Last news in Fakti

18 Ноември, 2023 20:55 1 678 18

КФН: Над 21 млрд. лева държат частните пенсионни фондове

  • кфн-
  • пенсии-
  • пенсионнифондове

Общо осигурените в четирите вида пенсионни фондове са близо 5 милиона души

КФН: Над 21 млрд. лева държат частните пенсионни фондове - 1
Снимка: БГНЕС

Активите на частните пенсионни фондове надхвърлят 21,3 милиарда лева и за едногодишен период нарастват с над 17%. Това сочат данните на Комисията за финансов надзор за резултатите от дейността по допълнителното пенсионно осигуряване за първите девет месеца на годината. Общо осигурените в четирите вида пенсионни фондове са близо 5 милиона души.

Над 80 процента от осигурените са концентрирани в най-масовите, универсални, пенсионни фондове, в които задължително се осигуряват родените след 31 декември 1959 година. Делът на осигурените в доброволните и професионалните фондове е съответно 13 и малко под 7 на сто. Най-бързо нарастват нетните активи на универсалните фондове, които отчитат ръст от над 18 на сто спрямо 30 септември миналата година. През първите девет месеца на тази година над 16 000 души са избрали да получават средствата си от универсалните фондове разсрочено, уточни БНР.

Средният размер на изплатените пенсии през деветмесечието е малко над 227 лв., а средният размер на разсроченото плащане - 407 лева. В сравнение с деветмесечието на 2022 година те се увеличават съответно с 16 и 65 лева.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Говорит Москва

    22 1 Отговор
    Някой им се облизва май

    Коментиран от #3

  • 2 БОЗА

    17 0 Отговор
    А опапайте и тях...викате те и така са с отрицателна доходност...всичко живо гепи еййй-няма надъване... ;-Х


    Този коментар изразява личното мнение на автора.То може да не съвпада с позициите на "Факти",като цяло,и на отделни коментиращи в частност,за което БХ(Баклава и Халва)
  • 3 МММ да

    21 0 Отговор

    До коментар #1 от "Говорит Москва":

    Само да не стане като при шведите да се оправдават, че са изгубили голям процент от кинтите след няколкото фалита на американските банки в които уж ги били инвестирали.
  • 4 Мда

    22 0 Отговор
    Иван Костов, сдс и пр. разрушители на България създадоха тези фондове, за да хранят хиляди техни люде, които са в структурите на същите тези частни фондове, които нямат регулация. Абсурд е да внесеш през годините 100 000 лева към тези измислени от сдс фондове и после да получаваш по 300-400 лева месечно добавка към пенсията...

    Коментиран от #6

  • 5 добре са си тези

    15 0 Отговор
    дето държат тази каца с милиарди и кранчето шурти а казват че втората пенсия е на загуба което е измислен чист рекет още от дълго време да се цица и който оцелял мизерни левчета
  • 6 не 300-400 лева

    14 0 Отговор

    До коментар #4 от "Мда":

    а средната добавка е 221 лв го писаха днес
  • 7 очаквам там

    11 0 Отговор
    да бъде една голяма бомба
  • 8 Голям зор

    10 0 Отговор
    Да не стане като с ония банки в началото на прехода,само подсещам.
  • 9 дон

    11 0 Отговор
    И ги управляват отвратително. Не могат да покрия дори инфлацията а трябва да им го обменят като задължения. Минимум с ръстът на инфлация да растат и пенсиите във фондовете, противен случай фонда заминаваа.
  • 10 Стамат

    17 0 Отговор
    Редовно следя наличностите в пенсионния ми фонд, сумите намаляват, въпреки вноските, защо никой не споменава каква е доходността.

    Коментиран от #13

  • 11 Мими

    3 1 Отговор
    Официализирани крадци, пенсионирах се и бях потресена от резултата който получих от пенсионния фонд , държат ми едни пари и при стещитр повтаряха ско имрете преди 10тата година, ако умрете….и т.н наложи ми се да попитам ами ако изобщо ме умра ……..?
  • 12 Винкело

    6 0 Отговор
    Преди много години, може би повече от 15, слушах по Дарик шефката на "Доверие", та тя разправяше - вложили 6 милиарда в САЩ, инвестирайте си ги при нас...Ми инвестирайте си ги. На мене като ми дойде времето всичко от "Доверие" прехвърлих на държавата и пенсийката ми от 500 стана на 850. Хем всеки месец. А сега вече сме на 1600. Четете повече бе...

    Коментиран от #16

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Българин

    2 0 Отговор
    Правата на Българина защо не получава втора пенсия инвалида явно мафията иска трепане фашиска измет
  • 15 Ужасен

    2 0 Отговор
    Най--мащабната кражба на българите за вечни времена
  • 16 Няма как

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Винкело":

    Увеличиха пенсиите та затова, а не от фонда читетелю
  • 17 БгТопИдиот🇧🇬

    3 0 Отговор
    Каквото НОИ такива и частните фондове –ГРАБЕЖ !

    Стадото требе да се стриже регулярно с розови обещания за светлото бъдеще !!
  • 18 И продължават

    1 0 Отговор
    Мафиотска структура, а колко са краднати?