Last news in Fakti

10 Ноември, 2023 10:45 5 879 22

Ключовите проекти, с които руският газ загърбва Европа

  • газпром-
  • русия-
  • казахстан

Един от тях предвижда „Газпром“ да газифицира северните и североизточните райони на Казахстан

Ключовите проекти, с които руският газ загърбва Европа - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

„Газпром“ планира да развие газопроводната система „Централна Азия – Център“ и да газифицира отдалечени райони на Казахстан. „Най-големият стратегически проект вече започна, първият етап е завършен. Това е второто раждане на газопроводната система „Централна Азия – Център“. Газът започна да тече през Казахстан към Узбекистан“, каза председателят на борда на директорите на компанията Алексей Милер.

Той отбеляза също, че са подписани меморандуми за разширяване на тази система с Казахстан, Узбекистан и Киргизстан. Според него, реализацията на проекта ще увеличи доставките на руски газ за тези страни, а също така ще може да осигури транзит към други държави от региона. След приключване на реконструкцията на газопровода, доставките на газ трябва да започнат не по-късно от 1 ноември 2025 г.

„Също така обсъждаме с Казахстан въпроса за газификацията на северните и североизточните райони на републиката. Това е дълга държава, ние имаме най-дългата граница. Газотранспортната система на Казахстан е представена на място, ще бъде по-ефективно да се газифицират регионите от руската ресурсна база“, добави ръководителят на „Газпром“.

В момента се разработва проучване за осъществимост, което ще предостави информация за техническата осъществимост на проекта и неговата рентабилност до края на ноември.

В същото време Китай обмисля вероятно увеличаване на обемите на доставките чрез газопровода „Силата на Сибир“ след достигане на проектния капацитет от 38 милиарда кубически метра през 2025 г. Към 2021–2022 г. Руската федерация е доставила около 400 допълнителни милиона кубически метра газ на Китай, а през 2023 г. допълнителните обеми са достигнали 600 милиона кубически метра.

В началото на октомври стартираха доставките на руски газ за Узбекистан. Доставката в Централна Азия се случи за първи път в историята. От Руската федерация газът преминава транзитно към Узбекистан през Казахстан, а част от горивото се доставя в самата република Казахстан.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 23 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    54 5 Отговор
    Баба УрZула и Бай Пън решиха да уплашат краставичаря , че няма да му купуват краставиците 😀😀😀

    Коментиран от #7

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 В.В.П.

    41 3 Отговор
    Газовият и петролен ресурс на Рф ,даде гръб на ЕС..Това е защото Зелю заповяда на Урсул..фашиста ..Така ..Туркия подава газ на Европа ,през България който е на Газпром...Ама вече е чист...Ахаха ..
  • 4 КОТарАК

    6 35 Отговор
    с СИЛА СИБИРЕ 2 кво стана? и да се чудиш как не са се сетили по-рано за загърбването. уж са тарикат момчета
  • 5 Специалист

    50 4 Отговор
    Има ли евтин газ има икономика, няма ли евтин газ няма инкономика.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Д-р Радева

    38 3 Отговор

    До коментар #1 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Баба Зарзала страда от тежък умствен дефицит, явно деменцията на Бай Пън е заразна
  • 8 Украйна умре 🇺🇦

    41 3 Отговор
    И ЕС също умре
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Мнение

    9 40 Отговор
    ПутьоКъси от 25 години все лъже руснаците, че "развива, модернизира, нанотехнологизира". А извън големите градове е пълна разруха. Сега като изтрепа над 300 хиляди млади мъже руснаци в "тридневната" абсолютно безсмислена война срещу Украйна, продължаваща над 620 дни, докара и демографска криза. Този престъпник срещу собствения си народ излезе по-голям предател от Горбачев.

    Коментиран от #15, #18

  • 14 ИНЖ

    7 38 Отговор
    Абе какво ни баламосват??? Руснаците си отрязаха главата САМИ!!! Кога ще достигнат обемите, които изнасяха за ЕС - 200млрд.м3 че и отгоре???

    Коментиран от #16

  • 15 Българин

    39 6 Отговор

    До коментар #13 от "Мнение":

    Ти кога за последно ходи до Русия? Или от козяк ти казаха така за казваш? По време на комунизъма, партийни и комсомолски секретари би убеждаваха колко е загнил загнилият запад, също като тебе.
  • 16 Българин

    42 6 Отговор

    До коментар #14 от "ИНЖ":

    Скоро, не се притесняеай. Веднъж преместено производството в Азия и обемите ще дойдат. Пита се с разрушена инфраструктура, въглеродни квоти, скъпи енергийни ресурси на къде е тръгнала Европа? Може ли Европа да се конкурира с Азия?
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Яяяяя

    24 5 Отговор

    До коментар #13 от "Мнение":

    В България “просперираме” последните 34 години.
    Към 3 млн. по- малко, а 2050 българите в България малцинство
  • 19 гост

    2 6 Отговор
    Колко заблуден русофил или кон с кремълски капаци трябва да е някой за да не умре от смях от тия простотии на Милерчо , хаххахах !!! Първо Казахстан , Узбекистан и Киргистан ОБЩО да с население ПО-МАЛКО от Испания , да не говорим за по- големи държави , а общо от ЕС е повече от 10 ПЪТИ по- малко !!! Второ не само че е по- малко , ами е десет пъти по- бедно от същото население на ЕС и основното , което се " произвежда " в тези страни е същото като в Раша , тоест копане в земята и износ на изкопаното без никаква обработка !! На всичкото отгоре и трите имат собствен добив на газ и дори изнасят част от него !! Демек за да им продаде нещо Газпром , трябва да им го продаде на ПО- НИСКА цена от собственото им производство , иначе ще му се изсмеят !! Демек великата сделка на Милерчо ще е нещо като потреблението на Унгария примерно , ама на половин цена от тази за Унгария , хахахаха !! За Китай няма да пиша тук щото ще ми трябват барем три коментара , ама то е още по- зле !! Айде сега пак русолюбците , славете безаналоговия Газпром , дето го докара от най- богатия и голям купувач в света ЕС да чака на държави завършващи на - стан , хахаххаа !!!

    Коментиран от #20

  • 20 гост

    2 3 Отговор

    До коментар #19 от "гост":

    А и пропуснах , преди да продава , Газпром ще трябва да даде първо едни НОВИ 100-150 милиарда за тръбички , щото там разстоянията са 5-10 ХИЛЯДИ км и то през терен , дето и танк не може да мине !! И после да чака да си ги върне от тая велика търговия , която обясних по- горе !! Дали и внуците на Милерчо , ако ги има ще го доживеят ?? Мноооого съмнително , хахахха !! То всъщност със сигурност НЯМА да го доживеят , щото дотогава дори тези измислени държави отдавна ще са забравили за нефт и газ !!!

    Коментиран от #22

  • 21 БгТопИдиот🇧🇬

    5 1 Отговор
    В ЕУ кочината последният да загаси лампата !
  • 22 гост

    0 3 Отговор

    До коментар #20 от "гост":

    Също така да напомня , че в омразната Америка газ от повече от 15 години не е мръднал от 70 долара за 1000 куб. , при положение че втечнения руски газ е на минимум 250 долара за 1000 куб и на тази цена едвам си покрива кредитите !! А потоците , дето изгоряха едни 150-200 милиарда , никога няма да се върнат !! И Индия и Китай , дето тукашните разбирачи им се молят като на Господ НЯМА да повишат драстично сегашните си покупки от Раша , напротив , само след 2-3 години ще почнат да ги намаляват и то драстично !!! Защото от 2025 г в САЩ и Катари Австралия ще влязат в действие нови мощности , които ще УДВОЯТ минимум производството , а потреблението ще нарастне с не повече от 10% !!! Отделно Китай и Индия имат собствен добив , включително шистов , който расте в пъти и никога няма да допуснат руския газ да е повече от 15-20 % от всичкия , ако ще ушанките да им го подаряват !! Отделно и двете имат държавни закони за ОТКАЗ от изкопаеми горива , които изпълняват стриктно и в срок !! И тогава какво , на Африка ли ще продава Раша ?? Дето се чуди какво да прави собствения си газ и строи усилено терминали за износ ??? Хахахаха !!