Last news in Fakti

13 Декември, 2023 15:07 1 419 7

Германия търси 150 000 ИТ специалисти

  • it специалисти-
  • германия-
  • дефицит
Германия търси 150 000 ИТ специалисти - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Недостигът на ИТ специалисти не е свързан с икономическия цикъл и е "системен проблем за германската икономика", коментира президентът на "Битком" Ралф Винтергерст при представянето на данните от годишното проучване на пазара на труда асоциацията. "Твърде малко квалифицирани работници и твърде много регулации забавят дигитална Германия", добави той, цитиран от БТА.

В проучването, в което са взели участие 854 мениджъри на компании, едва 2% са заявили, че наличието на ИТ специалисти на пазара на труда е достатъчно, в сравнение с 8 процента отговорили по подобен начин преди година. В същото време 70% от анкетираните мениджъри са се оплакали от недостиг на ИТ специалисти. По-голямата част от компаниите не очакват, че ситуацията ще се подобри, разкриват още данните на "Битком".

Само 3% очакват недостигът на ИТ специалисти да намалее, докато през 2022 г. 2 процента имаха подобни нагласи. Мнозинството от анкетираните оценява като мрачна перспективата по въпроса, като 77% са се опасявали, че проблемът ще се задълбочи. През 2022 г. с подобни притеснения бяха 70% от взелите участие в проучването.

Проблемите на пазара на труда вече се усещат от много фирми. 60% са заявили, че намирането на ИТ специалисти е по-бавно от намирането на кадри за други работни места. Средно свободните позиции остават незаети 7,7 месеца, докато преди година този срок е бил 7,1 месеца.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 то и тук няма

    2 2 Отговор
    та да отидат там . нароиха се фирми . на плевелиев бившата най-голяма фирма за ИТ в бг . нароиха се много школа за по 2 години да учат срещу плащане . ама с такива сертификати - нищо , камо ли фрг . то така лесно - туи ми требее туи не ми требееее . да си търсят . ние търсим футболисти . наште са некадърни .
  • 2 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    4 2 Отговор
    Не сте написали,че търсят,търсят да,но..... искат ако може .... без пари ........Същото е и в бг......Изкуственият интелект ще унищожи ИТ-сектора.Няма а има нужда от хора и ще се търсят миньори за Марс!
  • 3 Баш Батка

    8 2 Отговор
    Имат си гертурци и арагерманци, за чий им е ИТ-та? Дюнери да маат и тъй.
  • 4 Как ги търсят

    9 1 Отговор
    С високи заплати или с шамански танци?
  • 5 идват

    7 1 Отговор
    от няколко години ги извозват по територията, от изток на запад
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.