Last news in Fakti

12 Декември, 2023 14:51 1 126 6

От началото на годината българският износ се свива с 6%, а вносът с 10,5%

  • нси-
  • износ-
  • внос-
  • бизнес-
  • българия

Данните са от НСИ

От началото на годината българският износ се свива с 6%, а вносът с 10,5% - 1
Снимка: БНТ

Общият български износ на стоки към Европейския съюз и трети страни се понижава през първите 10 месеца на годината (януари - октомври 2023 г.) с 6% спрямо година по-рано, докато вносът в нашата страна се свива с 10,5%, показват предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ).

Само в рамките на октомври общият български износ на стоки намалява с 9,8% на годишна база до 7,48 млрд. лева. Общият внос в нашата страна пък се понижава с 12,1% до 8,6371 млрд. лева. Общото външнотърговско салдо през октомври обаче остава отрицателно и достига 1,1571 млрд. лева, показват данните на НСИ.

За първите десет месеца на настоящата година износът на стоки от България се свива с 6% до 73,0013 млрд. лева спрямо същия период на 2022 г., докато вносът на стоки в нашата страна се понижава с 10,5% до 80,4405 млрд. лв., а общото външнотърговско салдо за периода януари - октомври 2023 г. е на дефицит от 7,4392 млрд. лева, пресмята БНР.

Износът на стоки от България в посока останалите страни от ЕС се свива през октомври с 16,3% спрямо година по-рано, което е поредно доказателство за забавянето на европейската икономика, докато експортът към трети страни се повишава с 2,5%. Вносът от Европейския съюз пък се понижава през октомври с 2,3%, докато от трети страни спад с цели 23,3 на сто.

За първите десет месеца на тази година износът на стоки от България в посока ЕС се понижава с 8,3% спрямо същия период на 2022 г., а към трети страни - с 1,5 на сто. В същото време вносът в България от ЕС през периода януари - октомври 2023 г. се понижава с 1,8% спрямо същия период година по-рано, а от трети страни намалява с 21 на сто.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Уонко Нормалния

    13 1 Отговор
    Нарича се Фалит със малко държава, която не съществува.
  • 2 ВажНо

    21 0 Отговор
    За някой хора е по-важно е да има войни и да загиват хора, те не се интересуват от народ, националност, чест - тях ги интересува единия "лобистки интерес" от някое друго посолство. Резултатите се виждат - всички го закъсват в една спирала и всеки се опитва да е на върха на спиралата, нищо че тя си се изтича и всички потъват заедно... Не може съюзниците да не искат да работят, а само да вземат от всички по света - това е грешния модел който потопи и нас, защото и при нас тази мода на "неработене" взе превес последните години.
  • 3 гост

    20 0 Отговор
    Това е то "промяна". Чакайте още от същото ...
  • 4 Жа омра

    18 0 Отговор
    Кокор други работи раздухва.Ама взел 5 милярда да изплаща пенсии и заплати,защото много добре се развивала икономиката.
  • 5 Слаб 2+

    15 0 Отговор
    Кефи ме как си "спинкаме" .Слагам и себе си в същата категория ОФФЦА ,като всички.
  • 6 Това искат

    6 0 Отговор
    От ЕС зависими от тях внос на ГМО БОКЛУК НА ВИСОКИ ЦЕНИ И ПРИЧИНЯВАНЕ НА РАК ОТ ЯДЕНЕТО ИМ!!!ВСИЧКО ИМ ВЪРВИ ПО ПЛАН!!!