Last news in Fakti

5 Декември, 2023 16:56 1 052 10

Леко изсветляване на българската икономика

За 2022 г. композитния индекс „Икономика на светло“ е 78.58 пункта, спрямо 78.40 през 2021 г.

Леко изсветляване на българската икономика - 1
Снимка: Shutterstock

Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) отчете леко повишение на композитния индекс „Икономика на светло“, чрез който измерва светлата част на българската икономика. За 2022 г. той е 78.58 пункта, спрямо 78.40 през 2021 г. Това е най-високата стойност на индекса от началото на измерването му през 2010 г. Въпреки това делът на сивата икономика в страната ни остава относително висок на фона на средните нива в ЕС.

Една от основните причини, довела до изсветляването, е напредналото и практически завършило възстановяване от пандемичната криза, както и конкретни мерки на правителството за противодействие на негативни фактори, влошаващи конкурентоспособността на българските предприятия и бизнес средата като цяло, като: мярката 60/40 и компенсациите на небитовите потребители на цените на електрическата енергия. Сред негативните фактори, които възпрепятстват по-голям ръст, АИКБ отбелязва войната в Украйна, произлезлия от нея ръст на цената на енергоносителите и на нарушените вериги на доставки и продажби, инфлацията и продължаващото административно увеличение на минималната работна заплата.

За разлика от композитния индекс „Икономика на светло“ под-индексът „Заетост на светло“, който измерва трудовия пазар, отчита спад с 0.39 пункта спрямо предходната година. Стойността му за 2022 г. е 81.69. Въпреки това стойността на индекса е по-висока от предкризисната 2019 г., когато е била 78,89 пункта.

Под-индексът „Икономика на светло“ е фокусиран само върху трудовите отношения и заостря вниманието върху трудовия пазар, където проблемите засягат множество субекти (работодатели и работници/служители) и с най-дългосрочното си въздействие нанасят значителни вреди на публичните системи на България.

„Сивата икономика е като демографската криза – няма едно хапче, което да я излекува. Необходима е комплексна програма и неотслабващи усилия за по-лесно определяне и плащане на данъци и по-ефективно и ефикасно разходване на събрания публичен ресурс. Намаляване на административните тежести за изрядния бизнес и своевременно санкциониране на неизрядните към фиска“, заяви председателя на УС на АИКБ Васил Велев.

За АИКБ данните от проведените изследвания ясно показват областите, в които са нужни повече усилия за противодействие на сивата икономика. Тези области според представителите на бизнеса са преди всичко свързани с необходимостта от ограничаване на работата с официални договори, но с недействителен размер на възнагражденията, т.нар. “заплата в плик“, подобряване на прозрачността и гарантирането на реална конкуренция при провеждането на обществените поръчки, разрешителните и лицензионните режими. Според работниците и служителите най-проблемните области остават издаването на касови бележки при продажбите на услуги и работата с официални договори, но с неофициално „заплащане в плик“.

Асоциацията на индустриалния капитал в България изчислява и публикува Композитния индекс „Икономика на светло“ от 2010 г. и за целия период до 2021 г. този индекс показва устойчива тенденция към нарастване с изключение на кризисните 2014 г. и 2020 г. Основна цел на индекса е да следи динамиката на изменение на сивата икономика в България с цел да се опознаят различните ѝ проявления и да се стимулират политиките за нейното ограничаване.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Баш Батка

    8 0 Отговор
    Още една асоцияция за крадене на държавни средства. Външен одит на всяка една общинска институция трябва!
  • 2 Не вярвайте на купената статистика

    6 2 Отговор
    Напротив имаме постоянно увеличение на сивия сектор , той е навсякъде защото се толерира а не блокира . Всички партии са привърженици на сивия сектор защото са съставени от крадци и измамници . Защо не забранят мизерните пликове под масата за работниците и да исветлят всеки договор ? Защо не конфискуват всяка фирма плащаща с пликове ? Не искат защото са затънали до шия в сивия сектор . Затова хората имигрират .

    Коментиран от #4

  • 3 КОНфуций

    5 0 Отговор
    Пичове, най-големите длъжници на държавата са фирми, собственост на управниците.
    Тормозите малкия бизнес, който и без това е изтормозен, така че тея "мерки" са симулация пред народа, хазната пак си е празна.
  • 4 КОНфуции

    7 0 Отговор

    До коментар #2 от "Не вярвайте на купената статистика":

    А до кога в данъчните служби и държавни институции няма да се спазват правилата за които претендират?
    Дали обектите на Инспекция по труда отговарят на критериите за замервания, знаци, надписи, означения и т. н.?
    Г-н данъчен служител, каквото и да се направи, няма да направите проблем на фирмите на Домусчиев, Петков, ББ и всичките там подобни.
    От проверка, глобяване и плащане от страна на глобените, ще се напълни хазната няколко пъти по-бързо, лесно, пък и няма да го има това чувство " За кокошка няма прошка, за милиони няма закони."
    Но нищо не правите по въпроса, нали?
    Популисти, лицемери, актьори гонете големите крадци, после малките,
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Кокорчо

    0 0 Отговор
    Свети с фенера

    Коментиран от #9

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.