 4 Отговор
    Колонията е на ръчно връткане от Козяк бункера.
  • 12 ХАХАХА

    25 3 Отговор
    От какви роби имат нужда?

    Коментиран от #24

  • 13 Тома

    31 4 Отговор
    От краварите можем да очакваме да изгонят народа от тереторията и да доидат евреите
  • 14 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    30 3 Отговор

    До коментар #9 от "Симпатяга":

    Явно те е яд , че аз в Китай мога да отида, ама теб във ФАЩ те нещат
    ❗😀❗
    Мога да ти изброя за всеки пръст по нещо построено у нас преди 89-та и "приватизирано" ЗА ЖЪЛТИ СТОТИНКИ от западни компании, които изнасят печалбата зад граница❗
    Ти за неща построени от западни компании от които печели България,
    можеш да ми покажеш само един пръст ( СРЕДНИЯ СИ) ❗
  • 15 дядо поп

    18 2 Отговор
    Така ще е като няма кой да ги натири!
  • 16 дядо поп

    21 2 Отговор
    Така ще е като няма кой да ги натири!
  • 17 един от многото

    23 2 Отговор
    Май докато Русия и Китай не ги дотрепят и да си разделят , Русия – Европа , Китай – Северна америка , все ще е така!
  • 18 Перо

    24 2 Отговор
    Имената на фирмите и дейността е пълно табу! Сигурно и Домусчиев е стратегически инвеститор!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 флипп

    22 2 Отговор
    ФАЩ изнасят само воини и смърт
  • 21 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    18 1 Отговор
    ПРОУЧВАТ КАКВО МОГАТ ДА ОТКРАДНАТ ОТ БГ
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Дъртия

    16 0 Отговор
    Бе само аз дъртия ли нещо не вдЕвам...
    На пленените в азов му викат вече евакуация
    На кражбата - инвестиция
    Много странни тия нови евро-атлантически ,,ценности,,...
  • 24 Номер

    8 0 Отговор

    До коментар #12 от "ХАХАХА":

    Географско положение и човешки ресурс. По ясно от това. А какво строят извън територията си не е трудно да се досетим.
  • 25 Логично

    0 11 Отговор
    Американски разбира се, няма да са руски. Ние сме в НАТО и ЕС ако не сте разбрали.
  • 26 Кольо

    8 0 Отговор
    Да проучват. Келепира у нас вече е малко. Може още някой друг ТЕЦ да вземат щото строежа на АЕЦ за 50 милиарда вече е зает. Все ще излезе нещо за което сме забравили.
  • 27 ганю

    5 0 Отговор
    най добрия модел е социалдемокрацията
    или с думи прости кат за гости Германия
    тогава ще се тръгне напред
    дори и комунизма е немски
    немското си е немско
  • 28 Вие не разбрахте ли

    10 2 Отговор
    Че американците са ЕДНА ДОЛНА ЛЪЖЛИВА И ПОДЛА НАЦИЯ,КАКВО СПАСЕНИЕ ТЪРСИТЕ ОТ ТЯХ???Разбиха ни икономиката сега търсим инвеститори от тях ВИЕ ТОТАЛНО СЕ ЗБЪРКАХТЕ НЕЩАСТНИЦИ УПРАВЛЯВАЩИ!
  • 29 Доналд

    3 0 Отговор
    Ще засаждаме банани и ще купуваме с тях втечненият им газ.
  • 30 Минувач

    7 0 Отговор
    Най-много да проучват, кое е печелившо в България и трябва да се приватизира. Нещо, като ЕРП-тата... А да изградят нещо от нулата, ама нещо голямо, значимо, да вложат няколко стотин милиона техни пари в начинанието, нещо за поне няколко стотин души работна ръка с добри заплати - такива неща - тц.
  • 31 Уса

    1 1 Отговор
    Същите компании правят бизнес и в Русия